Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-09-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/09/1998 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η συζήτηση στο Υπουργικό γύρω από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ και την αγορά του κτήματος από τη Μητρόπολη Λεμεσού στη Μέσα Γειτονία, η κρίση στην τουριστική βιομηχανία, η έκδοση εντάλματος διεθνούς σύλληψης της Νίνας Πέτρος, η έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, η απόπειρα φόνου του Αντρέα Μαλτέζου, και η κατάσταση του νερού στα φράγματα, είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Σωσίβιο ΑΚΕΛ στο ΔΣ της ΑΗΚ", εκτιμά ότι το ΑΚΕΛ προσφέρει σωσίβιο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού, αφού δια στόματος του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου, ζήτησε χθες από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην παύση των μελών του Σώματος. Σε άλλο σημείο και υπό τον τίτλο "Τεράστιο χάσμα - Παραμένει η διαφορά στην τουριστική βιομηχανία", γράφει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει έδαφος για υποβολή εκ μέρους του Υπουργού Εργασίας, μεσολαβητικής πρότασης για άρση της εργατικής διαφοράς.

"Η Μάχη" με τίτλο "Φιάσκο η αγορά του κτήματος", γράφει ότι νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στη χιονοστιβάδα των ατασθαλιών που σημειώθηκαν στην αγορά κτήματος της Μητρόπολης Λεμεσού, από το ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού και προσθέτει ότι ο Νίκος Ρολάνδης παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, έκθεση, σύμφωνα με την οποία μόνο το 13% του κτήματος είναι αξιοποιήσιμο. Αλλού γράφει ότι αργά χθες τη νύκτα, παρατηρήθηκαν ύποπτες, όπως τις χαρακτηρίζει, κινήσεις των Αγγλων στο Τρόοδος.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Το Υπουργικό αποφασίζει για την τύχη του ΔΣ της ΑΗΚ", γράφει ότι η τύχη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού κρίνεται σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ενδεχομένως να αποφασίσει παύση του. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, η κυπριακή Αστυνομία ζήτησε τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την έκδοση της Νίνας Πέτρος, η οποία θεωρείται ύποπτη σε αρκετές από τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Μητροπολίτης Λεμεσού.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Το Εθνικό δε βλέπει προοπτική διαλόγου", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, κατά τη διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, επεκράτησε η άποψη ότι δεν είναι δυνατή η επιστροφή της πλευράς μας στο διάλογο, εάν δεν προηγηθεί διαφοροποίηση της τουρκικής θέσης για συνομοσπονδία. Αλλού επικαλούμενος πληροφορίες του, γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, απέστειλε τις τελευταίες μέρες επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του, στην οποία επισημαίνει την ανάγκη αμοιβαίων ενεργειών, για επίλυση του Κυπριακού και των υφισταμένων προβλημάτων.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Αμεση Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας" γράφει ότι άμεση προσφυγή και αποφασιστική αντίδραση στη νέα τουρκική πρόκληση ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε κριτική στάση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, τα βασικά αίτια έξαρσης του οργανωμένου εγκλήματος "είναι το αίμα που χωρίζει τις διάφορες φατρίες, η διακίνηση ναρκωτικών και ο έλεγχος της νυκτερινής ζωής".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι δύο άτομα συνελήφθησαν χθές σε σχέση με την απόπειρα δολοφονίας του Αντρέα Μαλτέζου 43 χρονών από το Τσέρι, βασικού μάρτυρα σε υπόθεση λαθρεμπόριου ζώων με τα κατεχόμενα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μετά που βρέθηκε να αιμορραγεί σε χωράφι από στρατιώτες. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή αστυνομία εξέδωσε ένταλμα για διεθνή σύλληψη εναντίον της Αμερικανίδας Νίνας Πέτρου η οποία πιστεύεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις ύποπτες συναλλαγές του Μητροπολίτη Χρύσανθου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Fiancial Mirror" γράφει ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει ένα πολύ σημαντικό διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό συνέδριο, το τριήμερο 8 - 10 Οκτωβρίου στο οποίο θα μιλήσουν διακεκεριμένοι οικονομολόγοι από την Κύπρο και το εξωτερικό. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας ο οποίος είπε ότι τα φράγματα νερού περιέχουν σήμερα το 6,5% της χωρητικότητάς τους και ότι καταβάλλεται προσπάθεια για σωστότερη διαχείρηση των υδατίνων πόρων, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΔΠ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 9 September 1998 - 7:24:07 UTC