Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/12/1997 (ΚΥΠΕ)

Η τελεσίδικη απόφαση του Αλέκου Μαρκίδη να μην κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκολογές καθώς και όλα τα σχετικά επακόλουθα και αντιδράσεις αποτελούν το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Η δημοσιογράφική διάσκεψη Αναστασιάδη και οι δηλώσεις του Αλέξη Γαλανού προβάλλονται επίσης στις εφημερίδες.

"Ο Αγών" γράφει ότι το "Οχι Μαρκίδη" πυροδοτεί εξελίξεις στο προεκλογικό τοπίο, ενώ τις προσεχείς μέρες αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις από πλευράς ΔΗΚΟ που θα αποβούν καθοριστικές για τις προεδρικές εκλογές. Προβάλλει δήλωση του Προέδρου Κλίντον ότι στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ θα συζητήσει τα ελλαδοτουρκικά και το Κυπριακό, αναζητώντας τρόπους προώθησής τους.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Νέα έντονη προσπάθεια" γράφει ότι η απόφαση Μαρκίδη βύθισε τον κόσμο του ΔΗΚΟ σε προβληματισμό, αφού δύο μήνες πριν τις εκλογές το κόμμα βρίσκεται χωρίς υποψήφιο ενώ έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με το ΔΗΣΥ και να διατηρήσει σίγουρα την εξουσία. Επίσης προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις Αναστασιάδη ότι ο ΔΗΣΥ επιλέγει τη σιγουριά της στρατηγικής Κληρίδη για μια εθνικά αποδεκτή λύση του Κυπριακού.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Τα πάνω κάτω έφερε ο Μαρκίδης" γράφει ότι από σήμερα αρχίζει με συντονισμένες και πολυεπίπεδες προσπάθειες η επανασυγκόλληση ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, ενώ ο Αλέξης Γαλανός αποτελεί τη διέξοδο του ΔΗΚΟ για να αποφευχθεί η διάσπαση του κόμματος. Επίσης γράφει ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει ανάψει το πράσινο φως στην υπόθεση του Κύπριου φοιτητή Μάριου Γεωργίου, που καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση για φόνο, αφού έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και έχει ορισθεί η 15η Μαϊου ως ημερομηνία νέας δικάσιμου στην έφεση που έχει υποβληθεί.

"Η Σημερινή" έχει τίτλο "Εναλλακτικές επιλογές" και γράφει ότι ΔΗΣΥ και Προεδρικό χαιρέτισαν την απόφαση Μαρκίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε "σοφή" και ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι ο Αλέκος Μαρκίδης κατέληξε στην απόφαση του "ιδία βουλήσει". Επίσης αναφέρει ότι τρόπους υλοποίησης της συμφωνίας Ντεμιρέλ - Ντενκτάς για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία θα συζητήσει η ψευδοβουλή το Σάββατο.

"Ο Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί "Διλήμματα επιλογών στο ΔΗΚΟ" και αναφέρεται σε άνοιγμα ΑΚΕΛ προς το ΔΗΚΟ, διά στόματος Κατσουρίδη που ανέφερε ότι στην περίπτωση που το κόμμα αυτό ενδιαφερθεί για συνεργασία θα είναι στο τραπέζι όλες οι προθέσεις και θέσεις του κόμματος που έχουν τεθεί υπόψη της ηγεσίας του ΔΗΚΟ στη διάρκεια των πολύμηνων επαφών τους. Επίσης γράφει ότι νέα διάσταση πήρε το θέμα των αποτελεσμάτων της διεθνούς έρευνας για τα Μαθηματικά και την Επιστήμη καθώς το Υπουργείο Παιδείας κατήγγειλε το συντονιστή της έρευνας ότι δεν ακολούθησε τους όρους εντολής.

Η "Χαραυγή" έχει τίτλο "Το ΔΗΚΟ έχει άλλη επιλογή" και προβάλλει δήλωση του Προέδρου του κόμματος ότι το ΔΗΚΟ δεν βρίσκεται σε αδιέξοδο αλλά έχει υπαλλακτικές λύσεις τις οποίες θα μελετήσει με ψυχραιμία υπομονή, σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Γράφει ακόμη ότι ο Υπουργός Οικονομικών διαισθανόμενος ότι η ομιλία του ενώπιον της Βουλής για την κοινωνικο - οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα δεχθεί καταιγισμό επικρίσεων κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών ζήτησε το δικαίωμα να παρέμβει και πάλι στο Σώμα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει το συμπέρασμα του Γενικού Εισαγγελέα ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα εάν υπέβαλλε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές θα προστίθετο ακόμη ένας υποψήφιος, ο οποίος θα αποτελούσε πόλο περαιτέρω διάσπασης της πολιτικής ζωής του τόπου. Γράφει ακόμη ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαίλ Τζεμ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τα έχει "θαλασσώσει" στο κυπριακό πρόβλημα.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι ο ρυθμός της ανεργίας συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερά πτωτική τάση, η οποία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και το 1998 σύμφωνα με της διαπιστώσεις σύσκεψης με επικεφαλής τον Υπουργό Εργασίας. Επίσης προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Μιχαλάκη Ζιβανάρη στο ΚΥΠΕ ότι το Σχέδιο EAST της ΑΤΗΚ που ανακοινώθηκε πρόσφατα θα είναι προς όφελος της Κύπρου "γιατί θα τη βγάλει από τα μέχρι τώρα στενά όρια".

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
(Κ.Ν.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 17 December 1997 - 8:24:09 UTC