Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/06/1998 (ΚΥΠΕ) Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, οι επαφές Χόλμπρουκ στην Αθήνα, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και η "οικονομική απάτη" στην οποία εμπλέκεται και το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Εκτονώνεται η ένταση" γράφει ότι σε εκτόνωση οδηγείται η ένταση των τελευταίων ωρών μετά κυρίως την επιστολή που ο Πρόεδρος Κληρίδης απέστειλε στον Κόφι Αναν, με την οποία του ανακοινώνει την αποδοχή του ψηφίσματος 1146, που προβλέπει το πάγωμα των στρατιωτικών εξοπλισμών της ελληνικής πλευράς και την ουσιαστική μείωση των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, γεγονός που επιβεβαιώνει τη βούληση της ελληνικής πλευράς για τερματισμό της έντασης. Αλλού γράφει ότι θετικότατη είναι η εικόνα που έχουν οι οπαδοί του ΔΗΣΥ για τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ πολύ καλή έχουν και για τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΑMER.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Οι Γκρίζοι Λύκοι έτοιμοι για προβοκάτσια" γράφει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διερευνά πληροφορίες για προετοιμαζόμενη προβοκάτσια στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου από "αγέλη Γκρίζων Λύκων" που έχουν τις φωλιές τους στον κατεχόμενο βορρά της νήσου και καλύπτονται από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνδράμει στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία και συντήρηση τεχνητής έντασης.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Επαφές Χόλμπρουκ στην Αθήνα" γράφει ότι υπό τη "σκιά" των τουρκικών απειλών και μέσα σε κλίμα έντασης στο Αιγαίο και την Κύπρο φθάνουν σήμερα στην Αθήνα οι Ρίστσαρντ Χόλμπρουκ και Τόμας Μίλερ και αναμένεται να συζητήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ιδιαιτέρως το θέμα των S300, που το συνδέουν με την επικρατούσα ένταση. Αλλού γράφει ότι στο τέλος Ιουνίου μια ομάδα Ελλήνων αξιωματικών της κυπριακής Εθνοφρουράς θα μεταβούν στο Αστραχάν, προσκεκλημένοι του ρωσικού Υπουργείου Αμυνας, για να παρακολουθήσουν επίδειξη των δυνατοτήτων των αντιαεροπορικών πυραύλων S300.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Αφετηρία εξελίξεων η επιστολή Κληρίδη" γράφει ότι σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ χαρακτηρίζεται από μια "εποικοδομητική ασάφεια" που εντοπίζεται στην παρατήρηση του Προέδρου για άμεση εφαρμογή των προτάσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το στρατιωτικό διάλογο και για τη χρησιμοποίηση του όρου "πρόγραμμα" αποστρατικοποίησης. Γράφει, επίσης, πως εντός των ημερών φθάνουν στην Κύπρο Αγγλοι αξιωματικοί για τη διερεύνηση "οικονομικής απάτης" στην οποία εμπλέκεται το όνομα του μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Συλλογικές διευθετήσεις" αναφέρεται στην έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης Κληρίδη που άσκησε με δηλώσεις του χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, όπου γίνεται λόγος για καθυστέρηση έξι χρόνων στην αποστολή της επιστολής του Προέδρου Κληρίδη προς το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, και στην "ανεπάρκεια" της επιστολής αυτής, η οποία "αποδέχεται ό, τι απέρριπτε πριν πέντε χρόνια". Σε άλλο σημείο γράφει πως μεσολάβηση της Βρετανίας ως "εγγυήτρια δύναμη" θα ζητήσει επισήμως μέσα στις προσεχείς ημέρες η Τουρκία για να μειωθεί η στρατιωτική ένταση στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΝΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 22 June 1998 - 7:24:05 UTC