Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/03/1998 (ΚΥΠΕ) Η επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ και το τί αναμένεται να συζητηθεί κατά την παραμονή του στην Κύπρο προβάλλεται από το σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες προβάλλουν ακόμη δηλώσεις σχετικά με το θέμα της διακρίβωσης της τύχης του αγνοούμενου Ανδρέα Κασάπη, κομματικά θέματα καθώς και την ανάδειξη του Ανδράα Ττοφιά ως νέου Δημάρχου Λύσης.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Ατόπημα των Η.Ε." επικαλείται πληροφορίες του, σύμφωνα με τις οποίες η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια των Η.Ε. να παραλάβουν και να διαβιβάσουν στον Πρόεδρο Κληρίδη επιστολή Ντενκτάς με σφραγίδα του ψευδοκράτους και ότι θα εκφράσει με παρακηνιακά διαβήματα την απαρέσκειά της. Γράφει ακόμη ότι το θέμα του ρωσικού συστήματος S300 θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Ειδικό Συντονιστή στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ.

Η "Αλήθεια" έχει τίτλο "Ο Σπύρος θα έχει ανθυποψήφιο" και επικαλούμενη πηγές του ΔΗΚΟ γράφει όποτε και αν γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΚΟ, θεωρείται βέβαιο ότι ο Σπύρος Κυπριανού θα έχει ανθυποψήφιο. Γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική εξέλιξη τη διακρίβωση της τύχης του αγνοούμενου δεκαεξάχρονου, τότε, Ανδρέα Κασάπη, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι η διακρίβωση της τύχης ενός αγνοουμένου δεν είναι αρκετή.

"Το Θάρρος" έχει κύριο τίτλο "Κρίσιμες μέρες" και επικαλούμενο πληροφορίες στενού συνεργάτη του Κώστα Σημίτη γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν πιέσεις από ΗΠΑ και Βρετανία ώστε να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις στο "καυτό θέμα επίλυσης του Κυπριακού". Επίσης αναφέρει ότι νέος Δήμαρχος Λύσης εξελέγη ο Ανδρέας Ττοφιάς με ποσοστό 55,63% των ψήφων σε διαδοχή του εκλιπόντος Ιωνά Παπαϊωάννου.

"Η Σημερινή" έχει τίτλο "Πιέζουν οι ΗΠΑ για τους S300" και γράφει ότι οι ΗΠΑ επιμένουν πιεστικά πως η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει την απόφασή της να εγκαταστήσει το σύστημα S300, αποφεύγουν, ωστόσο, να δηλώσουν κατά πόσο σε μια τέτοια περίπτωση θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Κύπρου. Αναφέρεται ακόμη σε οικονομικό πόλεμο που εφαρμόζει η Τουρκία εναντίον της Κύπρου με αποτέλεσμα η λιμενική βιομηχανία να έχει οδηγηθεί σε μαρασμό.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Χανεϊ: Η Πρόταση για Τ/κ κριτήριο για την ένταξη" και γράφει ότι η σχετική πρόταση της κυβέρνησης θα πρέπει να απευθύνεται προς την Τ/κ κοινότητα, αλλά κριτές σχετικά με το εάν η πρόταση αυτή είναι σοβαρή ή όχι θα είναι οι Δεκαπέντε που θα γνωστοποιήσουν την απόφασή τους την 31η Μαρτίου. Προβάλλει ακόμη δήλωση του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικαίωμα των ΗΠΑ και της ΕΕ να ανησυχούν για την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο αλλά διατηρεί το δικαίωμα να εξοπλίζεται.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο "'Επιχείρηση' Τόμας Μίλερ" και γράφει ότι το δύσκολο μέρος της "επιχείρησης αυτής" αφορά στο ερώτημα κατά πόσο ο Αμερικανός αξιωματούχος θα πείσει τον Ραούφ Ντενκτάς να συναινέσει για ένα νέο κύκλο δικοινοτικών συνομιλιών. Αναφέρεται ακόμη σε "τριγμούς στη συνεργασία ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ" και γράφει ότι αντιδράσεις από πλευράς ΔΗΣΥ προκαλεί προσπάθεια ηγετικών στελεχών της ΕΔΕΚ να προδικάσουν για το κόμμα τους παράλληλα με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Κληρίδη και αντιπολιτευτικό ρόλο.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 9 March 1998 - 7:24:08 UTC