Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/08/1998 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι η Αθήνα "μόνο συμβουλευτικά παρεμβαίνει" και οι πρώτες αντιδράσεις στην Κύπρο, αποτελούν το κύριο θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου, ενώ προβάλλονται ακόμη το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού και οι καταγγελίες Πουργουρίδη και Χριστοδουλίδη.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Την εύθυνη στη Λευκωσία αφήνει ο Πάγκαλος" προβάλλει τη δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ ότι η "ελληνική κυβέρνηση "μόνο συμβουλευτικά παρεμβαίνει εφόσον της ζητείται" και πως η υπόθεση των S300 "αφορά μόνο τη Δημοκρατία της Κύπρου". Η κυβέρνηση αναμένει από το βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστο Πουργουρίδη συγκεκριμένες καταγγελίες σε σχέση με την ανάμιξη πολιτικών και οικονομικών παραγόντων σε σκάνδαλα σε βάρος του δημοσίου.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "ΜΙΝΙ αναβολή στο θέμα των S300" και επικαλείται πληροφορίες ότι, δύο μόνο μέρες πριν από τη συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη, ΗΠΑ και Βρετανία προσπαθούν με αόριστες υποσχέσεις να εξασφαλίσουν την οριστική συγκατάθεση του Προέδρου Κληρίδη για αναβολή στην προμήθεια των S300. Γράφει ακόμη ότι οδηγίες για σύλληψη του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου εξέδωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, σχετικά με την υπόθεση των 3,7 εκ. δολαρίων.

"Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Η Αθήνα υποσκάπτει S300 και Δόγμα" και γράφει ότι, δύο μέρες πριν τη συνάντηση των Αθηνών ο κ. Πάγκαλος "ρίχνει το γάντι" για την εγκατάσταση των S300 στη Λευκωσία, ενώ προβάλλει και την πρώτη αντίδραση του Προέδρου Κληρίδη ότι οι δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ δεν τον εντυπωσίασαν ούτε και τον εξέπληξαν. Γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών άφησε σοβαρότατες αιχμές εναντίον του ιατρικού κόσμου λέγοντας πως από καιρό υπάρχουν ενδείξεις ότι στον τομέα της δημόσιας υγείας δεν τηρούνται οι διαδικασίες στο θέμα των υπερωριών και των άλλων ωφελημάτων που παρέχονται.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Στη Λευκωσία το βάρος αποφάσεων για τους S300", γράφει ότι λίγο πριν από την καθοριστικής σημασίας σύσκεψη του Προέδρου Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η Αθήνα, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, έστειλε μήνυμα ότι στη Λευκωσία πέφτει το βάρος των αποφάσεων για τους S300. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου απέρριψαν κατηγορηματικά ισχυρισμούς οι οποίοι αμφισβητούν το αδιάβλητο των εξετάσεων που αφορούσαν τους δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ανησυχούν οι απόδημοι για την πυραυλοποίηση", γράφει ότι εναντίον της Κύπρου και υπέρ της Τουρκίας εργάζεται το εβραϊκό λόμπυ στις ΗΠΑ με αφορμή την αγορά των S300, κατήγγειλε στο συνέδριο των κεντρικών συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ το στέλεχος της ελληνοαμερικανικής παροικίας Φίλιπ Κρίστοφερ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών. Αλλού γράφει ότι η Πολιτική Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης συνέρχεται στη Λάρνακα από τις 26 - 30 Αυγούστου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mαil" γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον των πολιτικών εκείνων οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, έχουν γίνει πλούσιοι κατόπιν συνεννόησης με πλούσιους επιχειρηματίες για εξαπάτηση του δημοσίου. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος έχει προσδοκίες για να διπλασιάσει σχεδόν τα εισοδήματά της από ξένα συναλλάγματα από τον τουρισμό στα επόμενα πέντα χρόνια, ελκύοντας τουρίστες υψηλής εισοδηματικής τάξης.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΔΠ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 25 August 1998 - 6:24:07 UTC