Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εκτιμήσεις γύρω από τη στάση που τελικά θα κρατήσει ο Αλέκος Μαρκίδης αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, οι δηλώσεις ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, και η νίκη του Νίκου Νικολάου στις δημοτικές εκλογές στο Δάλι, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Ανένδοτος ο Γλαύκος Κληρίδης", γράφει ότι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε επανειλημμένα με δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ο Αλέκος Μαρκίδης αναμένεται να του ζητήσει να αποσυρθεί. Σε άλλο σημείο γράφει ότι έληξαν με επιτυχία οι εργασίες της πρώτης τακτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και παραθέτει δηλώσεις του επανεκλεγέντος Προέδρου του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, ότι ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι τώρα πραγματικότητα.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Ηττα ΑΚΕΛ στο Δάλι με πολιτικά μηνύματα για τις προεδρικές εκλογές", γράφει ότι σαν αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης συνεργασίας των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και των Νέων Οριζόντων στις χθεσινές εκλογές στο Δάλι, εξελέγη ο Νίκος Νικολάου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σημειώθηκαν και άλλες καταδίκες του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Συλλούρη, για τη στάση του αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, με ανακοινώσεις τοπικών επιτροπών του ΔΗΣΥ,

"Το Θάρρος" κάτω από τον τίτλο "Συνάντηση Κληρίδη - Μαρκίδη", γράφει ότι η αποτυχία, όπως εκτιμά, του Αλέκου Μαρκίδη να πετύχει ευρύτερη αποδοχή της υποψηφιότητάς του από ΕΔΕΚ και δυνάμεις του ΔΗΣΥ, τον αναγκάζουν να κάνει δεύτερες σκέψεις και να επιδιώξει να πείσει τον Πρόεδρο Κληρίδη να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το Γιάσερ Αραφατ να παρέμβει υπέρ της Κύπρου στη σύνοδο κορυφής της Ισλαμικής Διάσκεψης στην Τεχεράνη.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Πρώτες αψιμαχίες ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ με σκληρές δηλώσεις", γράφει ότι η συνέντευξη του Αλέκου Μαρκίδη στη εφημερίδα και η επιστολή του Σπύρου Κυπριανού στο ΔΗΣΥ, προκάλεσαν τις πρώτες ανταλλαγές "πυρών" μεταξύ των δυο κομμάτων. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο κύκλωμα πορνείας που έφερε στο φως έφοδος της Αστυνομίας σε διαμέρισμα, και στο οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των πελατών, ενέχονται και μαθήτριες της Λεμεσού.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει το κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο, "Κορυφώνεται το παζάρι ΕΕ με την Τουρκία". Υπάρχει διχογνωμία για το Κυπριακό στην Αγκυρα που βρίσκεται στα πρόθυρα κυβερνητικής κρίσης ενώ στις Βρυξέλλες αρχίζει εβδομάδα έντονων παρασκηνιακών διεργασιών με τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των 15. Ο "Φ" αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το ΣΑΕ θα δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της αμερικανικής διπλωματίας μετά τις προεδρικές εκλογές.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα της "Αυστηρή προειδοποίηση ΔΗΚΟ προς ΔΗΣΥ - Σταματήστε το υβρεολόγιο". Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Κωνσταντίνου, προέβη στη δήλωση αυτή μετά το πρωτοσέλιδο άρθρο της χθεσινής "Αλήθειας" το οποίο επιτίθετο με υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού. Η "Χ" γράφει επίσης ότι οριακή είναι η εκλογή του νέου δημάρχου Ιδαλίου, Νίκου Νικολάου, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΔΗΣΥ και τους Νέους Ορίζοντες. Ελάβε 1640 ψήφους ενώ ο Γιώργος Γεωργίου που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ 1508 ψήφους.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 8 December 1997 - 12:17:30 UTC