Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1998 (ΚΥΠΕ) Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει σήμερα ως κύριο θέμα τη διεξαγωγή της επαναληπτικής εκλογής που θα αναδείξει το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πλείστες εφημερίδες παρουσιάζουν στα πρωτοσέλιδά τους φωτογραφίες των υποψηφίων προέδρων, ενώ τα περισσότερα δημοσιεύματα αφορούν ειδήσεις πολιτικού περιεχομένου.

"Ο Αγών" με τίτλο "Επανεκλέγεται σήμερα ο Γλαύκος Κληρίδης", γράφει ότι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας "προχωρεί σήμερα ακάθεκτος στην τελική νίκη, ανανεώνοντας το συμβόλαιό του με τον Κυπριακό λαό, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα τον υπερψηφίσει στο β' γύρο των εκλογών". Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ιδρύθηκε ισλαμικό κόμμα στα κατεχόμενα.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Ολοι μαζί για την Κύπρο - επιλογή Κληρίδη οδηγεί σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας", γράφει ότι στις πιο καθοριστικές εκλογές ο λαός οδηγείται στις κάλπες με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Σε άλλη είδηση, προβάλλει τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους στο Κυπριακό, αμέσως μετά τις εκλογές.

Η "Επιλογή" με τίτλο "Εμπρός για την νίκη", δημοσιεύει άρθρο του εκδότη της εφημερίδας με το οποίο καλεί όλες τις δυνάμεις της αλλαγής να ψηφίσουν τον Γιώργο Ιακώβου. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι η πλειοψηφία της ΕΔΕΚ τάσσεται υπέρ της αλλαγής και αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Τάκη Χατζηδημητρίου.

"Η Μάχη" με τίτλο "Ιστορική επιταγή" και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, υποστηρίζει ότι τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποψήφιο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη προτιμά και η Αθήνα. Αλλού, γράφει ότι ο υπόδικος Ανδρέας Ονουφρίου, που δικάζεται για υπόθεση βομβιστικής επίθεσης εναντίον δικαστή, προετοίμαζε την απόδρασή του από τις Κεντρικές Φυλακές.

"Τα Νέα" καλύπτουν την πρώτη τους σελίδα με ολοσέλιδη φωτογραφία του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, κάτω από τον τίτλο "Θεματοφύλακας της εθνικής ενότητας". Σε άλλη είδηση, αναφέρεται σε μυστική συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο ΥΠΕΞ Ισμαίλ Τζεμ και τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλπμπρουκ, στις 27 Ιανουαρίου, στη Βόννη.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Εθνική συμφιλίωση ψηφίζει ο λαός", υποστηρίζει ότι σήμερα εκλέγεται ο Πρόεδρος που θα μας οδηγήσει στον 21ο αιώνα και προχωρεί σε αναλυτική παρουσίαση των βασικών θέσεων των δύο υποψηφίων και των δυνάμεων που τους υποστηρίζουν. Γράφει, ακόμα, ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, θα αναλάβει αυτή την εβδομάδα πρωτοβουλία για τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στη κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί.

Η "Χαραυγή", στην πρώτη σελίδα δημοσιεύει τη φωτογραφία του υποψηφίου προέδρου Γιώργου Ιακώβου καθώς και φωτογραφία από συλλαλητήριο υπέρ του ανεξάρτητου υποψηφίου προέδρου, κάτω από τον τίτλο "Ο λαός έχει το λόγο". Σε άλλο δημοσίευμα, γράφει ότι το ψευδοκράτος εισήγαγε προκλητικές και παράνομες ρυθμίσεις αναφορικά με την είσοδο και έξοδο από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", γράφει ότι περίπου 450 χιλιάδες ψηφοφόροι έχουν κληθεί στις κάλπες, για να εκλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι Βρετανός, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Λεμεσό, έχει εξαφανιστεί από το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Πρόκειται για τον Γουέην Κουίντον, 42 χρόνων, η εξαφάνιση του οποίου καταγγέλθηκε από την Κύπρια σύζυγό του.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΡΜ/ΜΑ)
(Κ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 15 February 1998 - 16:13:04 UTC