Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1998 (ΚΥΠΕ) Πληροφορίες για το συνεχιζόμενο παρασκήνιο διεθνώς για το Κυπριακό, η αναταραχή στην παιδεία, η συγκέντρωση οπαδών του Αλέξη Γαλανού και η αναμενόμενη εξαγγελία ίδρυσης νέου πολιτικού σχήματος, ο θάνατος σε τροχαίο του διευθυντή του Γυμνασίου Αγρού και οι αντιδράσεις γύρω από το θέμα της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Αίρεται το εμπάργκο για το πυραυλικό σύστημα Ασπιτέ" γράφει ότι μετά τις επαφές του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για την παράδοση στην Εθνική Φρουρά εξαρτημάτων του αμυντικού συστήματος "Ασπιτέ". Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε χθεσινή ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, στην οποία ο Νίκος Κόσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αστυνομία με σειρά μέτρων και εντατικοποίηση των προσπαθειών, καθήλωσε το έγκλημα και την ελπίδα ότι αυτό δεν θα ξεφύγει πλέον του ελέγχου της.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Η τετραμερής διάσκεψη στο προσκήνιο" αναφέρεται σε πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή", σύμφωνα με τις οποίες οι Αμερικανοί προτίθενται να συγκαλέσουν τον προσεχή Ιούνιο στις ΗΠΑ, μια συνάντηση τύπου Καμπ Ντέιβιντ για το Κυπριακό. Αλλού κάτω από μεγάλη φωτογραφία από τη χθεσινή συγκέντρωση οπαδών του Αλέξη Γαλανού, γράφει ότι 74 από τους 80 παρευρισκόμενους υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της "Κίνησης Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης", του πολιτικού σχήματος που αναμένεται να ιδρυθεί.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Αλαλούμ στην Παιδεία" αναφέρεται στη διάσταση απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στην Παγκύπρια Συντονιστική Μαθητών, στην Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων και στο Υπουργείο Παιδείας, γύρω από το θέμα της απόφασης του εν λόγω Υπουργείου να διαφοροποιήσει τα εξεταζόμενα μαθήματα για εισδοχή σε πέντε τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου. Αλλού γράφει ότι η υποψηφιότητα για την προεδρία του ΔΗΚΟ του Κύπρου Χρυσοστομίδη βρίσκεται, "όπως άφησε σαφέστατα χθες να διαφανεί" και ο ίδιος, υπό την αίρεση υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον οποίο συνδέεται με αγαστές σχέσεις.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Μαζί και χώρια στην Ευρώπη," γράφει πως μέχρι την επάνοδο του Χόλμπρουκ στην Κύπρο, οι "ενορχηστρωμένες ενέργειες" από Βρετανούς και Αμερικανούς θα αποσκοπούν στη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαδικασίες και την επανέναρξη των συνομιλιών, με δεδομένες κάποιες υποχωρήσεις από την ελληνική και Ε/κ πλευρά. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σε σοβαρές καταγγελίες προέβη ιδιοκτήτης καμπαρέ στη Λεμεσό, "με τις οποίες φωτογραφίζει άτομα που ασκούν εξουσία συναφή με τα νυκτερινά κέντρα και καλύπτουν άτομα τα οποία προωθούν την πορνεία."

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "ΕΕ: Βελτιώνει πακέτο σχέσεων με Αγκυρα", γράφει ότι με αφετηρία την άρση του ελληνικού βέτο για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο Τουρκίας - ΕΕ, ομάδα χωρών μελών της ΕΕ και οι ΗΠΑ, μεθοδεύουν τον εμπλουτισμό του πακέτου που προσφέρθηκε στην Αγκυρα κατά την σύνοδο κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου στο Λουξεμβούργο. Αλλού αναφέρει ότι η Βουλή θα προχωρήσει στις διαδικασίες για ψήφιση του νομοσχεδίου για αποποινικοποίηση της ομοφυλοφυλίας, μετά τις γιορτές του Πάσχα.

"Η Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο, "Καμμία παραχώρηση σε θέματα αρχών", αναφέρεται στη χθεσινή εκτίμηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι η προτεραιότητα του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, είναι η συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Αλλού αναφέρεται στον τραγικό θάνατο που βρήκε χθες ο διευθυντής του Απεήτειου Γυμνασίου Αγρού Σωτήρης Βωνιάτης, 55 χρονών απο την Ακρόπολη, όταν το αυτοκίνητο που επέβαινε ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα.

Η αγγλόφωνη "Cypruς Mail" προβάλλει τις δηλώσεις του Ιταλού Υφυπουργού Εξωτερικών Πιέρο Φασίνο, ο οποίος τόνισε ότι η συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαδικασίες της Κύπρου στην ΕΕ είναι "πολιτικά επιθυμητή", αλλά δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αν αυτή υποχωρήσει στις διεθνείς πιέσεις για ακύρωση τις παραλαβής των πυραύλων S300. (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΝΓ/ΔΠ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 9 April 1998 - 12:14:11 UTC