Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/07/1997 (ΚΥΠΕ) Η επικείμενη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, η δολοφονία Κύπριου Αρχιμανδρίτη στην Αθήνα, τα διάφορα σενάρια για τις συνεργασίες της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές και η κρίση στο Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη συναυλία της Χάρις Αλεξίου στην Αθήνα που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, στην προσπάθεια να διεξαχθούν οι Αγώνες το 2004 στην Ελλάδα.

"Ο Αγών" αναφέρεται στη δολοφονία του Κύπριου Αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη, 55 ετών, στην Αθήνα και γράφει ότι δράστης φαίνεται ότι είναι η Αικατερίνη Γιαννακοπούλου 42 ετών, γυναίκα πιθανόν θρησκόληπτη, που αφιέρωνε πολλές ώρες σε διάφορες εκκλησίες. Γράφει ακόμη ότι ύστερα από περίοδο τριών χρόνων ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση, εντός δεκαημέρου για να συζητήσουν ανθρωπιστικά θέματα.

Η "Αλήθεια" προβάλλει στο κύριο θέμα της αποκάλυψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η ελληνική πλευρά είχε πληροφορίες ότι οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να ματαιώσουν το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών και σε αυτό στόχευε η κοινή διακήρυξη Τουρκίας - ψευδοκράτους. Αναφέρεται ακόμη σε εκτιμήσεις που φέρουν το ΑΚΕΛ είτε να αποδέχεται την πρόταση της ΕΔΕΚ για διμερή συνεργασία είτε να προχωρεί αυτόνομα με υποψήφιο το Γιώργο Ιακώβου.

"Η Μάχη" γράφει πως νέο δίλημμα αντιμετωπίζει πάλι η ηγεσία του ΑΚΕΛ, αφού διαπιστώνει ότι η τριμερής συνεργασία είναι ανέφικτη και οδηγείται είτε σε αυτόνομη κάθοδο είτε σε διμερή συνεργασία με την ΕΔΕΚ. Γράφει ακόμη ότι με οριακή πλειοψηφία τα μέλη του Τμήματος Παραγωγής του κεντρικού σφαγείου της Κοφίνου αποφάσισαν να μην αποδεχθούν το κλιμακωτό ωράριο εργασίας που προτείνει η Διεύθυνση, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

"Η Σημερινή" προβάλλει στο κύριο θέμα της τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη, ο οποίος λειτουργούσε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στο Λονδίνο και βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές και γράφει ότι για την υπόθεση καταζητείται γυναίκα, παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Γράφει ακόμη ότι στις 30 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι διορισμοί των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών. Γράφει ότι στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν τα τέσσερα κριτήρια για τους διορισμούς.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η διαδικασία που έχουν αρχίσει τα Ηνωμένα Εθνη, φαίνεται να βγαίνει ανεπηρέαστη από τη διακήρυξη Ετζεβίτ για μερική ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, αφού τα δείγματα προθέσεων της τουρκικής πλευράς δεν φανερώνουν διάθεση πλήρους εγκατάλειψης της διαδικασίας αυτής. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εργασίας προτίθεται να απαγορεύσει ολοκληρωτικά τη νυκτερινή απασχόληση των ανηλίκων, στα πλαίσια των προσπαθειών για εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας, με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η "Χαραυγή" επικαλείται πληροφορίες της, σύμφωνα με τις οποίες ισχυρός, όπως αναφέρει, υπουργός της κυβέρνησης, προωθεί την προαγωγή δυο συνταγματαρχών οι οποίοι, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχαν έντονη δράση κατά την πραξικοπηματική και προπραξικοπηματική περίοδο, στη θέση του ταξιάρχου. Αλλού γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο κατά την αυριανή του συνεδρία, θα μελετήσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για το θέμα που προέκυψε μετά τη διακήρυξη Ετζεβίτ - Ντενκτάς.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με δηλώσεις του απειλεί ότι δεν θα μεταβεί στο Μοντρέ, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναστείλει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Σε άλλο σημείο επικαλείται δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας ότι η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να μην καταβάλει στην Τιτίνα Λοϊζίδου την αποζημίωση που θα ορίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οικονομική "Financial Mirror" αναφέρεται στην πίεση που δέχεται η κυπριακή λίρα από τα αμερικανικό δολάριο και γράφει ότι το δολάριο έχει κερδίσει, βάσει της χθεσινής ισοτιμίας, ένα ποσοστό 12,5% από την αρχή του χρόνου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Λαϊκή Τράπεζα επεκτείνεται στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι, αφού πήρε έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα να ανοίξει εκεί το πρώτο της γραφείο.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 23 July 1997 - 7:24:41 UTC