Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και οι διεργασίες αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Φεβρουάριο, μονοπωλούν και σήμερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η ρίψη πυροβολισμών από Τούρκους στρατιώτες εναντίον γεωργών, τα προβλήματα των επιχειρηματιών και των αμπελουργών, οι Κυπριακές Αερογραμμές καθώς και το θέμα του Ακάμα είναι μερικά από τα άλλα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία δηλώνει αισιόδοξος για την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής μετά τις προεδρικές εκλογές. Αλλού, αναφέρεται στο χθεσινό επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών εναντίον γεωργών από Τούρκους στρατιώτες.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι αντί να διασπαστεί ο ΔΗΣΥ, συσπειρώθηκε άνευ προηγουμένου γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπογραμμίζει ότι αντίθετα αποτελέσματα έφερε η πολεμική του Κυπριανού προς Κληρίδη. Αλλού, προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Τάκης Κυριακίδου, στην οποία εκφράζει την άποψη ότι οι επιδιωκόμενες αλλάγες στις ΚΑ θα είναι προς το συμφέρον των ιδίων των εργαζομένων.

Η "Επιλογή" γράφει ότι παρά το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ έσπευσε να εξαγγείλει υποστήριξη στην πιθανή υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη, ο ίδιος προβληματίζεται ακόμα, και θα ανακοινώσει την τελική απόφασή του στις 15 Δεκεμβρίου. Προβάλλει επίσης δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη, με την οποία προειδοποιεί το βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη, ότι θα θέσει εαυτόν εκτός κόμματος αν υποστηρίξει υποψηφιότητα Αλέκου Μαρκίδη.

"Η Μάχη" γράφει ότι πρόσφατη δημοσκόπηση δίνει στον Γλαύκο Κληρίδη σαφέστατο προβάδισμα έναντι των άλλων ανθυποψηφίων και τον παρουσιάζει να κερδίζει όλους τους αντιπάλους του τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό 53%. Σε άλλη είδηση, προβάλλει τη χθεσινή δήλωση Γλαύκου Κληρίδη με την οποία τονίζει ότι υπάρχουν ηθικοί περιορισμοί στο θέμα της υποβολής υποψηφιότητας από τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

"Τα Νέα" αναφέρονται στη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη στην οποία ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την προεδρία και κάλεσε τους πολίτες να τον κρίνουν με βάση τον πρότερο βίο και τις προτάσεις του. Αλλού, γράφει ότι S.O.S εκπέμπουν οι αμπελουργοί και ζητούν άμεση βοήθεια λόγω μείωσης της φετινής παραγωγής.

"Η Σημερινή", επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες της γράφει ότι συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη ζήτησε, μέσω τρίτων, ο Αλέκος Μαρκίδης για να συζητήσει την υποψηφιότητά του μετά την απόφαση του ΔΗΚΟ για υποστήριξή του. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι οι επιχειρηματίες παρουσιάζονται απαισιόδοξοι για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους το επόμενο εξάμηνο και προβλέπουν χειροτέρευση της κατάστασης.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται στην επιστολή Κυπριανού προς Αναστασιάδη με την οποία ζητά την απόσυρση της υποψηφιότητας Κληρίδη, σημειώνοντας παράλληλα ότι τόσο ο Γλαύκος Κληρίδης, όσο και η ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν αφήνουν περιθώριο για αναθεώρηση της απόφασής τους. Γράφει επίσης, ότι βρίσκεται σε αναμονή ακόμα ο Γενικός Εισαγγελέας. Αλλού, προβάλλει έρευνα σύμφωνα με την οποία, ποσοστό 62,5% των νέων δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι επικίνδυνα παιδικά παιγνίδια που εκπέμπουν υψηλής ισχύος ακτίνες λέϊζερ χρησιμοποιούνται από στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς εναντίον Τούρκων στρατιωτών, με κίνδυνο δημιουργίας έντασης στην πράσινη γραμμή. Αλλού, γράφει ότι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις προσπαθούν να πείσουν την Κυβέρνηση να κηρύξει τον Ακάμα εθνικό πάρκο και να μην ενδώσει στις πιέσεις εκείνων που πιέζουν για την ανάπτυξή του.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 7 December 1997 - 9:24:10 UTC