Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/07/1997 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η προεδρολογία, η σημερινή συνάντηση Κληρίδη και ΔΗΣΥ για τους Ημικρατικούς και η έναρξη των ξεπουλημάτων είναι τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς εγκαινίασαν μια διαφορετική διαδικασία αναφορικά με την προσέγγιση των διαφόρων πτυχών του κυπριακού προβλήματος, χωρίζοντας τα θέματα σε πολιτικά και ανθρωπιστικά. Προβάλλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με την οποία εκφράζεται προσωπική επιθυμία του να θέσει ο Πρόεδρος Κληρίδης υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η "Αλήθεια" προβάλλει δηλώσεις του Γκούσταβ Φεϊσέλ για τη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς από τις οποίες διακρίνεται το καλό κλίμα που επικράτησε και η συμφωνία για πραγματοποίηση νέας συνάντησης την Πέμπτη, ενώ αφέθηκε να νοηθεί ότι στις συναντήσεις αυτές μπορούν να τεθούν και άλλα θέματα πλην των ανθρωπιστικών. Γράφει ακόμη ότι εκτός απροόπτου ο Γιώργος Ιακώβου εξαγγέλλει αύριο την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές την οποία θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψή του.

"Η Μάχη" γράφει ότι το λεγόμενο "υπουργικό" στα κατεχόμενα θα αποφασίσει αύριο κατά πόσο ο Ραούφ Ντενκτάς θα παρακαθήσει στις απευθείας συνομιλίες της Ελβετίας, ενώ πιστεύεται πως παρά τα "όχι" του κατοχικού ηγέτη τελικά θα απαντήσει θετικά. Γράφει ακόμη πως παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ να δώσουν προς τα έξω το αντίθετο μήνυμα, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι στη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς σημειώθηκε πρόοδος σε οποιοδήποτε ανθρωπιστικό θέμα.

"Η Σημερινή" γράφει ότι την ουσία των θεμάτων των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων ήγειρε ο Πρόεδρος Κληρίδης στη συνάντησή του με τον Ντενκτάς και εισηγήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία και μέτρα προς επίλυση του πρώτου και προς βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων. Γράφει ότι στην καθιερωμένη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τους διορισμούς των μελών του κόμματος στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο ΟΗΕ καταφέρνει να συντηρεί το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε στο Τράουτμπεκ ανέπαφο, παρά την τουρκική διακήρυξη για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, ενώ Κληρίδης και Ντενκτάς συμφώνησαν για νέα συνάντηση την Πέμπτη. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ειδική ομάδα Αμερικανών που ασχολείται με την καταπολέμηση ξεπλύματος παράνομου χρήματος, έρχεται στην Κύπρο για παρακολούθηση της κατάστασης.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς και γράφει ότι αποφασίστηκε νέα συνάντηση για την Πέμπτη, σχολιάζοντας και το γεγονός ότι ενώ η χθεσινή συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να κρατήσει δυο ώρες, διάρκεσε σαράντα λεπτά λιγότερο. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας παρατηρεί "γήρανση" στην εκπαίδευση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς και αφού γράφει ότι αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν την Πέμπτη, επισημαίνει ότι ο Τ/Κ ηγέτης με τις δηλώσεις του, αφήνει πολλά περιθώρια για εικασίες γύρω από το μέλλον των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι ο Γιώργος Ιακώβου ετοιμάζει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 29 July 1997 - 6:24:40 UTC