Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/08/1998 (ΚΥΠΕ) Η πράξη των δύο συζύγων αγνοουμένων να αρχίσουν από μόνες τους την εκσκαφή ταφών σε στρατιωτικό κοιμητήριο, σε μια προσπάθεια να θέσουν από μόνες τους ένα τέρμα στο 24χρονο δράμα τους, η επίσκεψη στην Αγκυρα του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό ΥΠΕΞ, οι δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας για την ενίσχυση των οπλικών συστημάτων των Τούρκων στα κατεχόμενα καθώς και η μαρτυρία του Αμερικανού Πρόεδρου, Μπιλ Κλίντον, στο σκάνδαλο Λουϊνσκι, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Εννιάμηνη αναβολή έλευσης των S300 στα σενάρια που θα μελετήσουν Σημίτης - Κληρίδης" γράφει ότι ενώ ο Αμερικανός αξιωματούχος, Τόμας Μίλερ, μεταβαίνει σήμερα στην Αγκυρα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο. Αλλού, η "Α" δημοσιεύει την είδηση του ΚΥΠΕ ότι σύμφωνα με εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση σ' ό,τι αφορά το θέμα εκταφής λειψάνων στις ελεύθερες περιοχές.

"Η Μάχη", τιτλοφορεί το κύριο θέμα της, "Αρχίζει εκταφή των λειψάνων αγνοουμένων", και γράφει ότι η εκταφή θα αρχίσει τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας με αφορμή τη χθεσινή δραματική προσπάθεια της Μαρούλας Σιάμισιη και της Ανδρούλας Πάλμας να ξαθάψουν τα οστά των συζύγων τους στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμειας. Αλλού, η "Μ" αναφέρει ότι αύξηση κατά 14.9% προγραμματίζεται να επιβληθεί στην τιμή του νερού αφού η κατάσταση στα φράγματα είναι τραγική. Η πρόταση για αναθεώρηση της τιμής του πόσιμου νερού θα συζητηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο, "Απαγορευμένη ζώνη πτήσεων τύπου Ιρακ" γράφει ότι μόνο στη λογική της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων με "ισχυρές εγγυήσεις", παρόμοιας με αυτή του Ιράκ, που θα φέρουν τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα αποτελούν την έναρξη της πλήρους αποστρατικοποίησης της Κύπρου, μπορούν Αθήνα και Λευκωσία να εμπλακούν σε ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Σε άλλη είδησή της, η "Σ" γράφει ότι απόπειρα φόνου εναντίον του Χαράλαμπου Νεοπτολέμου (Λεμή) έγινε χθες βράδυ στη Λεμεσό. Αγνωστοι πέταξαν εναντίον του μια δέσμη δυναμίτιδας η οποία εξερράγη με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

"Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει το κύριο θέμα του με τον τίτλο, "Σταθερή εμμονή στις προϋποθέσεις για S300". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προσοχή της Λευκωσίας και της Αθήνας στρέφεται στις επαφές στην Αγκυρα του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ. Προσθέτει ότι έπεται επίσκεψη στην περιοχή του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σύμφωνα με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εισηγείται αυστηρές περικοπές στις κρατικές δαπάνες, ακόμη και τη λήψη διοικητικών μέτρων, με περιορισμούς στις προσλήψεις και το μισθολόγιο, για την κυπριακή οικονομία.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Αστακός ο Αττίλας", αναφέρεται στις αποκαλύψεις του Υπουργού Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, ότι ο κατοχικός στρατός ενισχύθηκε με αμερικανικής προέλευσης οπλικά συστήματα παρά την απόφαση του Κογκρέσου να επιβάλει εμπάργκο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Κύπρο. Ο κ. Ομήρου είπε ότι η Τουρκία ακολουθεί πολιτική στρατιωτικοποίησης του Κυπριακού. Σε άλλη είδηση, η "Χ" αναφέρει ότι μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, κάτοικοι της Μόρφου καταχωρούν ατομικές προσφυγές εναντίον της Τουρκίας για αποστέρηση των περιουσιών τους στα κατεχόμενα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ολη την αλήθεια" και αναφέρεται στην "ιστορική", όπως τη χαρακτηρίζει, μαρτυρία του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για τη σχέση του με τη Μόνικα Λουϊνσκι. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης στο πρωτοσέλιδό της την απόλυση του διευθυντή της Αγγλικής Σχολής, Τόμας Τόμας, μετά από συνάντηση του νέου διοικητικού συμβουλίου της σχολής. Ο κ. Τόμας είχε κατηγορηθεί για άδικες προαγωγές και απρεπή μεταχείριση καθηγητών και μαθητών.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)
(Α.Π.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 18 August 1998 - 7:24:36 UTC