Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/07/1997 (ΚΥΠΕ) Το κύριο θέμα που δεσπόζει της σημερινής ειδησεογραφίας είναι ο τερματισμός της τριμερούς συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές του 1998. Προβάλλονται επίσης δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου καθώς και θέματα που αφορούν το έργο της αστυνομίας, την παιδεία και την οικονομία.

"Ο Αγών" με τίτλο "Τριμερής Τέλος" γράφει ότι το ΑΚΕΛ προχωρεί με Γιώργο Ιακώβου και δεν αποκλείει την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις προεδρικές του 1998. Η Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) του ΑΚΕΛ, μετά τη χθεσινή ολοήμερη συνεδρία της, αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης παγκύπριας συνδιάσκεψης για το Σάββατο, 2 Αυγούστου, για την τελική απόφαση. Αναφέρει ότι η Αστυνομία έχει στα χέρια της σημαντικά τεκμήρια και αποκαλυπτικές καταθέσεις για την υπόθεση ανταλλαγής πυρών μεταξύ ανδρών της δύναμης και κακοποιών που αφορούν άλλα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν και έχουν σχέση με την κατοχή, καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών.

"Η Αλήθεια" προβάλλει τις χθεσινές εξελίξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης κάτω από τον τίτλο "Τέλος η Ελπίδα", σημειώνοντας ότι η συνεργασία τινάχθηκε στον αέρα για μιά βδομάδα διαφορά. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε χθες ότι η Ε/κ πλευρά θεωρεί επιβεβλημένη τη συμμετοχή της στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών και ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν αμφισβήτησε την ανάγκη μετάβασης στην Ελβετία. Η άλλη πλευρά, συνέχισε, είναι ελεύθερη να κάνει τις δικές της επιλογές και ανάλογα θα κριθεί διεθνώς. Χαρακτήρισε τις πρόσφατες τουρκικές απειλές ως "ένα σουλτανικό σύνδρομο σαν να βρισκόμαστε στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας."

"Η Επιλογή" με τίτλους "Η Ελπίδα Πήγε Περίπατο" και "Διέρρηξαν τα Ιμάτιά τους" αναφέρεται στον τερματισμό του συνασπισμού. Επικαλείται έγκυρη πηγή της ΕΔΕΚ σύμφωνα με την οποία το ΑΚΕΛ απέρριψε πρόταση του Προέδρου του ΔΗΚΟ για κοινή υποψηφιότητα Βάσου Λυσσαρίδη, με στόχο την κομματική ισχύ και όχι την ανάληψη της εξουσίας. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Βάσου Λυσσαρίδη ότι η ΕΔΕΚ εμμένει στην πρότασή της για διμερή συνεργασία με υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη. Συναντώνται τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Τ/Κ ηγέτη χωρίς την παρουσία συμβούλων για συζήτηση καθαρά ανθρωπιστικών θεμάτων.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα, το οποίο στεγάζεται υπό τον τίτλο, "Παρελθόν ο Συνασπισμός", αναφέρεται στις άλλες επιλογές που προτείνει η Κ.Ε του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές, καθώς και στην οξεία κριτική που άσκησε στην ηγεσία των Ε.ΔΗ. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στις επισημάνσεις του Ευρωβουλευτή Αντώνη Τρακατέλλη, ο οποίος τόνισε, ότι η Τουρκία, δεν μπορεί να αγνοήσει τη θέση της ΕΕ, για τη Κύπρο. Γράφει ότι πέντε εργαζόμενοι διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο όταν κολώνες στήριξης, που αποτελούν μέρος τσιμεντένιας πλάκας, υποχώρησαν στο χώρο όπου αναγείρεται το νέο ΓΣΠ.

"Η Σημερινή", κάτω από το τίτλο, "Θρύψαλα το Μέτωπο της Ελπίδας", γράφει στο κύριο της θέμα, ότι εγκαταλείφθηκε ο Μάριος Ηλιάδης, αφού το ΑΚΕΛ αποφάσισε ότι ο Συνασπισμός της Ελπίδας, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι συντονίζονται Αθήνα και Λευκωσία, ενόψει του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, στην Ελβετία, και προβάλλει τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ότι είναι η στιγμή που πρέπει να υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο του θέμα με τίτλο, "Προς άρδην αλλαγή του προεκλογικού σκηνικού", αναφέρεται στο σκηνικό που δημιουργείται για τις προεδρικές εκλογές, μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ, να διαλύσει το Συνασπισμό της Ελπίδας. Αλλο δημοσίευμα, αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, έχει αποστείλει δεύτερη επιστολή στον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, η οποία αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο. Αναφέρει ότι η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), προτείνει στα μέλη της αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου και όπως διαφαίνεται από τις περιφερειακές συνελεύσεις η ανταπόκριση είναι θετική.

Η "Χαραυγή", στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, υπό το τίτλο, "Αλλες επιλογές για τις προεδρικές", γράφει ότι η αναβολή της επικύρωσης του "Συνασπισμού της Ελπίδας" από τους Ε.ΔΗ. οδήγησε την Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, να κάνει άλλες επιλογές για τις προεδρικές εκλογές. Αλλού η εφημερίδα, γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές, θα παρουσιάσουν τα ζημιογόνα αποτελέσματα του Συγκροτήματος ενώπιον των μετόχων στη σημερινή ετήσια Γενική Συνέλευσή τους. Οι ζημιές για φέτος και το 1998 υπολογίζονται γύρω στα 15 εκ. λίρες.

Η Αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", αναφέρεται στα επεισόδια που δημιούργησαν Βρετανοί κατάδικοι στις Κεντρικές Φυλακές, μετά από κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι η διαφωνία που προέκυψε στο Σφαγείο Κοφίνου έληξε και από τη Δευτέρα θα λειτουργήσει κανονικά. Προβάλλει δήλωση του Προέδρου Κληρίδη σε χθεσινή τελετή διαπιστευτηρίων με την οποία εκφράζει την ελπίδα ότι η ειρηνευτική διαδικασία για το Κυπριακό θα φέρει αποτελέσματα και καλεί την Τουρκία να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 26 July 1997 - 7:24:40 UTC