Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ) Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ) είναι ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν το σημερινο κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης η δίκη της φορέα του AIDS Χρυσαυγής Ζαρζούρ, το απόρρητο έγγραφο Ζαχαράκη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και η επίσκεψη Τόμας Μίλερ στην Κύπρο.

Ο "Αγών" με κύριο τίτλο "ΣΕΠ: Προχωρεί στη σύστασή του ο Πρόεδρος Κληρίδης", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προχωρήσει στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής γιατί θεωρεί ότι είναι πολιτικό και όχι συνταγματικό, προσθέτοντας ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα. Αλλού γράφει ότι τη Δευτέρα του Πάσχα θα βρίσκεται στην Κύπρο ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ.

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί το κύριο της θέμα "Φραγμός στο ΣΕΠ" και γράφει ότι πολύ δύσκολη θεωρείται η πρόταση της ΕΔΕΚ για δημιουργία ΣΕΠ, αφού η γνωμάτευση που ετοιμάσθηκε από το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη και δόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, την κρίνει ως αντισυνταγματική. Αλλού γράφει ότι τύχη βουνό είχαν τελικά τα δύο πρόσωπα που ήρθαν σε σεξουαλική επαφή με τη φορέα του AIDS, Χρυσαυγή Ζαρζούρ, χωρίς προφυλάξεις, αφού από τις αιματολογικές εξετάσεις που τους έγιναν διαπιστώθηκε ότι δεν άρπαξαν τον ιό.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Φόρμουλα αναγνώρισης", γράφει ότι με απόρρητο έγγραφό του προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, Χρήστος Ζαχαράκης, αποκαλύπτει ότι οι Αμερικανοί επεξεργάζονται πρόταση αναγνώρισης "κρατικής οντότητας" των Τ/Κ, την οποία θα προωθήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι στο πλαίσιο μιας διάσκεψης, "τύπου Ντέιτον". Αλλού γράφει ότι σήμερα το μεσημέρι φθάνει στην Κύπρο ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως τα νέα του καθήκοντα το πρωί της Τρίτης, 28 Απριλίου.

Η "Σημερινή" τιτλοφορεί το κύριο της θέμα "Πιέσεις επί πληρωμή" και γράφει ότι η διαφώτιση που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία με την καθοδήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών, αξιοποιείται από τους Αμερικανούς για να ασκούν πιέσεις σε βάρος της Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι στους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου της Αθήνας έμειναν ψες 150 μαθητές και μαθήτριες της Β' Λυκείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου, αφού το ξενοδοχείο, στο οποίο ήταν καθορισμένο να μείνουν δεν πληρούσε βασικές προδιαγραφές.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Εκθεση - Βόμβα Ζαχαράκη για παρέμβαση των ΗΠΑ" γράφει ότι εντονότατες και αποκαλυπτικές διαπιστώσεις για τις αμερικανικές προθέσεις στο Κυπριακό κάνει σε απόρρητη έκθεσή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, Χρήστος Ζαχαράκη, ο οποίος καλεί Αθήνα και Λευκωσία να διαμηνύσουν στις ΗΠΑ ότι οι ελληνικές θέσεις είναι εξίσου αμετακίνητες με τις τουρκικές. Γράφει, επίσης, ότι "το εργατικό αδιέξοδο στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας έγινε χθες καθολικό" με την προσφυγή στο Υπουργείο Εργασίας για την κήρυξη αδιεξόδου από το Σύνδεσμο Κατασκευαστών Ετοιμου Σκυροδέματος και του Συνδέσμου Βιομηχάνων Τούβλων.

"Η Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Προωθούν αναγνώριση του 'κράτους' οι ΗΠΑ", γράφει ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη Χρήστος Ζαχαράκης αποκαλύπτει τις προθέσεις των ΗΠΑ για προώθηση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους και προειδοιποιεί ταυτόχρονα τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να αποκολληθούν από το άρμα των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι αρκετές θέσεις στην πρόταση της ΕΔΕΚ για σύσταση του ΣΕΠ, βρίσκονται σε αντίθεση και ασυμφωνία με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι Αγγλος τουρίστας τυφλώθηκε στο ένα μάτι ύστερα από επίθεση που δέχθηκε χθες έξω από δισκοθήκη στην Αγία Νάπα, από Βρετανό ειρηνευτή, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Αλλού γράφει ότι σε χθεσινές δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ θα συζητήσει τις εισηγήσεις για αύξηση του προϋπολογισμού για την άμυνα, αλλά θα λαμβάνει πάντοτε υπόψιν του τις συνέπειες της φορολογίας αυτής στον εργαζόμενο.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Λεμεσός έχει φθάσει στα πρόθυρα καταστροφής αφού η διαιώνιση της κατασκευής του παραλιακού δρόμου διώχνει όσους τουρίστες την επισκέπτονται, ενώ απειλεί να αμαυρώσει το όνομα ολόκληρης της τουριστικής Κύπρου. Αλλού γράφει ότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ελπίζει ότι τελικά η εργασιακή ειρήνη δεν θα διασαλευθεί εξαιτίας της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων. (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΝΓ/ΔΠ/ΓΠ)

(Α.Α.)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 15 April 1998 - 6:24:09 UTC