Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στη Διάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στο Λουξεμβούργο, όπου ναυαγούν οι προσπάθειες της Τουρκίας να καταστεί η 12η υποψήφια για χώρα ένταξη λόγω της στάσης της στο Κυπριακό, τα ελλαδοτουρκικά, το Κουρδικό και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι το κυρίαρχο θέμα στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Επίσης, γίνεται αναφορά στα τεκταινόμενα στο προεκλογικό σκηνικό, ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης του Αλέκου Μαρκίδη αν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα του γράφει ότι οι "15" ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης άναψαν χθες βράδυ το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και άλλες πέντε χώρες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι συνεχώς κατηγορούμενη βρίσκεται η Κύπρος, τα τελευταία χρόνια, για ένα έγκλημα που δεν διαπράττει ή τουλάχιστον που στον τόπο μας γίνεται σε πολύ μικρότερο βαθμό απ' ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και ανά το παγκόσμιο, δηλαδή το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η "Αλήθεια" αναφέρει ότι η Τουρκία κλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να ανακαλέσει τις απειλές της για στρατιωτική βία σε περίπτωση διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο, αλλά αρνήθηκε να το πράξει και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν κατόρθωσε να μπει στην ομάδα των χωρών που θα ενταχθούν στην επόμενη διεύρυνση της Ενωσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για την ερχόμενη Δευτέρα μεταθέτουν τώρα οι πληροφορίες την ανακοίνωση της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη αν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "90% ποσοστό συσπείρωσης", γράφει ότι στο 90% φθάνει το ποσοστό συσπείρωσης του ΔΗΣΥ γύρω από την υποψηφιότητα Κληρίδη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν δύο βδομάδες, ενώ αντίθετα η αντίστοιχη του Γιώργου Ιακώβου βρίσκεται σε απελπιστικές μονάδες, προσθέτει. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι ως μη σοβαρό κρίνει ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, το θέμα που προέκυψε από ισχυρισμούς για απειλές κατά της ζωής της οικογένειας του πρώην Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση.

"Η Σημερινή" γράφει ότι αρνητικό είναι το κλίμα για την Τουρκία στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω της άρνησής της να δεκτεί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι "15", για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη συμβολή της στη λύση του Κυπριακού, του Κουρδικού και τα ελλαδοτουρκικά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ύψιστης σημασίας για αποτελεσματική διεξαγωγή του πολέμου κατά του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών και των παράνομων μεταναστών, θεωρεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, τις προγραμματισμένες συνομιλίες που θα έχει στις επόμενες λίγες μέρες με τις αρχές των βρετανικών Βάσεων.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι μπροστά στο φάσμα των Κοινοτικών αντιδράσεων για την απαίτησή της να θεωρηθεί ως εντάξιμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από τούδε, η Τουρκία εκδηλώνει εκβιαστικά τυχοδιωκτικές προθέσεις με στόχο την Κύπρο. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι αντιμέτωπος με το δίλημμα ως προς το ασυμβίβαστο ή μη του αξιώματος του, με τη συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για τις προεδρικές εκλογές, βρέθηκε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Γιώργος Ιακώβου: Τέρμα στην οπισθοδρόμηση", επισημαίνει ότι δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος κ. Ιακώβου κατά την τελευταία διήμερη περιοδεία του στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι διεύρυνση με τις 11 υποψήφιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, αποφάσισε χθες βράδυ στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Κορυφής των "15".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγει την πόρτα για την Κύπρο", γράφει ότι οι ηγέτες της ΕΕ στο Λουξεμβούργο συμφώνησαν χθες επίσημα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και πέντε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έκπληξη προκάλεσε στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ διαφήμιση στο Ηνωμένο Βασίλειο για πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας μέσα το 1998.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 13 December 1997 - 16:29:40 UTC