Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,31/01/1998 (ΚΥΠΕ) Κυρίως προεκλογικά είναι και σήμερα τα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου, προβάλλοντας δηλώσεις, καταγγελίες και απαντήσεις των πολτικών ηγετών και των υποψηφίων Προέδρων. Οι εφημερίδες προβάλλουν ακόμη τις διάφορες αντιδράσεις γύρω από την αποκαλυπτική μαρτυρία Κούρδου για τους αγνοουμένους, τη σημερινή συνάντηση Ολμπράιτ - Κουκ καθώς και τα νεότερα από τις έρευνες γύρω από την μυστηριώδη εξαφάνιση Γαλλίδας στην Κύπρο.

"Ο Αγών" με τίτλο "Νέα Αντιπαράθεση Κυπριανού - Μιχαηλίδη", γράφει ότι οι διαφορές του πρώτου και του δεύτερου τη τάξη ηγετών του ΔΗΚΟ μεταφέρονται και στο πεδίο των εκτιμήσεων αναφορικά με το βαθμό συσπείρωσης του κόμματος. Αλλού αναφέρεται σε ομιλία του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σημειώνοντας ότι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβουν πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Δεν θα δώσω άλλους τίτλους" προβάλλει δήλωση του υποψηφίου Γιώργου Ιακώβου ότι εάν εκλεγεί δεν θα δώσει άλλους τίτλους ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες και ότι οι τίτλοι είναι άνευ αξίας και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί από τις τράπεζες για υποθήκευση. Προβάλλει επίσης δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι το θέμα της διπλής κυριαρχίας, όχι μόνον δεν έχει γίνει αποδεκτό αλλά αποτελεί το ακανθώδες θέμα των σημερινών διαπραγματεύσεων.

Η "Επιλογή" έχει κύριο τίτλο "Κίνδυνος η επανεκλογή Κληρίδη" και αναφέρεται σε εκτιμήσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, ότι τυχόν επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη θα οδηγήσει σε απαράδεκτους συμβιβασμούς στο Κυπριακό. Επίσης αναφέρει ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Λουκής Λουκαϊδης παραιτείται από την Γενική Εισαγγελία για να αναλάβει τα καθήκοντά του στο νέο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Ξαναζεί το Χαλκείο των Ναζί" και γράφει ότι ο κ. Κυπριανού μπροστά στην προδιαγραφόμενη ήττα καταφεύγει σε "χαλκευμένες" αναφορές (μή σοβαρές σύμφωνα με τον Ιωάννη Κασουλίδη) ανάλογες με αυτές που δημοσίευε η "Ελευθεροτυπία" το 1983, με τις οποίες κατηγορείτο ο Πρόεδρος Κληρίδης σαν "πράκτορας των Ναζί" και για τις οποίες η εφημερίδα καταδικάσθηκε από το δικαστήριο. Προβάλλει "καταγγελία - καταπέλτη" του Ανδρέα Φάντη για όργιο ρουσφετιού επί προεδρίας Κυπριανού.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Θέριζαν εν ψυχρώ τους αμάχους" αναφέρεται σε υπόθεση επτά Ε/Κ αγνοουμένων, που υποβλήθηκε στη Διερευνητική Επιτροπή, αλλά οι Τούρκοι νίπτοντας χείρας τους και προβάλλουν τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι οι επτά Ε/Κ σκοτώθηκαν σε μεταξύ τους αψιμαχίες. Αναφέρεται ακόμη σε καταγγελία του υποψηφίου Αλέξη Γαλανού για ύπαρξη κέντρων παραγωγής ψιθύρου και σε πισώπλατα βέλη που στρέφονται κατά της οικογένειας του.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι "Σοβαροί υπαινιγμοί άναψαν χθες φωτιές" και αναφέρεται σε δριμύ κατηγορώ Σπύρου Κυπριανού εναντίον των χειρισμών του Γλαύκου Κληρίδη και σε έγγραφο που αποκάλυψε ο Νίκος Αναστασιάδης το οποίο περιέχει θέσεις που το ΑΚΕΛ κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, με τις οποίες υπόσχεται διερεύνηση των πληροφοριών που έδωσε αναφορικά με ομαδικό τάφο στα κατεχόμενα, Κούρδος που υπηρέτησε στον κατοχικό στρατό το 1974.

Η "Χαραυγή" με τίλτο "'Ναι' Κληρίδη στην Προεδρία εκ Περιτροπής" αναφέρεται σε στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Σπύρος Κυπριανού που αφήνουν εκτεθειμένο, όπως σημειώνει, τον "απερχόμενο" Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Επίσης προβάλλει δήλωση του Ανδρέα Χρίστου ότι στο ενδεχόμενο της διχοτόμησης οδήγησε την Κύπρο η θαραλλέα πρόταση του κ. Κληρίδη να συζητήσει και να παραχωρήσει εσωτερική κυριαρχία στα δύο ομόσπονδα κρατίδια.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει πρωτοσέλιδα την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα στην οποία "επικρίνεται δριμύτατα η αστυνομία και στις δύο πλευρές της γραμμής αντιπαράταξης". Αναφέρεται ακόμη σε διαμαρτυρία της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία, η αεροπορική βάση της Πάφου αποσταθεροποιεί την στρατιωτική ισορροπία στο νησί και την περιοχή.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 31 January 1998 - 8:24:10 UTC