Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1998 (ΚΥΠΕ) Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Σουδάν και στο Αφγανιστάν οι οποίες στόχο είχαν να πλήξουν διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες καθώς και η αντίδραση των ομάδων αυτών, η αντίδραση της ΕΔΕΚ στις δηλώσεις της κυβέρνησης για το θέμα του Βασίλη Βιντζηλαίου και οι έρευνες της Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου που συστάθηκε για να διερευνήσει τις οικονομικές δραστηριότητες του Μητροπολίτη Χρύσανθου είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο, "Οι ΗΠΑ σε ανοικτό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, απηύθυνε χθες διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό σχετικά με τις προχθεσινές αεροπορικές επιθέσεις της χώρας κατά του Αφγανιστάν και του Σουδάν, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες. Σημειώνει ότι σε συναγερμό τέθηκαν αμερικανικά συμφέροντα σ'όλο τον κόσμο, αναμένοντας τώρα αντίποινα. Αλλού, η "Α" γράφει ότι ο φετινός Αύγουστος σημείωσε ρεκόρ της ψηλότερης θερμοκρασίας που σημειώθηκε τα τελευταία 100 χρόνια αφού η θερμοκρασία μέχρι τις 20 Αυγούστου είχε φθάσει στους 40,3 βαθμούς.

Η "Μάχη", τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ετσι θα γίνει η εκταφή τους", και αναφέρεται σε συνέντευξη του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκη Χριστόπουλου, ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τις ομάδες εμπειρογνωμόνων που θα σχηματιστούν σύντομα για να αναλάβουν την εκταφή των λειψάνων, θα βασισθεί σε διεθνή πρότυπα και κυρίως στην πείρα από την ανασκαφή των ομαδικών ταφών στη Βοσνία και το Βιετνάμ. Η "Μ" προβάλει επίσης τα αυξανόμενα μέτρα ασφαλείας στην Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, μετά τις αμερικανικές βομβιστικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Σουδάν.

Η "Σημερινή" προβάλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο, "Ιερός πόλεμος κατά των ΗΠΑ". Γράφει ότι φανατικοί μουσουλμάνοι απειλούν με την κήρυξη "ιερού πολέμου" εναντίον των Αμερικανών σε αντίποινα για το κτύπημα των ΗΠΑ με πυραύλους "Κρουζ" εναντίον στόχων στο Σουδάν και στο Αφγανιστάν. Η "Σ" αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Ηλία Παντελίδη, Προέδρου της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε από την Ιερά Σύνοδο για να διερευνήσει τις οικονομικές δραστηριότητες του Μητροπολίτη Λεμεσού, Χρύσανθου, ο οποίος είπε ότι ο τελευταίος έδωσε εξουσιοδότηση για να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλει το κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο, "Νέα διορθωτική κίνηση χθες από το Προεδρικό". Η εφημερίδα αναφέρει ότι παραμένει προς διευθέτηση συνάντηση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έδωσε συγχωροχάρτι σε κανένα χουντικό που μένει στο στοπ λιστ. Ο "Φ" αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Νίκου Ρολάνδη, ο οποίος εξέφρασε φόβους για επικείμενες απεργίες στις Κυπριακές Αερογραμμές. Σημείωσε ότι ο εθνικός μεταφορέας αναμένεται να μεταφέρει φέτος πέραν των δύο εκατομμυρίων τουριστών στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το πρώτο της θέμα "Λάδι στη φωτιά έριξε ο Κληρίδης" και υποστηρίζει ότι οι "προκλητικές δηλώσεις του Κληρίδη" προκάλεσαν νέο ρήγμα και τριβές τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όσο και με τους εταίρους του στην κυβέρνηση. Γράφει ότι ο πραξικοπηματίας, Βασίλης Βιντζηλαίος ξαναήλθε στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 1994. Σε άλλη είδηση, η "Χ" γράφει ότι στις 13 Σεπτεμβρίου, παραμονή της γιορτής του Τιμίου Σταυρού, θα επισκεφθούν το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα χίλια περίπου άτομα, χωρίς να υπόκεινται στις υποχρεώσεις του ψευδοκράτους για έκδοση "βίζας" και πληρωμή 15 στερλινών. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα της "Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι επιδρομές με πυραύλους ήταν επιτυχία". Η εφημερίδα γράφει ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές στους τρομοκράτες στο Αφγανιστάν και στο Σουδάν ενώ ο ισλαμιστής Οσάμα Μπιν Λάντεν φέρεται να ορκίστηκε ότι θα υπάρξουν αντίποινα. Αλλού, η "CM" γράφει ότι η Αστυνομία Αμμοχώστου διερευνά πώς ο Βρετανός τουρίστας, Στίβεν Πολ Κόλκουχουν, βρέθηκε αιμόφυρτος και βαριά κτυπημένος στους δρόμους της Αγίας Νάπας.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 22 August 1998 - 11:33:33 UTC