Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-07-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/07/1998 (ΚΥΠΕ) Η επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, και οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το αντιαεροπορικό σύστημα S - 300, και τα νέα μέτρα που επέβαλε το καθεστώς Ντενκτάς εμποδίζοντας τη διακίνηση διπλωματών στα κατεχόμενα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο, "Στο έδαφος ελικόπτερο", αναφέρεται στο κύριό της θέμα σε ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, το οποίο παραμένει εδώ και ενάμισυ χρόνο καθηλωμένο στο έδαφος αφού δεν αγοράστηκε μικροεξάρτημα αξίας μόλις 230 λιρών. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι η παράδοση των ρωσικών πυραύλων S - 300 στην Κύπρο, αναβλήθηκε για το τέλος του Φθινοπώρου, κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Αγκυρα Βαντίμ Κουζνέτσοφ.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Στου κουφού την πόρτα κτύπησε ο Κόρντοβεζ", γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ συνάντησε χθες την πλήρη άρνηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επανέναρξη του διαλόγου στα πλαίσια που καθορίζουν τα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι το παράνομο καθεστώς Ντενκτάς εισήγαγε νέα μέτρα, εμποδίζοντας την ελεύθερη διακίνηση μελών του διπλωματικού σώματος, ως αντίποινο για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Η Σημερινή", στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Χίλια τριαντάφυλλα η απάντηση της Μαρί", αναφέρεται στην Αμερικανίδα Μαρί Ελουίζα Κόρμπι, εναντίον της οποίας διερευνάται υπόθεση από την Αστυνομία σε ότι αφορά τη δραστηριότητά της με το Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι οι ψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο της θερμοπληξίας, όπως προειδοποίησε ο Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Κώστας Αντωνιάδης.

"Ο Φιλελεύθερος", στο βασικό του θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο, "Απόπειρα υπερβάσεων χωρίς πολλές ελπίδες", γράφει ότι η Λευκωσία θεωρεί περιορισμένες τις προοπτικές επιτυχίας της αποστολής του Κόρντοβεζ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, επιδιώκει την επανέναρξη μιας διαδικασίας διαλόγου στο Κυπριακό στη βάση των πρόσφατων ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, αναμένεται να καταχωρήσει έφεση αναφορικά με την απόφαση του Κακουργιοδικείου για τους αδελφούς Αεροπόρου.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Πηγαινοέρχεται ο Κόρντοβεζ", γράφει ότι με επίκεντρο τα δυο τελευταία ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα τα θέματα της ασφάλειας και του στρατιωτικού διαλόγου, άρχισε τις επαφές του ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας προχωρεί στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των τουριστικών καταστημάτων, ώστε να μη δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Απαισιοδοξία για τη νέα διπλωματία του Κόρντοβεζ", γράφει ότι ενώ ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ προσπαθεί να διασπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, η κυβέρνηση εκφράζει απαισιοδοξία για τις προοπτικές επανένερξης των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι το καθεστώς Ντενκτάς δεν επέτρεψε χθες σε Βρετανό διπλωμάτη να μεταβεί στα κατεχόμενα, με την αιτιολογία ότι δεν αναγνωρίζει τη διπλωματική ταυτότητα που του εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η εβδομαδιαία αγγλόγωνη "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Αναβάλλεται η άφιξη των πυραύλων", αναφέρεται στις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα, σύμφωνα με τις οποίες η άφιξη των πυραύλων αναβάλλεται για το τέλος του φθινοπώρου, σαν αποτέλεσμα, όπως εκτιμά η εφημερίδα, συνδυασμένων πιέσεων Αμερικανών και Δυτικοευρωπαίων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι στόχος του Ντιέγκο Κόρντοβεζ είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά εκτιμά ότι αυτό είναι δύσκολο, εξαιτίας της στάσης του Ραούφ Ντενκτάς.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 3 July 1998 - 6:24:06 UTC