Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/05/1998 (ΚΥΠΕ) Η επίσκεψη του Τόμας Μίλερ στην Κύπρο για νέες επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η φερόμενη υπέρβαση εξουσίας από ανώτερο λειτουργό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικων για την κυπριακή οικονομία είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Σενάρια και ιδέες για τους S300 στο επίκεντρο των επαφών Μίλερ - Κληρίδη" γράφει ότι προτάσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να πετύχουν ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S300 στην Κύπρο ετοίμασε η αμερικανική διπλωματία και θα τις συζητήσει ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα εξαγγείλει δέσμη μέτρων πολύ σύντομα τα οποία θα αφορούν τόσο τη μείωση των δημοσίων δαπανών όσο και την αύξηση των εσόδων.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Θα αυτοχρηματοδοτούνται όλα τα έργα του Δημοσίου" ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 29 Απριλίου, τα δημόσια έργα να κατασκευάζονται πλέον με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Αλλού σημειώνεται ότι πρόταση με την οποία θα ζητά το διορισμό ερευνώντα λειτουργού για τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας αναφορικά με το γνωστό θέμα των καταγγελιών εναντίον ανώτερου λειτουργού του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων θα καταθέσει ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκέους στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Προς θάψιμο το νομοσχέδιο 'Πόθεν Εσχες'" αναφέρει ότι απρόθυμη δείχνει μεγάλη μερίδα βουλευτών να προωθήσει νομοσχέδιο για το "Πόθεν Εσχες", το οποίο συνεπάγεται και δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων, αν και είναι αποφασισμένοι να το φέρουν στην ολομέλεια του κοινοβουλίου παρουσιάζονται οι βουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου και Αλέξης Γαλανός καθώς και άλλοι συνάδελφοί τους από όλα τα κόμματα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί σήμερα για τριήμερη επίσκεψη εργασίας στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Βρετανικές 'εγγυήσεις' για τους πυραύλους" γράφει ότι οι S300 βρίσκονται στο στόχαστρο του Τόμας Μίλερ, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο και θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και ακολούθως με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι Αρχές Ασφαλείας για αντιμετώπιση ομάδων Τούρκων κατασκόπων που αποστέλλονται με διάφορα προσχήματα στην Κύπρο για να συλλέξουν πληροφορίες και να αναλάβουν δράση, σχετικά με την άφιξη των ρωσικών πυραύλων S300.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Θεμελιώδεις αλλαγές με τις εναρμονίσεις" γράφει ότι η εναρμόνιση της κυπριακής οικονομίας και η προσαρμογή της στα δεδομένα της ΕΕ αποτελούν θέμα υψίστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, ενώ γίνεται και σκέψη για σύνδεση της κυπριακής λίρας με το ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι έκτακτες ελλαδοκυπριακές συνομιλίες θα διεξαχθούν την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στην Αθήνα και θα αφορούν τόσο την πορεία των ενταξιακών συνομιλιών όσο και τις αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των πυραύλων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον κύριο τίτλο "Εργαζόμενοι, αντισταθείτε" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με τις οποίες το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά ως "οδοστρωτήρας", κατά την έκφρασή του, πάνω από τα κεκτημένα των εργαζομένων, τις συλλογικές συμβάσεις, την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και άλλα δικαιώματα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι και χθες σημειώθηκε νέα σοβαρή υποχώρηση τιμών στο Χρηματιστήριο, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών επεχείρησε και πάλι, όπως εκτιμά, "να εξωραϊσει την κατάσταση".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι δυο από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Κύπρο τάχθηκαν χθες υπέρ των συγχωνεύσεων ή της στενής συνεργασίας οικονομικών οργανισμών ώστε ο τραπεζικός τομέας να έχει τη δύναμη να συναγωνιστεί αποτελεσματικά στην Ευρώπη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι η αμερικανική έκθεση για την τύχη των πέντε αγνοούμενων Αμερικανών υπηκόων θα αποσταλεί στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για γνωμάτευση.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 26 May 1998 - 7:24:06 UTC