Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/07/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι περαιτέρω χειρισμοί του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι διαβουλεύσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχετικά με την πορεία του Συνασπισμού της Ελπίδας για τις προεδρικές εκλογές και η πορεία των ερευνών της Αστυνομίας σχετικά με τα τελευταία εγκλήματα που διεπράχθησαν, είναι τα βασικά θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό πρωϊνό Τύπο.

"Ο Αγών", κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο, "Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια του ΑΚΕΛ", αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή συνεδρία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για την πορεία τους προς τις προεδρικές εκλογές. Οπως γράφει το δημοσίευμα, το ΑΚΕΛ, κατέβαλε προσπάθεια, ώστε να μεταπείσει τους Ε.ΔΗ. να επισπεύσουν την απόφασή τους για υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη. Αλλη είδηση γράφει ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, θα μελετήσουν την ερχόμενη Παρασκευή, τα όσα κατατέθηκαν στη χθεσινή του συνεδρία.

Η "Αλήθεια", στο κύριο της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Στοιχεία και για το φόνο Σωκράτους", γράφει ότι φως στην υπόθεση του φόνου του Ηρακλή Σωκράτους στη Λεμεσό, φαίνεται να προβάλλει από τις έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση αγοραπωλησίας όπλων στη Λεμεσό. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υποβλήθηκαν οι παρατηρήσεις των επτά κομμάτων, ενώ οι τελικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, θα ληφθούν μετά την επιστροφή του ΥΠΕΞ και του Γενικού Εισαγγελέα, από την Αθήνα.

"Η Μάχη", με πρωτοσέλιδο τίτλο, "Θα σας διαλύσω, αν διαλυθεί το μέτωπο", γράφει ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, "απειλεί" τους Ε.ΔΗ. ότι θα πολεμηθούν για τη στάση που τήρησαν κατά τις διαβουλεύσεις για την επικύρωση της υποψηφιότητας Μάριου Ηλιάδη, ως του υποψήφιου του Λαϊκού Μετώπου. Αλλού γράφει, για την εργατική διαφορά που προέκυψε στο Σφαγείο Κοφίνου και ότι αυτό επαναλειτούργησε με μειωμένο προσωπικό.

"Η Σημερινή, στο βασικό της θέμα, το οποίο στεγάζεται υπό το τίτλο, "Στα χέρια του ΑΚΕΛ, ο Συνασπισμός της Ελπίδας", αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Ε.ΔΗ. καθώς και στη σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, την οποία το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως "κρίσιμη" για την πορεία του Συνασπισμού. Αλλο δημοσίευμα, αναφέρεται σε σημερινή συζήτηση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για το θέμα των φροντιστηρίων.

"Ο Φιλελεύθερος", κάτω από το τίτλο, "Η δική μας πλευρά, πάει τελικά στο δεύτερο γύρο", γράφει ότι μετά τη χθεσινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει ερωτηματικό για τη μετάβαση στην Ελβετία. Γράφει επίσης ότι σήμερα μεταβαίνουν στην Αθήνα, οι Κασουλίδης και Μασρκίδης, για συντονισμό με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε σοβαρά επεισόδια και τραυματισμούς στις κεντρικές φυλακές, που προκλήθηκαν από κατάδικους, οι οποίοι βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Πράσινο φως για μετάβαση στη Γενεύη", αναφέρεται στο γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, δεν τέθηκε σε καμμιά περίπτωση υπό αμφισβήτηση, η αναγκαιότητα μετάβασης της πλευράς μας στη Γενεύη. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με τις οποίες το πρόβλημα ημερομηνίας που έχει προκύψει στο Συνασπισμό της Ελπίδας είναι "πολιτικό και όχι ημερομηνιακό" και ότι το πρόβλημα αυτό υποσκάπτει την υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο έδωσε χθες πράσινο φως στον Πρόεδρο Κληρίδη να μεταβεί στη Γενεύη για τον επόμενο γύρο των απευθείας συνομιλιών και αναφέρεται στην ανακοίνωση της μετάβασης Κασουλίδη - Μαρκίδη στην Αθήνα, για συνομιλίες με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών. Αλλού αναφέρεται στη συνέντευξη Σημίτη στους "Financial Times", στην οποία είπε ότι η Ελλάδα δεν αποκλείει το βέτο για διεύρυνση, σε περίπτωση που αποκλειστεί η Κύπρος από αυτή.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" γράφει ότι ο συλληφθείς και ύποπτος για εμπόριο όπλων ύστερα από την προχθεσινή ανταλλαγή πυρών στη Λεμεσό, Ανδρέας Γεωργίου άλλως Παφίτης, εκτόξευσε απειλές κατά του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, Ανδρέα Στεφάνου, γεγονός που ίσως σηματοδοτεί έναρξη "πολέμου" εναντίον του. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην ομολογία του υπόδικου για το φόνο του Φανιέρου, Τάσου Σιμιλλίδη, και στην κατάθεσή του στην οποία περιγράφει λεπτομερώς την ενέργεια, ενοχοποιώντας τους αδελφούς Αεροπόρου.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 25 July 1997 - 6:24:39 UTC