Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/06/1998 (ΚΥΠΕ) Η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στη σύνοδο του Κάρντιφ, η προσγείωση ελληνικών αεροσκαφών στη βάση Πάφου, η αντίδραση του Προέδρου της Βουλής στην απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των φρουρών των πολιτικών αρχηγών και η μεταμόσχευση οργάνων από νέα που κατέστη κλινικά νεκρή μετά από τροχαίο δυστύχημα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Πολιτικά καμώματα" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, προκάλεσε μια μικρή "ανταρσία" σε βάρος αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση των φρουρών των πολιτικών προσώπων, με την εκδίωξη της φρουράς από το κτίριο της Βουλής. Γράφει ότι εντείνονται οι πιέσεις των δυτικών κυβερνήσεων για ματαίωση της αγοράς των πυραύλων S300, με πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς οι οποίοι προτείνουν ακύρωση της παραγγελίας των πυραύλων και εισηγούνται την αγορά ρωσικών πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς.

"Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Εκβιασμός Κλίντον έπεσε στο κενό" αναφέρεται στην απόρριψη από τον Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, της εισήγησης του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, που ισοδυναμεί σε ωμό εκβιασμό, παρατηρεί, όπως η Αθήνα συναινέσει για ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Γράφει πως ο αλτρουϊσμός των συγγενών της 35χρονης Μαρίνας Ιακωβίδου έδωσε ελπίδες ζωής σε τέσσερις δέκτες των οργάνων της νεαρής κοπέλας, η οποία κατέστη κλινικά νεκρή μετά από τροχαίο δυστύχημα.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "'Οχι' Σημίτη προς Κληρίδη" γράφει ότι έπεσαν στο κενό οι συντονισμένες προσπάθειες των Γάλλων, των Βρετανών και των Αμερικανών, που στόχο τους είχαν την αλλαγή των αποφάσεων της Συνόδου του Λουξεμβούργου για την Τουρκία, από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Κάρντιφ. Αλλού, γράφει ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση εκ μέρους της κυβέρνησης στα προβλήματα της Λάρνακας, θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων διαμαρτυρίας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας, Δήμαρχος Γεώργιος Λυκούργος.

"Ο Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Κλίντον - προειδοποιήσεις για εντάσεις" και γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε προσωπική παρέμβαση προς τον Πρωθυπουργό Σημίτη, ώστε να συναινέσει η Ελλάδα στην αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, προειδοποιώντας τον ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να προκληθούν εντάσεις. Αλλού, γράφει ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων προσδοκεί σε σημαντικά οικονομικά οφέλη από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με έρευνα αγοράς που διενήργησε για λογαριασμό της Λαϊκής Τράπεζας η εταιρεία RAI.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Στο 'εδώλιο' ΔΗΣΥ ο Χρ. Πουργουρίδης" γράφει ότι το σκεπτικό της "δίκης" "προαποφασίσθηκε" χθες, στη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο Κληρίδη, και ο λόγος είναι οι δηλώσεις του κ. Πουργουρίδη, ο οποίος προεκλογικά είχε πει ότι ο κ. Κληρίδης συμπεριφέρεται ως "Ρωμαίος Αυτοκράτορας", ενώ πρόσφατα είχε πει ότι δεν έχει αλλάξει ο,τιδήποτε για να αναιρέσει αυτά που είχε πει για τη συμπεριφορά του Προέδρου. Αλλού, γράφει ότι τουρκική είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του υπό σημαία Μάλτας φορτηγού πλοίου "Νατάσα Ι" στο οποίο οι τουρκικές αρχές διεξήγαγαν νηοψία, αναζητώντας τμήματα των S300 που προορίζονται για την Κύπρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με βασικό τίτλο "Ελληνικά αεροσκάφη προσγειώνονται στη βάση Πάφου" γράφει ότι για πρώτη φορά τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν χθες στην νέα βάση Πάφου, προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία της Τουρκίας και του καθεστώτος Ντενκτάς. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, άρχισε εκστρατεία εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης για μείωση της φρουράς των πολιτικών αρχηγών.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" με κύριο τίτλο "Προ των πυλών του ΧΑΚ (Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου), SAFS και Libra Holidays" γράφει ότι αναθέρμανση της χρηματιστηριακής αγοράς αναμένεται να προκαλέσουν οι δύο νέες προγραμματισμένες δημοσιοποιήσεις της Τράπεζας Επενδύσεων Severis & Athienitis Financial Services (SAFS) και του γραφείου διοργάνωσης ταξιδιών Libra Holidays. Αλλού, γράφει ότι οι ευρωπαϊκές Τράπεζες και το ECU (Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα) αποτελούν στόχο της κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα μέσω εξωτερικού δανεισμού, κερδίζοντας ταυτόχρονα το πλεονέκτημα των χαμηλών τόκων που επικρατούν σήμερα στη Γηραιά Ηπειρο.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΑ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 17 June 1998 - 7:24:06 UTC