Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1998 (ΚΥΠΕ) Η πρόταση που αναμένεται να υποβληθεί στη βρετανική προεδρία από την κυπριακή κυβέρνηση για το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη αναφορικά με την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και το Κυπριακό και η δημοσιογραφική διάσκεψη του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, είναι μερικά από τα βασικά θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" υπό τον τίτλο "Φόρμουλα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές", γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και του Προέδρου Κληρίδη, υπήρξε απόλυτη ομοφωνία και κατέληξαν σε κοινά συμπεράσματα σε ότι αφορά στους χειρισμούς τόσο στο Κυπριακό όσο και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης Τόμας Μίλερ εμφανίστηκε απαισιόδοξος αναφορικά με την προοπτική επίτευξης λύσης στο Κυπριακό.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Γενναιόδωρη - Ελκυστική, αλλά και ευέλικτη η πρόταση συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές", αναφέρεται στην πρόταση που θα υποβάλει η κυπριακή κυβέρνηση στη βρετανική προεδρία, αναφορικά με την συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η οποία χαρακτηρίζεται ως πρόταση γενικής πολιτικής αρχής. Η εφημερίδα γράφει ότι η επίσκεψη του Ειδικού Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ θα καθυστερήσει.

"Η Μάχη" με τίτλο "Στρατηγική κατασκοπεία", γράφει ότι ο βασικός αν όχι και ο κύριος προμηθευτής απόρρητων πληροφοριών της Τουρκίας σε βάρος των στρατιωτικών δυνάμεων και της ασφάλειας της Κύπρου, είναι οι Μυστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ και αφορούν κυρίως ό,τι έχει σχέση με το αντιαεροπορικό σύστημα S - 300. Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Αμερικανού Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ο οποίος είπε ότι ο στόχος της ομοσπονδίας στην Κύπρο είναι πολύ δύσκολος.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πρόταση γενικών αρχών για τη συμμετοχή των Τ/Κ", αναφέρεται με τη σειρά της στην πρόταση που είναι έτοιμη να υποβάλει η κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με την συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές και γράφει ότι θα υποβληθεί αύριο Πέμπτη στην βρετανική προεδρία. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης του Intercollege για τις υπεράκτιες εταιρείες, η Κύπρος θα πρέπει να ζητήσει την εφαρμογή ειδικών παραχωρήσεων για την προστασία του υπεράκτιου κέντρου της.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Γενναιόδωρη άλλα λιτή η πρόταση για τους Τ/Κ", γράφει ότι τις επόμενες 48 ώρες ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ανακοινώσει πρόταση γενικής πολιτικής αρχής και όχι λεπτομερή φόρμουλα για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές. Η εφημερίδα αναφέρεται στο πανικό που έχει προκαλέσει ο θάνατος εθνοφρουρού από βακτηριακή μηνιγγίτιδα, ενώ στο στρατόπεδο που υπηρετούσε έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προς αποφυγή του κινδύνου εξάπλωσης της νόσου. Εξάλλου, γράφει ότι σε εκατοντάδες άτομα έχουν χορηγηθεί προληπτική φαρμακευτική αγωγή.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Δύσκολα τα Πράγματα", αναφέρει ότι ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ έφυγε απογοητευμένος από την Κύπρο, τηρώντας αυστηρά ίσες αποστάσεις και συνιστώντας "δημιουργικότητα και ευελιξία" από τις δύο πλευρές. Η εφημερίδα αναφέρεται στη νέα απάντηση που δίδει στον Υπουργό Υγείας Χρήστο Σολωμή, ο Κυριάκος Τελεβάντος, με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι στο παρελθόν ο κ. Σολωμής απολογήθηκε για τις κατηγορίες εναντίον του. Γράφει επίσης, ότι ο Τελεβάντος είπε πως δεν αποσύρει τις καταγγελίες του.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συμφώνησαν στη φόρμουλα συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαδικασίες και αναφέρει ότι το περιεχόμενο της πρότασης κρατείται μυστικό. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Τόμας Μίλερ ζήτησε "δημιουργικότητα και ευελιξία" στις συνομιλίες, με στόχο να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Κόρντοβεζ στην Κύπρο, την ερχόμενη Τρίτη.

Η εφημερίδα "Financial Mirror", γράφει ότι εντός των προσεχών ημερών θα επανεκτιμηθούν οι οικονομικές σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας, με στόχο την περαιτέρω επέκτασή τους, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Η εφημερίδα γράφει ότι το θέμα της απόρριψης αποβλήτων του διυλιστηρίου Λάρνακας, αναμένεται να έρθει και πάλι στην επιφάνεια, ύστερα και από την ολοκλήρωση της μελέτης του προβλήματος από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΔΠ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 11 March 1998 - 7:24:08 UTC