Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1998 (ΚΥΠΕ) Ο συνεχιζόμενος προεκλογικός αγώνας, η εξαφάνιση Γαλλίδας τουρίστριας καθώς και οι αποκαλύψεις Κούρδου για εκτέλεση και ταφή Ελληνοκυπρίων αμάχων το 1974, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Γαλλίδα η αλλοδαπή που πιθανό να δολοφονήθηκε", αναφέρεται στην εξαφάνιση Γαλλίδας τουρίστριας και γράφει ότι η γαλλική πρεσβεία έδωσε στοιχεία στην Αστυνομία, η οποία διερευνά πληροφορία ότι πιθανό αυτή να δολοφονήθηκε. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι ο ΓΓ του ΔΗΚΟ, Στάθης Κιττής, δήλωσε ότι η δίωξη εναντίον του Αντιπροέδρου του κόμματος, Ντίνου Μιχαηλίδη, θα εξεταστεί μετά τις εκλογές.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Τί έκανε ο Ιακώβου προληπτικά ως ΥΠΕΞ για να μην ανακηρυχθεί το ψευδοκράτος", θέτει διάφορα ερωτήματα για τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιώργο Ιακώβου και διερωτάται, μεταξύ άλλων, με ποιές "προσωπικές φιλοδοξίες" εκείνος ασχολείτο όταν υπηρετούσε ως ΥΠΕΞ, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την προώθηση της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού γράφει ότι ούτε ο Ιανουάριος κατάφερε να ενισχύσει τα αποθέματα σε νερό.

Η "Επιλογή" κάτω από τον τίτλο "Πρώτος ο Γ. Ιακώβου", παραθέτει ανάλυση από ερευνητές του ΔΗΚΟ των δυο δημοσκοπήσεων που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς, με βάση την οποία ο Γιώργος Ιακώβου διατηρεί σημαντικό προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων, έναντι του Γλαύκου Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι με βάση καταγγελία δεσμοφύλακα, "κλίμα κουμπαροκρατίας, ευνοιοκρατίας και αναξιοκρατίας" επικρατεί στις κεντρικές φυλακές.

"Η Μάχη" με τίτλο "Τρομοκρατία κατά δημοσιογράφων", υποστηρίζει ότι στελέχη του ΑΚΕΛ "προέβησαν σε προπηλακισμούς και ύβρεις" κατά δημοσιογράφων και κινηματογραφιστών του ΡΙΚ και του Αντένα, κατόπιν οδηγιών, όπως γράφει, της ηγεσίας του κόμματος. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι η Αγκυρα συνεχίζει τις αντιδράσεις της για την κατασκευή της βάσης της Πάφου και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα αυτό.

"Τα Νέα" με τίτλο "Σταθερή ανοδική τάση", αναφέρεται σε διάφορες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται και οι οποίες δείχνουν, όπως εκτιμά, ότι τα ποσοστά του Βάσου Λυσσαρίδη, ξεπερνούν το 10%. Σε άλλο σημείο παραθέτει αποκλειστική συνέντευξη του υποψηφίου προέδρου, Βάσου Λυσσαρίδη, στην οποία αναφέρει ότι το κόμμα του, θα επιβάλει πολιτικές δεσμεύσεις στον επόμενο πρόεδρο που θα εκλεγεί.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Αστυνομικοί - υπηρέτες των πολιτικών προσώπων", αναφέρεται στις έντονες, όπως εκτιμά, αντιδράσεις της κοινής γνώμης για το σύστημα φρούρησης των πολιτικών προσώπων και γράφει ότι όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι και εκπρόσωποι κομμάτων, συμφωνούν ότι οι φρουρές είναι υπερβολικές. Αλλού γράφει ότι οι ιδιοκτήτες κολλεγίων είναι καταρχήν ικανοποιημένοι από την αξιολόγηση και αναγνώριση των τίτλων σπουδών.

"Ο Φιλευλεύθερος" με κύριο τίτλο "Οι μεν το Κυπριακό οι δε με την οικονομία", γράφει ότι στη διελκυστίνδα μεταξύ των δύο κύριων προεδρικών υποψηφίων βρέθηκε χθες η ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας, με το επιτελείο του Προέδρου Κληρίδη να προσπαθεί να κρατήσει τη συζήτηση γύρω από το εθνικό θέμα και το επιτελείο του κ. Ιακώβου να επιχειρεί να μεταθέσει το διάλογο σε οικονομικά θέματα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Κυπριακό αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν αύριο Σάββατο στο Λονδίνο οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Οραμα και πρόταση για την οικονομία" ότι η οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει ο Γιώργος Ιακώβου καμιά σχέση δεν θα έχει με το νεοφιλελευθερισμό που εφάρμοσε, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα για την οικονομία και το σύνολο του πληθυσμού, η "απερχόμενη" κυβέρνηση Κληρίδη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι καταγγελίες για "ρουσφετολογικές" προσλήψεις καθώς και ανάμειξη δημοσίων λειτουργών στις εκλογές υπέρ του κ. Κληρίδη ολοένα πληθαίνουν.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο πρωτοσέλιδο της γράφει ότι οι υπουργοί και οι γραφειοκράτες θα επηρεαστούν από την απόφαση των Κυπριακών Αερογραμμών να τερματίσουν την εβδομαδιαία πτήση τους στις Βρυξέλλες, όπως είπε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η γέννηση δυο λεοπαρδάλων την Τετάρτη στο ζωολογικό κήπο της Λεμεσού ξάφνιασε το προσωπικό που έδινε αντισυλληπτικά στη μητέρα τους για χρόνια.

Η εβδομαδιαία "The Cyprus Weekly" γράφει με κύριο τίτλο "Καυστικές επιθέσεις" γράφει ότι ενώ απομένει μια μόνο εβδομάδα μέχρι τις εκλογές οι κύριοι ανταγωνιστές για την προεδρία άρχισαν τις καυστικές επιθέσεις μεταξύ τους, ενώ προσπαθούν να προσελκύσουν τα μικρότερα κόμματα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι 100 Ελληνοκύπριοι σφαγιάστηκαν και τάφηκαν σε ομαδικό τάφο κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 30 January 1998 - 9:24:08 UTC