Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1998 (ΚΥΠΕ) Οι επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, με την οποία ζητά την παρέμβασή τους για αλλαγή της τουρκικής στάσης και η εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών, κυριαρχούν στη σημερινή ειδησεογραφία του κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με τίτλο "Παρέμβαση ΟΗΕ - ΕΕ ζητεί ο Κληρίδης" αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου Κληρίδη, στην οποία ζητείται η παρέμβαση των ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΕΕ για αλλαγή της τουρκικής νοοτροπίας, ώστε να αποδώσουν οι συνομιλίες που θα αρχίσουν τον ερχόμενο Μάρτιο. Αλλη είδηση αναφέρεται στις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις και τονίζει ότι ρυθμιστές στο δεύτερο γύρο θα είναι οι Λυσσαρίδης, Βασιλείου και Γαλανός.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Παρέμβαση προς Αγκυρα ζητά ο Πρόεδρος Κληρίδης από Κλίντον, Μπλερ, Αναν" αναφέρεται εκτενώς στην επσιτολή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στις σχετικές δηλώσεις, χθες το απόγευμα, του κ. Κληρίδη. Αλλού, αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, ότι ο Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ διαβίβασε στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου, διαβεβαιώσεις από τον Ντενκτάς ότι η Τουρκία δεν ευνοεί διχοτομική λύση.

Η "Επιλογή" με τίτλο "Είμαι σίγουρος ότι ο Ντίνος δεν θα με ψηφίσει", γράφει ότι υπάρχει "δυσφορία" στο επιτελείο του υποψηφίου προέδρου Αλέξη Γαλανού για την παρουσία του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Ντίνου Μιχαηλίδη και επικαλείται πληροφορίες της, τις οποίες δεν κατονομάζει. Αλλού γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού ανησυχεί για τη στάση Γερμανίας και Γαλλίας, αναφορικά με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

"Η Μάχη" με τίτλο "Επιστολές σημασίας" προβάλλει τις επιστολές Κληρίδη με αποδέκτες ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και σημειώνει ότι μετά τις εκλογές, θα έρθει στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Γράφει ακόμη, ότι ο Εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ζητά θελκτική πρόταση από την κυπριακή κυβέρνηση, για την συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές συνομιλίες.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Σκληρή αντιπαράθεση συνεχίζεται στο ΔΗΚΟ" προβάλλει δηλώσεις του αντιπροέδρου Ντίνου Μιχαηλίδη, ότι υπάρχει γραπτή συμφωνία Ιακώβου - Κυπριανού, με επιστολή στις 23.11.97, για κατανομή υπουργείων αναφέροντας και τα ονόματα που θα προταθούν. Η "Σ" προβάλλει και σχετική διάψευση από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι εγκρίθηκε το επίδομα ειδικών συνθηκών για τους στρατιωτικούς.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο στο κύριο θέμα του "Κατακόρυφη άνοδος του εκλογικού πυρετού" γράφει για όξυνση των αλληλακατηγοριών και επισημαίνει την καταγγελία της ΕΔΕΚ για τα επιτελεία των "δύο" μονομάχων για νέα ψιθυρολογία. Αναφέρεται και σε διάψευση από το ΑΚΕΛ. Αλλού αναφέρεται σε εμπόδια διαδικαστικής φύσεως, που αντιμετώπισαν τρεις Ελληνοαμερικανοί στην προσπάθειά τους να επαναλάβουν σε δικαστήριο των ΗΠΑ το νομικό θρίαμβο της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Αναξιόπιστοι και στην οικονομία", προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Κίκη Καζαμία, στις οποίες μεταξύ άλλων, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα μελέτες και σχέδια για διάφορους οργανισμούς, ώστε όπως είπε, να διαφανεί η αλήθεια για τις πραγματικές προθέσεις τους. Γράφει ακόμα, ότι υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου, θα ζητήσει την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου, εφόσον εκλεγεί.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη δημοσκόπηση του Σάιπρους Κόλλεϊτζ - Σίγμα, η οποία δίνει προβάδισμα στον υποψήφιο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, έναντι του κύριου ανθυποψηφίου του Γιώργου Ιακώβου, τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στο δεύτερο γύρο. Γράφει επίσης, ότι οι 300 κάτοικοι του χωριού Ινια στην Πάφο, θα ψηφίσουν τελικά, μετά τις διαβεβαιώσεις που πήραν από τους δύο κύριους, για την εκλογή στην προεδρία του κράτους, υποψηφίους.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 5 February 1998 - 12:11:59 UTC