Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ) Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η σημερινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, οι σχέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι διαβουλεύσεις μεταξύ τους, αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, η δράση της Αστυνομίας για την πάταξη του εγκλήματος, καθώς και άλλα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, αποτελούν τα κύρια θέματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών", στο βασικό του θέμα, το οποίο στεγάζεται κάτω από τον τίτλο "Οξυνση στις σχέσεις ΑΚΕΛ - Ε.ΔΗ.", αναφέρεται στην επικείμενη εξαγγελία, της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Γιώργου Ιακώβου για τις προεδρικές εκλογές του 1998 και στο θέμα που έχει δημιουργηθεί, μετά τις δηλώσεις Χριστόφια εναντίον του Γιώργου Βασιλείου. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει για τη σημερινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, κατά την οποίαν αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα ανθρωπιστικά θέματα, όπως αυτά των αγνοουμένων και της διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα, κάτω από τον τίτλο, "Στα όρια απελπισίας" και με υπότιτλο "το ΑΚΕΛ ποδοπατά αρχές και δεοντολογία", αναφέρεται στην ανταλλαγή πυρών, μεταξύ ΑΚΕΛ και Ε.ΔΗ., στην οποίαν εκτιμάται πως θα εμπλακεί και η ΕΔΕΚ, όπως γράφει το δημοσίευμα. Αλλο θέμα, αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στα τροχαία δυστυχήματα στην Κύπρο και στις περιπτώσεις εγκατάλειψης των θυμάτων στο δρόμο, που ανέρχονται στις 838, τα τελευταία δύο χρόνια.

"Το Θάρρος", γράφει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του και κάτω από το τίτλο "Εξόντωση Βασιλείου επιχειρεί το ΑΚΕΛ", ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κατηγορεί ανοικτά τον Πρόεδρο των Ε.ΔΗ. για υπονόμευση, εκβιασμό και άλλα, ενώ άφησε υπονοούμενα ότι οι Ε.ΔΗ. εργάζονται για τον Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι ενώ ο Ντενκτάς απειλεί ότι δεν θα μεταβεί στη Γενεύη για συνομιλίες, αν η ΕΕ δεν αναθεωρήσει την απόφασή της για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με την Κύπρο, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υλοποιήσει τις απειλές του.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στον πόλεμο κατά του εγκλήματος και γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, η Αστυνομία ετοιμάζει νέο κτύπημα, αποφασιστικότερο από το πρόσφατο, κατά των λαθρεμπόρων όπλων στη Λεμεσό στο εγγύς μέλλον. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται στο διπλό θανατηφόρο δυστύχημα του Σαββάτου στα Λατσιά, κατά το οποίο βρήκε το θάνατο το ζεύγος Μιχάλη και Ελένης Ιωάννου, όταν στην προσπάθειά τους να διασταυρώσουν το δρόμο για να πάνε επίσκεψη στο σπίτι της αδερφής του πρώτου, παρασύρθηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η στάση της τουρκικής πλευράς να απειλεί με μη συμμετοχή της στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών, μεταθέτοντας όμως για αργότερα τη λήψη οριστικής απόφασης, την οποία συνδέει με τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκαλεί διάσταση στις εκτιμήσεις ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας. Αλλού γράφει ότι οι συντεχνίες αποστέλλουν από σήμερα προειδοποιητικές επιστολές για λήψη δυναμικών μέτρων σε εφτά ξενοδοχεία της Λάρνακας, Αγίας Νάπας και Πάφου.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ στο ραδιοσταθμό "ΑΣΤΡΑ", με τις οποίες εκφράζει επιφυλακτικότητα για τις προοπτικές επιτυχίας των συνομιλιών στο Μοντρέ και υποστηρίζει ότι, μπορεί ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ να μην αφήσει τη διαδικασία να ναυαγήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόοδος και θα προχωρήσουμε σε λύση. Αλλού γράφει ότι ο Γιώργος Ιακώβου προβλέπεται μεθαύριο Τετάρτη να εξαγγείλει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές και ότι τις τελευταίες ημέρες είχε συνεχείς επαφές.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 28 July 1997 - 6:24:39 UTC