Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1998 (ΚΥΠΕ) Το περιεχόμενο της επιστολής του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, στην οποία γίνεται αναφορά στους S300 και τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αποτελεί το κύριο θέμα του σημερινού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την αναμενόμενη σήμερα απάντηση της ΕΔΕΚ σε ότι αφορά στη συμμετοχή της στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα έχει ως αποτέλεσμα και το τελικό ξεκαθάρισμα στο θέμα του σχηματισμού της κυβέρνησης.

"Ο Αγών" έχει κύριο τίτλο "Πιεστικές Κινήσεις" και γράφει ότι όπως προκύπτει από την επιστολή του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς Κληρίδη, το Λονδίνο προσπαθεί τώρα με πιέσεις προς την κυβέρνηση να επιτύχει τη συμμετοχή των Τ/Κ στην ομάδα της Κύπρου που θα διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Γράφει ότι με δεδομένη πια την ανάληψη του Υπουργείου Αμυνας από Ευσταθίου ή Ομήρου η ΕΔΕΚ οριστικοποιεί σήμερα τις αποφάσεις της όσον αφορά το βαθμό συμμετοχής της στη νέα κυβέρνηση.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Υπ. Αμυνας και Παιδείας" γράφει ότι οριστικά η ΕΔΕΚ θα αναλάβει τα δύο υπουργεία στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που θα σχηματίσει ο Γλαύκος Κληρίδης. Γράφει ότι ο φετινός Φεβρουάριος κινδυνεύει άμεσα να καταγραφεί στα βιβλία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ως ο δεύτερος πιο άνομβρος Φεβρουάριος του αιώνα, δεδομένου ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει, ενώ τα σκήπτρα εξακολουθεί να κρατά ο Φεβρουάριος του 1969.

Η "Επιλογή" έχει κύριο τίτλο "Σχηματοποιείται σήμερα η κυβέρνηση" και γράφει ότι η απόφαση της ΕΔΕΚ θεωρείται καθοριστική για το τί μέλει γενέσθαι, ενώ απόδειξη αυτού είναι και η δήλωση του Εκπροσώπου που επιβεβαίωσε την πρόθεση του Προεδρικού να μην προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης προτού η ΕΔΕΚ ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαβουλεύσεις της. Προβάλλει ακόμη συνάντηση του Γενικού Εισαγγελέα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν το θέμα των υφυπουργείων και της ομάδας που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

"Η Μάχη" έχει τίτλο "Εμφύλιος στο ΔΗΚΟ" γράφει ότι οι "Λαϊκομετωπικοί" ανέκαμψαν επικρατώντας στα εσωκομματικά του Δημοκρατικού Κόμματος ανατινάσσοντας όλες τις γέφυρες με τους διαφωνούντες και οδηγώντας το κόμμα "στην τριχοτόμηση μέσω του θανάσιμου εναγκαλισμού τους με το ΑΚΕΛ". Αναφέρεται στην επίσκεψη Κρανιδιώτη και γράφει ότι Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και ειδικότερα στο θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ σ'αυτές.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Βρετανικός εκβιασμός" αναφέρεται στο περιεχόμενο της επιστολής Μπλερ προς Κληρίδη και γράφει ότι η κυβέρνηση δέχεται πανταχόθεν πιέσεις για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 και τη διαμόρφωση ελκυστικής φόρμουλας για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Γράφει ότι τονωτικές ενέσεις δέχεται το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης λόγω της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά αφού τα υπερκέρδη απορροφούνται από το Ταμείο αυτό.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ανάγουν σε μείζον το θέμα εμπλοκής των Τ/Κ" γράφει ότι σε μείζον θέμα επιχειρούν να αναγάγουν την εμπλοκή των Τ/Κ στις ενταξιακές συνομιλίες οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ, ενώ η Αθήνα προειδοποιεί ότι έχει "ατού στα χέρια της, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά για να ευοδοθεί η προσπάθεια ένταξης της Κύπρου". Αλλού γράφει ότι η ΕΔΕΚ με την απόφαση του Πολιτικού της Γραφείου σήμερα κλείνει ουσιαστικά τον κύκλο των ενδοκομματικών διαβουλεύσεων για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που θα είναι τελικά ευρείας αποδοχής.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Σας βοηθήσαμε... ανταποδώστε" αναφέρεται στην επιστολή του Βρετανού Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και γράφει ότι ο κ. Μπλερ, χωρίς προσχήματα και περιστροφές, ζητά να συμπεριληφθουν οι Τ/Κ στην αντιπροσωπεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και καλεί τον Πρόεδρο Κληρίδη να κάνει μια καλή και έξυπνη προσφορά, που θα λαμβάνει υπόψη της τη νόμιμη επιθυμία των Τ/Κ να αντιμετωπισθούν ως πολιτικά ισότιμοι. Αλλού γράφει ότι η πτώση της διεθνούς τιμής του μαζούτ θ'αντανακλαστεί πιθανώς κατά την επόμενη διμηνία στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ιδιοκτήτες πλοίου ενάγουν την Κύπρο" γράφει ότι οι ιδιοκτήτες ενός πλοίου υπό σημαία ξένου κράτους πρόκειται να ενάγουν την κυπριακή κυβέρνηση για παράνομη κράτηση του σκάφους τους. Αλλού γράφει ότι Κύπριοι μαθητές έχουν αποτύχει και πάλι σε διεθνείς εξετάσεις για τα μαθηματικά και την επιστήμη.

Η "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Η "Spinneys"... δέθηκε στο άρμα της Frou - Frou" γράφει ότι η εταιρεία Αλκης Χατζηκυριάκος (Frou - Frou Biscuits LTD), εξασφάλισε την πλήρη εξαγορά της εταιρείας Spinneys, και παρόλο που το συνολικό ποσό παραμένει άγνωστο εν τούτοις ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια λίρες. Αλλού γράφει ότι η διαμάχη των Κυπριακών Αερογραμμών με το Τουριστικό Συμβουλευτικό Κέντρο οδηγείται τελικά στα δικαστήρια.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
(Κ.Ν.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 25 February 1998 - 8:24:10 UTC