Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/08/1998 (ΚΥΠΕ) Ο πρωτοφανής καύσωνας που πλήττει την Κύπρο από τον οποίο χάθηκαν ζωές, αποτελεί μια από τις κύριες ειδήσεις των εφημερίδων, οι οποίες προβάλλουν επίσης θέματα που άπτονται του αντιπυραυλικού συστήματος S300 και της άμυνας καθώς και την υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Καύσωνα - Φονιάς" προβάλλει τη δήλωση του Υπουργού Υγείας ότι 15 άτομα πέθαναν από θερμοπληξία και γράφει ότι εκατοντάδες άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι, καταφεύγουν στις Πρώτες Βοήθειες με συμπτώματα θερμοπληξίας και αφυδάτωσης. Σε άλλο θέμα αποκαλύπτει 16 περιπτώσεις εγγράφων όπου αναφέρεται το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, σύμφωνα με έκθεση της Αστυνομίας.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Και συ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον... οβολό!" κάνει κριτική στο ΑΚΕΛ για τον έρανο που προκήρυξε με στόχο να συγκεντρώσει 570 χιλιάδες λίρες, λίγες μόνο μέρες μετά την αρνητική ψήφο στο νομοσχέδιο για αύξηση της εισφοράς για την άμυνα. Γράφει ότι οι Υπουργοί Αμυνας και Οικονομικών συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή με Ρώσους απεσταλμένους και αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα η ρωσική πλευρά έχει εγείρει κάποιες πρόσθετες αξιώσεις αναφορικά με τις ισοτιμίες με τις οποίες θα πληρωθούν οι πυραύλοι S300.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Χρωστά εκατομμύρια φόρους η Εκκλησία" προβάλλει δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Αλέκου Ευαγγέλου ότι η Εκκλησιαστική περιουσία τυγχάνει προνομίων όμως δεν απαλλάσεται από κάθε μορφή φορολογίας. Προσθέτει ότι σε έκθεση του 1996 σημειώνεται ότι η Εκκλησιαστική Διαχείριση δεν κατέβαλε φόρους 6,7 εκατομμυρίων λιρών. Γράφει ότι Κύπριος ανακριτής αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ, τη Πορτογαλία και την Ισπανία, αναφορικά με τις καταγγελίες των τριών Πορτογάλων εναντίον του Μητροπολίτη Χρύσανθου.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ολο το βάρος στις ενταξιακές" γράφει ότι Κύπρος και Ελλάδα ρίχνουν τους τόνους για το θέμα των ρωσικών πυραύλων και ότι στη συνάνηση του Προέδρου με τον Γιάννο Κρανιδιώτη δόθηκε έμφαση στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου που προχωρεί ανέκλητα και ανυποχώρητα. Προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Αμυνας με την οποία, μεταξύ άλλων, έστειλε το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να αυτοαναιρεθεί ως κράτος με υποχώρηση στο θέμα των S300.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εφεραν τον Βιντζηλαίο στην Κύπρο", γράφει ότι ο υπεύθυνος της ελληνικής ΚΥΠ επί χούντας και ένας εκ των ηγετών της ΕΟΚΑ Β', που ήταν στο stop list από το 1974, έφθασε στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο και παρέμεινε για 4 - 5 ημέρες. Γράφει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ο Σερ Ντέβιντ Χάνεϊ μετέφερε προσωπικό μήνυμα του Βρετανού Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στην εγκατάσταση των S300.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι φιλανθρωπική οργάνωση της νοτίου Αμερικής θα πάρει νομικά μέτρα εναντίον εκπροσώπους του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, υποστηρίζοντας ότι έχασε σχεδόν δύο εκατομμύρια δολάρια σε πρόγραμμα επενδύσεων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι 36 λεωφορεία μετέφεραν χθες στα Κόκκινα περισσότερους από 700 Τ/Κ, μέσω των ελεύθερων περιοχών, για να συμμετάσχουν σε εκδήλωση για τα γεγονότα του 1964.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 9 August 1998 - 8:24:06 UTC