Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/08/1998 (ΚΥΠΕ) Ο σημερινός Τύπος ασχολείται με διάφορα σενάρια αναβολής του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S300, την επικείμενη σύσκεψη στην Αθήνα μεταξύ του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, τη νέα απόπειρα φόνου στη Λεμεσό και την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μόρφου.

Η "Αλήθεια" προβάλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο, "Αναβολή στους S300". Η εφημερίδα γράφει ότι η αποφασιστικότητα Αθηνών και Λευκωσίας να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη και στη δημιουργία προοπτικών για διευθέτηση του Κυπριακού κάνει ολοένα περισσότερο πιθανή τη λήψη απόφασης για παραχώρηση νέας, αλλά ύστατης, αναβολής των πυραύλων. Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον Προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη Νέα Υόρκη ενώ ο Αμερικανός Συντονιστής, Τόμας Μίλερ αναμένεται στην περιοχή μεταξύ 10 - 14 Σεπτεμβρίου. Αλλού, η "Α" γράφει ότι την Τετάρτη θα συζητηθεί στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ το θέμα των διαγραφέντων.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Σκάνδαλο οικονομικό στο ΑΚΕΛ", γράφει ότι ηγετικό στέλεχος "τσέπωνε χρήματα του προεκλογικού" αγώνα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "το οικονομικό σκάνδαλο οικειοποίησης αρκετών χιλιάδων λιρών... προκαλεί εσωκομματική αναταραχή". Γράφει ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε και διεξήχθη ενδελεχής έλεγχος "όπου διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω κομματικό στέλεχος και σε άλλες περιπτώσεις πήρε εισφορές χωρίς να τις καταθέσει στο κόμμα". Σε αποκλειστική είδηση, η "Μ" γράφει ότι ο Βασίλης Βιντζηλαίος ήρθε στην Κύπρο για να συζητήσει σημαντικά ζητήματα που είχαν άμεση σχέση με το μέλλον των επιχειρήσεων του Γιάγκου Παπαδόπουλου.

Η "Σημερινή", τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Στο έλεος των Τούρκων η Κύπρος" εάν αναβληθεί η εγκατάσταση των πυραύλων S300 επί μακρών. Αναφέρει ότι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και του κυβερνητικού στρατοπέδου στην Κύπρο τονίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αφήσει το νησί ακάλυπτο, θα οξύνει την τουρκική αδιαλλαξία και θα προκαλέσει περισσότερες επιπλοκές στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος αναφέρει ότι η κυβέρνηση, με κάποιους χειρισμούς, θα βάλει το θέμα των πυραύλων εκεί που του ανήκει, δηλαδή στη θέση του θέματος της ασφάλειας. Τονίζει δε ότι οι πύραυλοι ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο: "Αποφασισιτκή προειδοποίηση Κληρίδη για τους S300 - Εν ανάγκη θα παραιτηθεί", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέστησε σαφές σε ξένους διαμεσολαβητές ότι δεν θα διστάσει να παραιτηθεί αν επιμένουν σε υποχώρηση χωρίς να τηρηθούν οι βασικές προϋποθέσεις που έθεσε για την εγκατάσταση των πυραύλων. Σημειώνει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης και ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, προετοίμασαν χθες σε συνάντηση στη Λευκωσία, τη σύσκεψη της Αθήνας μεταξύ Σημίτη και Κληρίδη. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι με την απόπειρα φόνου χθες εναντίον του Ευάγγελου Χριστοδούλου, άλλως Αντζελή, ιδιοκτήτη καμπαρέ στη Λεμεσό, άρχισε ένας νέος κρίκος στην αλυσίδα του εγκλήματος.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Κακότεχνος εμπαιγμός" και γράφει ότι ως "κακότεχνη, αποπροσανατολιστική προσπάθεια εξευμενισμού της ηγεσίας της ΕΔΕΚ θεωρείται η κίνηση Κληρίδη να ζητήσει γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία για το ρόλο του Υπουργού Υγείας, Χρίστου Σολωμή στο πραξικόπημα. Αλλού, η "Χ" γράφει ότι με συντριπτική πλειοψηφία εξελέγη χθες Μητροπολίτης Μόρφου ο Νεόφυτος Μασούρας, ο οποίος υποσχέθηκε ότι το έργο του θα κινηθεί σε τρία επίπεδα, σε πνευματικό, εθνικό και κοινωνικό. Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη θα γίνει στις 13 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Παλλουριώτισσας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι "Η Ιρλανδία σίγησε για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης του Ομα". Γράφει ότι εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια άνθρωποι, τήρησαν σιγή χθες στο κέντρο της πόλη, μια βδομάδα μετά τη βομβιστική επίθεση, στη μνήμη των 28 ατόμων που σκοτώθηκαν. Η "CM" στο πρωτοσέλιδό της, αναφέρεται στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο γνωστός δημοσιογράφος, Λεωνίδας Μαλένης, φεύγει από το ΡΙΚ για να συνεργαστεί με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ιδιωτικού σταθμού.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 23 August 1998 - 8:24:06 UTC