Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/08/1998 (ΚΥΠΕ) Το θέμα των S300, η επίσκεψη του υπεύθυνου της χουντικής ΚΥΠ στην Κύπρο Βασίλη Βιντζηλαίου και οι αντιδράσεις, οι νέες υποθέσεις στις οποίες φαίνεται να εμπλέκεται το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου και η απεργία πείνας Γάλλου στο οδόφραγμα της Δερύνειας ως εκδήλωση αντικατοχικής διαμαρτυρίας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Οριστικές αποφάσεις για S300 στην Αθήνα" αναφέρεται σε πιθανή αναβολή παραλαβής των ρωσικών πυραύλων όχι όμως και ματαίωση της παραγγελίας και σημειώνει ότι η κυπριακή ηγεσία βλέπει τους κινδύνους αλλά αναμένει τις νέες ιδέες του Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με δόσεις τα έπαιρναν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Ιακώβου από το μακαρίτη εκατομμυριούχο Γιάγκο Παπαδόπουλο προεκλογικά.

"Η Μάχη" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Πως ο Νίκος Σαμψών έσωσε τον Βαγγέλη Οικονομίδη" και προβάλλει δηλώσεις του Ελλαδίτη δημοσιογράφου με τις οποίες ευγνωμονεί τον Σαμψών που τον έσωσε από τα χέρια του χουντικού πράκτορα Βασίλη Βιντζηλαίου. Αλλού γράφει ότι ήρθε και επί προεδρίας Γιώργου Βασιλείου ο πράκτορας Βασίλης Βιντζηλαίος και υποστηρίζει ότι οι επαφές του χουντικού αξιωματούχου με το ΑΚΕΛ χρονολογούνται από τότε.

"Η Σημερινή" έχει τίτλο "Εκθέσεις - Φωτιά" και γράφει ότι χοντρό παιγνίδι με οικονομικά συμφέροντα και γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς, στους οποίους κυριαρχούν τα ελλείμματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, κρύβονται πίσω από τις προσπάθειες των ΗΠΑ για ματαίωση της εγκατάστασης των S300. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται στη νέα άνοδο της θερμοκρασίας που θα παρατηρηθεί τις επόμενες μέρες και αναφέρει ότι σε συναγερμό έχουν τεθεί οι κρατικές ιατρικές υπηρεσίες.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "ΕΕ: Ανοίγει και πάλι πόρτα στην Τουρκία", γράφει ότι η αυστριακή προεδρία της ΕΕ θα επιχειρήσει να συγκαλέσει το Συμβούλιο Σύνδεσης μεταξύ των δύο πλευρών τον ερχόμενο Νοέμβρη σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεών τους. Αλλού γράφει ότι ανοικτό παραμένει για την ΕΔΕΚ το θέμα της επίσκεψης του Βασίλη Βιντζηλαίου στην Κύπρο με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον οποίο ζητά να δώσει εξηγήσεις.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο "Μίζες (από πώληση όπλων στην Ε.Φ.) ήθελε ο Βασίλης Βιντζηλαίος" γράφει ότι ακόμα και όταν κρίθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο από την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω του πρωταγωνιστικού του ρόλου στο δράμα της Κύπρου το '74, ο Βιντζηλαίος δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για την "αμυντική θωράκιση" της Κύπρου για λόγους οικονομικού οφέλους. Αλλού γράφει ότι στην Αγκυρα μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Τόμας Μίλερ για να βολιδοσκοπήσει τις θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό και ειδικά για τους S300.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι Γάλλος μουσικός, νυμφευμένος με Ε/Κ από την Αμμόχωστο, αρχίζει από σήμερα το μεσημέρι εικοσιτετράωρη αντικατοχική διαμαρτυρία στο οδόφραγμα της Δερύνειας για να δείξει, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι "ένας Γάλλος ενδιαφέρεται". Αλλού γράφει ότι επιτροπή εκκλησιαστικής ενορίας της Λεμεσού παραπονέθηκε γραπτώς στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ότι μεγάλο μέρος της γης της πωλήθηκε από το Μητροπολίτη Χρύσανθο στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου χωρίς την άδειά της.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΔΠ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 14 August 1998 - 8:24:06 UTC