Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/02/1998 (ΚΥΠΕ) Οι τελευταίες δηλώσεις και ανακοινώσεις πολιτικών και κομμάτων για τον αυριανό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η εξάρθρωση διεθνούς σπείρας εμπορίου ναρκωτικών και οι δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπραϊτ για το Κυπριακό, είναι τα κύρια θέματα της ειδησεογραφίας στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα εμπόρων ναρκωτικών" αναφέρει ότι στη σπείρα αυτή συμμετείχαν και Κύπριοι και περιελάμβανε στο πεδίο των δραστηριοτήτων της την Κύπρο, ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες. Στα χέρια της Αστυνομίας, προσθέτει, βρίσκονται ήδη 80 κιλά μαριχουάνας, αξίας μισού εκατομμυρίου λιρών, ενώ συνελήφθη στην Αθήνα ο Δημήτρης Φράγκου, 32 χρόνων, από την Αραδίππου. Ο "Α" αναφέρεται και στο μήνυμα του υποψηφίου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για τις αυριανές εκλογές.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι οι αυριανές προεδρικές εκλογές διεξάγονται κάτω από τα μάτια του διεθνούς παράγοντα. Γράφει ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπραϊτ, προειδοποίησε πως θα αρχίσει μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό. Σε άλλη στήλη, αναφέρεται σε πρόταση δύο Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών για παράκαμψη της εγκατάστασης των συστημάτων S - 300, οι οποίοι, προσθέτει, συστήνουν όπως η αγορά των αντιαεροπορικών πυραύλων πραγματοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια να εγκατασταθούν στην Κύπρο.

Η "Επιλογή" αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος επανέλαβε ότι η συσπείρωση του ΔΗΚΟ είναι ραγδαιοτάτη. Ανέφερε επίσης ότι ο λαός θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερα να αποφασίσει σύμφωνα με το τί του επιβάλλει η συνείδησή του. Αλλού, προβάλλει το μήνυμα του υποψηφίου Προέδρου Γιώργου Ιακώβου για τις προεδρικές εκλογές.

"Η Μάχη" αναφέρεται σε κλοπή 36 χιλιάδων λιρών που, όπως γράφει, βρίσκονταν σε δύο σάκους της Τράπεζας Κύπρου οι οποίοι περιείχαν το ποσό των 100 χιλιάδων λιρών. Τα ποσά αυτά είχαν σταλεί από την Κύπρο με πτήση στο Λονδίνο, προσθέτει, και μία ώρα μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου διαπιστώθηκε η κλοπή. Η "Μ" γράφει ότι ο Κυριάκος Ζανάς, ο οποίος είναι ύποπτος για το φόνο Γαλλίδας τουρίστριας και οδηγήθηκε στην Ψυχιατρική Πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, είχε πλήρη επίγνωση των πράξεών του.

"Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι θέματα που "καίνε" θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπείας και της Κομισιόν. Αφορούν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τις πατέντες φαρμάκων, το περιβάλλον, τη γεωργία και το καθεστώς των υπεράκτιων εταιρειών. Προβάλλει επίσης τη σημερινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και γράφει ότι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για το ασφαλές σεξ και την προφύλαξη από το AIDS.

Ο "Φιλελεύθερος" στι κύριο θέμα του αναφέρει ότι ακόμη και αύριο, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται αεροπλάνα μεταφέροντας εργαζόμενους και σπουδαστές, Κύπριους ψηφοφόρους από εξωτερικό. Ο "Φ" αναφέρει ότι παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση και χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον όγκο συναλλαγών να προσεγγίζει το 1,4 εκατομμύρια λίρες και να παρουσιάζει μια πολύ οριακή άνοδο της τάξης του 0, 09%, στις 81,74 μονάδες.

Η "Χαραυγή" προβάλλει χθεσινή διακήρυξη του ΑΚΕΛ που αναφέρει ότι η μεγαλη υπέρβαση του λαού θα είναι η υπερψήφιση του Γιώργου Ιακώβου. Αλλού, γράφει ότι το πτώμα που ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Πάφου την περασμένη Τρίτη ανήκει στον Λοϊζο Ασκάνη. Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στη Γεροσκήπου. Καλείται να αναγνωριστεί η ηρωϊκή αλτρουϊστική πράξη του να σώσει τη ζωή του φίλου του και του 12χρονου γιού του, που βγήκε μαζί τους για ψάρεμα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της προβάλλει την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή του Κόλπου. Ηδη χθες, γράφει, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ζήτησε την υποστήριξη του λαού του για στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ. Αλλού, προβάλλει τη σύλληψη ακόμη δύο ατόμων σχετικά με την εξάρθρωση διεθνούς σπείρας εμπορίου ναρκωτικών.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
(Α.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 16 February 1998 - 2:11:08 UTC