Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/04/1998 (ΚΥΠΕ) Η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και διάφορα σενάρια γύρω από αυτή, η δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ περί "σημαντικής ευκαιρίας" στο Κυπριακό, η σύσταση κυβερνητικών πηγών στη Λευκωσία για αυτοσυγκράτηση αναφορικά με αλλαγή της τουρκικής στάσης και η πτώση εθνοφρουρού από την πολυκατοικία Μαγκλή, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Με ανοικτή ατζέντα έρχεται την Παρασκευή ο Χόλμπρουκ" γράφει ότι ο Προεδρικός Απεσταλμένος είναι έτοιμος για εντατικές διαβουλεύσεις με Κληρίδη - Ντενκτάς πάνω σε όλα τα θέματα, οι οποίες θα κρατήσουν αρκετές ημέρες. Δημοσιεύει συνέντευξη του Βάσου Λυσσαρίδη, στην οποία ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δηλώνει ότι το σημερινό Συμπόσιο του Κόμματος για το δημοκρατικό σοσιαλισμό αποτελεί προσπάθεια εξυγίανσης της πολιτικής ζωής.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Τη βαλίτσα του 'μάγου' αμαμένουν όλοι για να διαφανεί αν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες" αναφέρεται στην επικείμενη άφιξη του Χόλμπρουκ και γράφει ότι η Λευκωσία συστήνει αυτοσυγκράτηση και αναμένει ενδείξεις για τυχόν αλλαγή της τουρκικής στάσης. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΞ του Ισραήλ, στο ΚΥΠΕ, στην οποία αναφέρει ότι Κύπρος και Ισραήλ επεξεργάζονται προτάσεις που υπέβαλαν εκατέρωθεν για διευθέτηση του θέματος των πτήσεων ισραηλινών αεροσκαφών στο FIR Λευκωσίας.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "ΗΠΑ: Μη χάσετε την ευκαιρία", γράφει ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ φθάνει στην Κύπρο, με την επισήμανση ότι πρόκειται για μια "σημαντική ευκαιρία", η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο στρατιώτης Γρηγόρης Τζόγκουρος που έπεσε από την πολυκατοικία Μαγκλή παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και είναι συνδεδεμένος με αναπνευστήρα.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Αναγνωρίστε το ψευδοκράτος" γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, οι Αμερικανοί εισηγήθηκαν στην Ε/κ πλευρά να αναγνωρίσει τον Ντενκτάς ως αρχηγό και πρόεδρο της εν δυνάμει ομόσπονδης περιφέρειας του βορρά. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Νίκου Ρολάνδη, οι καταναλωτές που δεν επιθυμούν να πληρώνουν την εισφορά στο ΡΙΚ, μπορούν να υποβάλουν παράποπονο στο Υπουργείο, το οποίο θα εξεταστεί.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "ΗΠΑ: Μην χάσετε την ευκαιρία" γράφει ότι ο Χόλμπρουκ θα έρθει στην Κύπρο για αρκετές μέρες και θα προσκομίσει δέσμη ιδεών για διάλογο και προσθέτει ότι οι οι επαφές Μίλερ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Αναφέρεται στο χθεσινό διπλό θανατηφόρο στο δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού κοντά στην Κακορατζιά, στο οποίο σκοτώθηκε ο Χένρικ Τζιέλεφ, Δανός μόνιμος κάτοικος Κύπρου, και το τετράχρονο αγοράκι του Μάριος, όταν το αυτοκίνητο του οποίου επέβαιναν σφηνώθηκε σε σταματημένο ημιφορτηγό αυτοκίνητο.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Κρίσιμο δεκαήμερο" γράφει ότι οι επόμενες δέκα μέρες χαρακτηρίζονται ως κρίσιμες, αφού οι Αμερικανοί παρουσιάζονται αποφασισμένοι, με την επίσκεψη Χόλμπρουκ, να δώσουν ώθηση στις μεθοδεύσεις τους στο Κυπριακό και στις ελλαδοτουρκικές διαφορές και στην προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Αλλού υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αγορά οχημάτων χωρίς προκήρυξη προσφορών και υποχώρησε στο αίτημα των εισαγωγέων αυτοκινήτων για απάλειψη του όρου για επαναγορά υπηρεσιακών οχημάτων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιζητεί κατευνασμό της Τουρκίας" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Βόλφκανγκ Σιούσελ, ότι ο ίδιος θα επιδιώξει συμφωνία και με τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περίληψη της Τουρκίας στις υποψήφιες για ένταξη χώρες. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή ανάληψη καθηκόντων Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, από τον Δημήτρη Δήμου, παραθέτοντας και σχετική φωτογραφία.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 26 April 1998 - 10:47:09 UTC