Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1998 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση της ΕΔΕΚ για ελεύθερη επιλογή ψήφου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η δέσμευση του Προέδρου Κληρίδη να διορίσει τον Γιώργο Βασιλείου επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση των ΕΔΗ για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Πορεία νίκης Γλαύκου Κληρίδη" γράφει ότι η χθεσινοβραδινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ για ελεύθερη επιλογή και οι αποφάσεις των ΕΔΗ, των ΝΕ.Ο, του Αλέξη Γαλανού, του Ντίνου Μιχαηλίδη, του Κόμματος των Φιλελευθέρων και άλλων δημιουργούν την προοπτική σίγουρης νίκης στη δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον των διαφωνούντων στελεχών με την απόφαση για υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Απόφαση ενότητας με ελεύθερη επιλογή ψήφου πήρε η ΕΔΕΚ" γράφει ότι με συντριπτική πλειοψηφία όπως αναμενόταν και διεψεύδοντας τις προγνώσεις που έκανε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ αποφάσισε τα μεσάνυκτα, ύστερα από συνεδρία 15 ωρών την ελεύθερη επιλογή ψήφου των οπαδών της στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια χωρίς προηγούμενο προσπάθεια για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Η "Επιλογή" με κύριο τίτλο "Οχι στον Κληρίδη" γράφει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, αποφάσισε χθες βράδυ να θέσει "φραγμούς" στην πορεία του Γλαύκου Κληρίδη προς το Προεδρικό Μέγαρο, για άλλη μια πενταετία. Εξάλλου αναφέρει ότι με χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, κάλεσε την ηγεσία του ΔΗΣΥ να αφήσει "ήσυχο" το ΔΗΚΟ και τόνισε ότι η πλειοψηφία των οπαδών του ΔΗΚΟ που ψήφισαν τον Αλέξη Γαλανό στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών θα υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο την υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "ΕΔΕΚ, όχι στον Ιακώβου" γράφει ότι ελεύθερη επιλογή ψήφου αποφάσισε χθες η ΕΔΕΚ αλλά θεωρείται βέβαιο πλέον ότι η συντριπτική πλειοψηφία ηγετικών στελεχών του κόμματος θα εργασθεί και θα ψηφίσει τον Γλαύκο Κληρίδη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η υλοποίηση των υποσχέσεων του Γλαύκου Κληρίδη για την επίτευξη ενότητας άρχισε από χθες με τη δέσμευσή του να διορίσει τον Πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου, που θα διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "ΕΔΕΚ: Ελεύθερη επιλογή για διασφάλιση της ενότητας", αναφέρεται στη μαραθώνια συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και γράφει ότι μόνο 16 μέλη τάχθηκαν υπέρ της στήριξης προσώπου για το δεύτερο γύρο των εκλογών. Αλλού αναφέρεται στην ομολογία του ενός από τους τέσσερις που συνελήφθησαν στη Λεμεσό για βομβιστική επίθεση, σύμφωνα με την οποία θα τοποθετούσε τη βόμβα την περασμένη Τρίτη, ύστερα από παραγγελία.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Οριστικοποιήθηκε η ελεύθερη επιλογή" αναφέρεται και αυτός στην απόφαση της ΕΔΕΚ και εκτιμά ότι πρόκειται για απόφαση για λαϊκή ενότητα και πανεθνική στρατηγική. Σε άλλο σημείο γράφει ότι τα αεροπλάνα με ψηφοφόρους "εισαγωγής" έρχονται με το μέγιστο αριθμό πληρότητας, μεταφέροντας Κύπριους ψηφοφόρους του εξωτερικού, βασικά από την Ελλάδα, οι οποίοι μέχρι αύριο Σάββατο αναμένεται να ξεπεράσουν τους επτά χιλιάδες.

Η "Χαραυγή", με κύριο τίτλο "Ο λαός παίρνει την τύχη του στα χέρια του", αναφέρεται στην έκκληση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για "συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων ώστε να επιτευχεί ο στόχος της αλλαγής στη διακυβέρνηση του τόπου". Σε άλλο σημείο με τον τίτλο "Τα βροντούν και φεύγουν από τους ΕΔΗ!", αναφέρεται σε "οργή και αγανάκτηση" στελεχών - μελών του κινήματος για την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου για υποστήριξη Κληρίδη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Η ΕΔΕΚ πηγαίνει στον επαναληπτικό της Κυριακής με ελεύθερη επιλογή ψήφου", αναφέρεται στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ για ελεύθερη επιλογή ψήφου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην απόρριψη από την ελληνική κυβέρνηση της πρότασης της Τουρκίας να συζητήσει για θέματα ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Κρίσιμη η ψήφος της ΕΔΕΚ", γράφει ότι οι προσπάθειες της τελευταίας στιγμής των δυο υποψηφίων με έντονες αλληλοκατηγορίες, δημιούργησαν χθες ένταση. Αλλού γράφει ότι και οι δυο υποψήφιοι απάντησαν χθες θετικά και στα επτά αιτήματα του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, που περιλαμβάνουν αναζήτηση λύσης του Κυπριακού με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και σειρά οικολογικών και περιβαλλοντικών διευθετήσεων. (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΔΠ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 16 February 1998 - 2:11:24 UTC