Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1998 (ΚΥΠΕ) Η αναμενόμενη διπλωματική "μάχη" της Ελλάδας για την Κύπρο κατά τη συζήτηση στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ των "15" στο Εδιμβούργο, το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας και οι δηλώσεις Γαλανού για την ίδρυση νέου κόμματος, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού πρωϊνού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Κοινή δράση για πάταξη της πορνείας - κλείσιμο μασατζίδικων" γράφει ότι τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για πάταξη της πορνείας, που σύμφωνα με πληροφορίες των αρμοδίων πήρε ανησυχητικές διαστάσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον της ελληνικής διπλωματίας, όπου οι ΥΠΕΞ των "15" θα συζητήσουν και το ζήτημα της διαδικασίας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Νέα διπλωματική μάχη για την εναρκτήρια δήλωση σχετικά με τις ενταξιακές", γράφει ότι ως βυζαντινή ραδιουργία χαρακτήρισε ο Ραούφ Ντενκτάς την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - ΕΕ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε διάστημα δέκα ημερών, με θύμα αυτή τη φορά Αργεντινό αστυνομικό, που υπηρετεί στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Η "Επιλογή" στο κύριο της θέμα, με τίτλο "Αθήνα - Λευκωσία στην ίδια συχνότητα", γράφει ότι θετικό βήμα χαρακτήρισε τα όσα έγιναν στο Λονδίνο για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης τη δήλωση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία επανέλαβε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρομπ Τάλμποτ.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Το ... ΔΗΚΟ του κόμμα στήνει ο Γαλανός", αναφέρει ότι οι αυλοκόλακες οδήγησαν το Σπύρο Κυπριανού στην πολιτική καταστροφή και στην τριχοτόμηση του ΔΗΚΟ, αφού ο Αλέξης Γαλανός προανήγγειλε την ίδρυση νέου κόμματος, ενώ ο Τάσσος Παπαδόπουλος εμφανίζεται θορυβημένος από τη στάση του κ. Κυπριανού να μην προχωρεί σε εκλογικό συνέδριο. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι αποφασισμένη να προχωρήσει στη δραστική μείωση των φρουρών των πολιτικών προσώπων φέρεται να είναι η ηγεσία της Αστυνομίας.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Προσπάθειες να καμφθούν οι γαλλικές αντιδράσεις" γράφει ότι τη σκυτάλη της διπλωματικής κούρσας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αναλαμβάνει σήμερα η Ελλάδα, στο πλαίσιο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Γενικών Υποθέσεων, που συνέρχεται στο Εδιμβούργο. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες, αποφάσισε να υιοθετήσει επιθετική πολιτική για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης απασχόλησης.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Σήμερα η 'μάχη' κατά της γαλλικής θέσης", αναφέρει ότι σήμερα το πρωί θα διεξαχθεί τελικά η συζήτηση στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ των "15" στο Εδιμβούργο, για την εναρκτήρια δήλωση για την έναρξη των ενταξιακών με την Κύπρο, στην οποίαν η Γαλλία επιχειρεί να εισάξει ως προϋπόθεση τη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με τη συμμετοχή των Τ/Κ. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ανεξέλεγκτα λειτουργούν ακτινολογικά κέντρα στην Κύπρο και ότι τα περισσότερα βομβαρδίζουν τους ασθενείς με ακτινοβολία.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Επανέναρξη των συνομιλιών στοχεύει ο Κόρντοβεζ", γράφει ότι η προσοχή στρέφεται από σήμερα στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των δύο πλευρών για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι αναστάτωση προκλήθηκε στις τάξεις της Αστυνομίας από τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας να επαναδιορίσει στη θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας τον Πανίκο Χατζηλοίζου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Η ένταση στην Κύπρο ανησυχεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", γράφει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν ανησυχία χθες για "το ψηλό επίπεδο έντασης" στην Κύπρο και κάλεσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν χθες ότι εθνοφρουροί της Εθνικής Φρουράς πυροβόλησαν εναντίον φυλακίου τους στην ευαίσθητη περιοχή της Αχνας, κοντά στις βρετανικές Βάσεις.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 14 March 1998 - 8:24:09 UTC