Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/02/1998 (ΚΥΠΕ) Τα τελευταία μηνύματα των υποψηφίων προέδρων και οι διεργασίες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αποτελούν το κύριο θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας. Προβάλλονται επίσης δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, πληροφορίες για το θέμα των αγνοουμένων και άλλα οικονομικά και πολιτιστικά θέματα.

Ο "Αγών" γράφει ότι τα κόμματα των υποψηφίων που αναμένεται να αποκλειστούν για το δεύτερο γύρο των εκλογών, έχουν ήδη τροχιοδρομήσει τις διαδικασίες για το τί θα πράξουν, ενώ τα επιτελεία του Γλαύκου Κληρίδη και του Γιώργου Ιακώβου ετοίμασαν συγκεκριμένες προτάσεις για τους "μικρούς". Αναφέρεται επίσης, στο συνεχιζόμενο σάλο στα κατεχόμενα μετά την απόφαση της Βρετανίας να ζητά από τους Τ/Κ την εξασφάλιση άδειας εισόδου στη χώρα από την Κύπρο, πριν τη μετάβασή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ετοιμάζεται λεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο θα αφαιρεί τη "βουλευτική ιδιότητα" από τους ψευδοβουλευτές που είναι κάτοχοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η "Αλήθεια" προβάλλει το χθεσινό μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη ότι οι εκλογές αυτές θα είναι οι κρισιμότερες στην ιστορία του Κυπριακού τα τελευταία 23 χρόνια. Ο υποψήφιος πρόεδρος Αλέξης Γαλανός δήλωσε χθες ότι η στάση του στο δεύτερο γύρο θα καθοριστεί στη βάση συγκλίσεων στο εθνικό θέμα, στην εσωτερική διακυβέρνηση και τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας. Προβάλλει και τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, ότι ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Ιακώβου χρειάζεται διαφορά 5% από τον Πρόεδρο Κληρίδη στον πρώτο γύρο των εκλογών για να ελπίζει στη νίκη στο δεύτερο.

Η "Μάχη" γράφει ότι τα ερωτηματικά για τις αμφιβολίες που εξέφρασε ο Σπύρος Κυπριανού για τον Γιώργο Ιακώβου, παραμένουν αιωρούμενα αφού ούτε και χθες ο κ. Κυπριανού δεν διευκρίνισε ποιές πληροφορίες είχε. Γράφει ότι ο κ. Ιακώβου είχε χθες 45-λεπτη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, μετά από παρότρυνση του Προέδρου του ΔΗΚΟ και του ΓΓ του ΑΚΕΛ. Αναφέρει ότι οι δυνάμεις κατοχής απαγόρευσαν σε δύο Μαρωνίτες από τον Κορμακίτη να μεταφέρουν εικόνα στις ελεύθερες περιοχές και έθεσαν υπό κράτηση την Αντουανέτα Βασίλη μετά την ανακάλυψη της εικόνας στις αποσκευές της.

Η "Σημερινή" αναφέρεται σε "πυρετό έντονων ζυμώσεων" για το δεύτερο γύρο των εκλογών παρόλο που οι διεργασίες αρχίζουν επίσημα τη Δευτέρα. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι το κόμμα ασκεί το ρυθμιστικό του ρόλο για την εκλογή προέδρου και ότι δεν αποτελεί δυσάρεστο γεγονός ότι τα ποσοστά του Προέδρου της ΕΔΕΚ είναι αυξημένα. Γράφει ότι τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, δίνουν αύριο τη δική τους μάχη με μαραθώνιες εκπομπές από νωρίς το πρωί μέχρι αργά, με συνεχή ροή των αποτελεσμάτων και προβολή δηλώσεων, ρεπορτάζ και ανταποκρίσεων από κάθέ γωνιά της ελεύθερης Κύπρου.

Ο "Φιλελεύθερος" επικαλείται εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών ότι το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν οι Γλαύκος Κληρίδης και Γιώργος Ιακώβου στον πρώτο γύρο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τις συμμαχίες που θα συναφθούν για τη δεύτερη Κυριακή. Τα μηνύματα των δύο, προσθέτει, χαρακτηρίζονται από ήπιους τόνους και σε αυτά απευθύνονται άμεσες ή έμμεσες προσκλήσεις συνεργασίας προς τους άλλους υποψηφίους. Αναφέρεται και στην χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εκλογές και προβάλλει τις δηλώσεις του κ. Μαρκίδη ότι ναι μεν, απαγορεύονται οι δηλώσεις των υποψηφίων ή των προέδρων των κομμάτων κατά την ώρα της ψηφοφορίας, αλλά εάν όλοι κρατήσουν το μέτρο τότε το θέμα θα κριθεί σφαιρικά και ισορροπημένα.

Η "Χαραυγή" προβάλλει διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που "στέλλει μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας και νίκης, τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα της αλλαγής". Η διακήρυξη τείνει χέρι φιλίας προς την ΕΔΕΚ και τους Ενωμένους Δημοκράτες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθούν, στο β' γύρο στις "ίδιες επάλξεις." Γράφει ότι το λυρικό δράμα του Βέρντι "Οθέλλος" που είχε ανεβεί πέρσι στην Πάφο από Γερμανούς μουσικούς, ανεβαίνει φέτος στις 28 Αυγούστου στην κατεχόμενη Σαλαμίνα. Αναφέρει, ότι το ΑΚΕΛ προέβη σε επίσημα διαβήματα διαρματυρίας στην ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η Cyprus Mail αναφέρεται σε νέες απειλές του κατοχικού ηγέτη για τους ρωσικούς πυραύλους, με τις οποίες προειδοποιεί ότι ανεξάρτητα από τα προληπτικά μέτρα που θα ληφθούν για τους πυραύλους, η Τουρκία μπορεί να κάνει ότι έπραξαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο. Προβάλλει τις αποκαλύψεις του περιοδικού "Σελίδες" για το θέμα των αγνοουμένων, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει βιντεοταινία συνέντευξης Κούρδου, πρώην στρατιώτη στο τουρκικό στρατό, ο οποίος αναφέρθηκε σε μαζικές εκτελέσεις αμάχων και μαζικούς τάφους. Ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά θέματα Τάκης Χριστόπουλος, δήλωσε στη "CM" ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος ενώ ο Νίκος Θεοδοσίου, της Επιτροπής Αγνοουμένων, είπε ότι το θέμα θα διερευνηθεί.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΚ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 7 February 1998 - 9:24:11 UTC