Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/08/1998 (ΚΥΠΕ) Η γενική Συνάλευση των ΗΕ σε σχέση με το Κυπριακό, η στάση Κύπρου και Ελλάδας στο θέμα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, οι δηλώσεις των Πρέσβεων ΗΠΑ και Βρετανίας αναφορικά με την ενίσχυση των κατοχικών στρατευμάτων, το επεισόδιο στην Κάλυμνο και η διαιδκασία αναφορικά με τις εκταφές λειψάνων αγνοουμένων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" έχει τίτλο "Αναμένουν τη Γενική Συνέλευση οι Αμερικανοί για να εντείνουν τις επαφές για Κυπριακό - S300," και γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία περνούν σε αντεπίθεση εκθέτοντας την αδιάλλακτη άρνηση της Τουρκίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο. Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί αφήνουν το θέμα ανοικτό προς συζήτηση κατά τις προγραμματιζόμενες επαφές στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού γράφει ότι κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν οι 30 λαθρομετανάστες στη Λάρνακα.

Η "Μάχη" με τίτλο "Στόχος της ΜΙΤ ο Προεδρος Κληρίδης," επικαλείται πληροφορίες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) σύμφωνα με τις οποίες οι έξι Τούρκοι τουρίστες που συνελήφθησαν στην Κάλυμνο ήταν πράκτορες των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) και είχαν στόχο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πραγματοποιούσε κρουαζιέρα στα Δωδεκάνησα. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα, Τάκη Χριστόπουλου, ότι το Γραφείο του έστειλε εκπρόσωπό του στη Γενεύη για να αποκομίσει συμβουλές σε σχέση με την εκταφή λειψάνων αγνοουμένων.

Η "Σημερινή" έχει τίτλο "Οχι λέγει ο Σημίτης σε 'μίνι' πανεθνική," και επικαλούμενη πληροφορίες της γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός, δεν αποδέχτηκε την πραγματοποίηση "μίνι" Πανεθνικής Διάσκεψης για τις 27 Αυγούστου με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σημίτης αποδέχεται χωριστές συναντήσεις, εφόσον του ζητηθεί, με τους πολιτικούς. Σε άλλο σημείο γράφει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί αμφισβητούν την ενίσχυση του στρατού του Αττίλα σε άντρες και οπλισμό, αμερικανικής, κυρίως, κατασκευής και προέλευσης.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει κάτω από τον τίτλο "Τείχος Αρνήσεως βρήκε ο Τόμας Μίλερ στην Αγκυρα" ότι οι χθεσινές επαφές του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό δεν άφησαν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για αλλαγή στην τουρκική στάση και το ενδιαφέρον για νέο γύρο διαβουλεύσεων στο Κυπριακό μετατίθεται πλέον στο Σεπτέμβριο και στο παρασκήνιο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Αλλού αναφέρεται στο ΙΕ' Συνέδριο των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα {ΠΣΕΚΑ), που αρχίζει στη Λευκωσία την ερχόμενη Δευτέρα.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Διάσταση Απόψεων Κύπρου - Ελλάδας", αναφέρει ότι διαφάνηκε και δημόσια διάσταση απόψεων στις θέσεις των δύο κυβερνήσεων για το θέμα του μορατόριουμ πτήσεων και των ρωσικών πυραύλων, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει αποδεχθεί τις αμερικανικές ιδέες για μορατόριουμ. Προβάλλει επίσης τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μόρφου κατά την οποία η Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, επέδωσε ψηφίσματα σε ξένες πρεσβείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα ΗΕ ζητώντας την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού ελληνισμού.

Η "Cyprus Mail" έχει τίτλο "Δικαστής καλεί για πιο αυστηρούς νόμους για οδηγούς ταχύπλοων σκαφών", σημειώνοντας ότι η έκκληση του Δικαστή Μάριου Γεωργίου για πιο αυστηρή νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των λουομένων έγινε μετά τον τραυματισμό δύο νεαρών τουριστών από Βρετανό τουρίστα, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο οξύ πρόβλημα έλλειψης νερού στη Λάρνακα και τις διαμαρτυρίες των ξενοδόχων τόσο στη Λάρνακα όσο και στην Πάφο οι οποίοι αναγκάζονται να αγοράζουν νερό για τις ανάγκες τους.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΝΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 20 August 1998 - 7:24:07 UTC