Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/03/1998 (ΚΥΠΕ) Οι επαφές του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ και του Εκπροσώπου της Βρετανικής προεδρίας Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στη Λευκωσία και οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού αποτελούν τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Προβάλλονται επίσης αστυνομικά και εργασιακά θέματα.

"Ο Αγών" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Παγοποιούνται λογαριασμοί εμπόρων ναρκωτικών" αναφέρεται σε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία κατά την οποία συζητήθηκε η νομική διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να πεισθεί το Δικστήριο να εκδώσει σχετικά διατάγματα. Γράφει ακόμη ότι το απόγευμα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο με σκοπό να ενημερωθεί για τις συναντήσεις του Προέδρου Κληρίδη και του ΥΠΕΞ με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ και τον Εκπρόσωπο της Βρετανικής Προεδρίας Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Λύση - Ενταξη ο στόχος του διεθνούς παράγοντα" γράφει ότι στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο συζητήθηκαν τα μέσα και οι τρόποι, μέσω των οποίων η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα αποβεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων καθώς επίσης και οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Γράφει ακόμη ότι ο Γιώργος Βασιλείου διορίζεται επίσημα σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο στη θέση του συντονιστή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Πυρ ομαδόν κατά Λυσσαρίδη" γράφει ότι η πρώτη πολιτική πράξη του "Λαϊκού Μετώπου ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ" υλοποιείται από τους Χριστόφια - Κυπριανού και σχετίζεται με τη "λυσσαλέα πολεμική" κατά Βάσου Λυσσαρίδη "σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα". Αναφέρεται ακόμη στο Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος παραμένει στενός συνεργάτης του Προέδρου Κληρίδη, αφού διορίζεται ως Προεδρικός Επίτροπος για θέματα θρησκευτικών ομάδων - αποδήμων - επαναπατρισθέντων - παλιννοστούντων.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "'Ελκυστική' πρόταση ζητά ο Βαν ντεν Μπρουκ" γράφει ότι η ΕΕ επιμένει ότι η πρόταση της Λευκωσίας προς τους Τ/Κ για συμμετοχή στις ενταξιακές, πρέπει να είναι "ελκυστική" και να ικανοποιεί τις Βρυξέλλες. Γράφει ακόμη ότι το ΚΕΒΕ μετά την ΟΕΒ παρεμβαίνει στο θέμα των εργασιακών σχέσεων με την κατάθεση σήμερα στον Πρόεδρο Κληρίδη πολυσέλιδου εγγράφου με το οποίο υποβάλλονται εισηγήσεις και για τις συλλογικές συμβάσεις και την κοινωνική ειρήνη.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Επιμένουν σε φόρμουλα για Τ/Κ οι Βρυξέλλες" επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Χανς Βαν ντε Μπρουκ και Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ υπέβαλαν στον Πρόεδρο Κληρίδη εισηγήσεις και ιδέες για να ενσωματωθούν στα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ώστε η τελική πρόταση της Κύπρου να είναι όσο το δυνατόν πιο ελκυστική για την τουρκική πλευρά και να κριθεί ικανοποιητική από τους "15". Γράφει ακόμη ότι ο Σπύρος Κυπριανού υπεστήριξε χθες ότι και ο Βάσος Λυσσαρίδης στις εκλογές του 1993 είχε αποφασίσει να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κληρίδη. Ο κ. Λυσσαρίδης προέβη στη συνέχεια σε έντονη διάψευση.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο "Το '93 ο Λυσσαρίδης υπέρ του Κληρίδη" και γράφει ότι η δήλωση Σπύρου Κυπριανού σε "μια αποκάλυψη σοκ που αφήνει εκτεθειμένο τον Βάσο Λυσσαρίδη, ανέφερε πως το βράδυ της πρώτης Κυριακής των εκλογών του 1993 ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ συμφώνησε σε υποστήριξη του Γλαύκου Κληρίδη". Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Γενικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΔΥ ενέκρινε χθες την απόφαση του Κλάδου Υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει σε δίωρη στάση εργασίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι χρειάζεται η λήψη δραστικών μέτρων διαφορετικά στο νησί θα εξαντληθούν όλα τα αποθέματα νερού μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως αναφέρουν αρμόδιοι. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτεμντ Τόμας Μίλερ αναμένεται στο νησί την ερχόμενη εβδομάδα για ένα νέο γύρο συνομιλιών στα πλαίσια της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" γράφει ότι υψηλόβαθμοι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν πέτυχαν οποιαδήποτε πρόοδο σε σχέση με το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις επικείμενες ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό και οι επερχόμενες ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου με την ΕΕ αναμένεται να αποτελέσουν το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 6 March 1998 - 12:18:27 UTC