Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1998 (ΚΥΠΕ) Μόνο οι δύο απογευματινές εφημερίδες, κυκλοφόρησαν σήμερα τη δεύτερη μέρα του νέου χρόνου, λόγω της αργίας της 1ης Ιανουαρίου. Και οι δύο εφημερίδες ασχολούνται στο βασικό τους θέμα με την τρέχουσα επικαιρότητα της προεκλογικής περιόδου, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται και στην αποκάλυψη από έγγραφα του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τη συμπλήρωση τριακονταετίας, για την παραχώρηση βάσης στην Τουρκία με αντάλλαγμα την ένωση της Κύπρου με την Τουρκία.

Η "Απογευματινή" με τίτλο "Μέτρα από τη βουλή για την ΚΥΠ" αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, ότι ως Πρόεδρος της βουλής θα συγκαλέσει τη προσεχή Δευτέρα, σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων, για το αδιάβλητο των εκλογών. Αφορμή για τη σύσκεψη είναι οι ισχυρισμοί του κ. Κυπριανού περί ανάμιξης στις εκλογές του επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Νίκου Ιωάννου, υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στην προεδρική χάρη που δόθηκε στον Παύλο Κρεμμαστό, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την μετάδοση του ιού του AIDS στη Βρετανίδα Τζανέτ Πινγκ. Επίσης, αναφέρεται στα βρετανικά αρχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τη συμπλήρωση τριακονταετίας, σύμφωνα με τα οποία το 1966 ο βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος, σε μυστική συνάντησή του με τον τότε Βρετανό Πρωθυπουργό Χάρολντ Ουίλσον, του πρότεινε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα με αντάλλαγμα την παραχώρηση βάσης στην Τουρκία.

"Η Δειλινή" με τίτλο "Αδιάβλητες εκλογές", αναφέρεται επίσης στη σύσκεψη της Δευτέρας στη βουλή και προβάλλει δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού, σύμφωνα με τις οποίες κατέχει στοιχεία για ανάμιξη μελών του αστυνομικού σώματος στην προεκλογική εκστρατεία, τα οποία και θα δώσει στον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Κόση. Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της από κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε εντολή να μελετηθεί ως επείγον, το θέμα του επιδόματος ειδικών συνθηκών στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και η εφημερίδα εκφράζει την βεβαιότητα ότι θα δοθεί σύντομα. Προβάλλει επίσης, τη δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, Παντελή Κούρου, με την οποία έριξε στα "μαλακά" το θέμα με τις δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού περί "μικρής χούντας" στον προεδρικό περίγυρο και οι οποίες εστρέφεντο κυρίως προς τον ίδιο. Ο κ. Κούρος χαρακτήρισε ως "χαριτολόγημα" τη σχετική δήλωση Κυπριανού, σημειώνοντας την αρμονική συνεργασία που είχε για πέντε χρόνια, με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)
(Κ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 2 January 1998 - 8:24:09 UTC