Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1997 (ΚΥΠΕ) Κύριο θέμα των εφημερίδων σήμερα είναι οι ζυμώσεις και οι αντιδράσεις κομμάτων, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ.

Ο "Αγών" γράφει ότι το ΔΗΚΟ εγκατέλειψε την πολιτική της πρόταξης στο Κυπριακό, που αποτελούσε πάγια και δεδηλωμένη θέση του, και αποδέχθηκε υιοθέτηση της πολιτικής του Γιώργου Ιακώβου, που περιλαμβάνει ελάχιστες εισηγήσεις για το Κυπριακό, με τις οποίες συμφωνεί το κόμμα. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το Κυπριακό.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι η απόφαση υποστήριξης της υποψηφιότητας του Γιώργου Ιακώβου δημιούργησε άκρως αντίθετη δυναμική από αυτήν που η ηγεσία του ΔΗΚΟ ανέμενε. Γράφει, επίσης, ότι τα ιδιωτικά φροντιστήρια Φάκας βρίσκονται στην πορεία για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αστεροσκοπείου στην Κύπρο, που θα είναι και το πρώτο στο νησί.

Το "Θάρρος" γράφει ότι η πλειοψηφία των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ είναι εξαρτώμενη και χωρίς ιδιαίτερα περιθώρια αντίδρασης από τον Πρόεδρο του κόμματος Σπύρο Κυπριανού. Αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι η νέα πρωτοβουλία που θα αναληφθεί μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο είναι η πιο σημαντική στην ιστορία του Κυπριακού.

Η "Σημερινή" γράφει ότι οι Τούρκοι θα δώσουν πληροφορίες και στοιχεία μόνο για 200 Ε/Κ αγνοούμενους, αναφορικά με τον τόπο ταφής τους στα κατεχόμενα. Γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης πιστεύει πως το κόμμα του θα διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές, επιβάλλοντας πολιτικούς όρους.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία σκοπεύουν να προχωρήσουν στην επεξεργασία λεπτομερούς κι εμπεριστατωμένης πρότασης για τους τρόπους εμπλοκής των Τ/Κ στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ότι ο Μάρτιος θα είναι σημείο καμπής για το Κυπριακό.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι η ανύπαρκτη απήχηση που έχουν οι απόψεις τους στη βάση των οπαδών του ΔΗΚΟ έχει προκαλέσει πανικό στα ελάχιστα εκείνα στελέχη του ΔΗΚΟ, που εξέφρασαν δημόσια αντίθεση στην υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του κ. Ιακώβου ότι μετά τις προεδρικές εκλογές, η Κύπρος θα βρεθεί σε συνθήκες έντονων πιέσεων για απαράδεκτες υποχωρήσεις στο εθνικό θέμα και τη συμμετοχή των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 29 December 1997 - 7:24:11 UTC