Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-09-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1998 (ΚΥΠΕ) Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αποτρέποντας γενίκευση της απεργίας στον κλάδο αυτό, το θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), το Κυπριακό, η έκκληση Κληρίδη όπως ο βουλευτής Χρίστος Πουργουρίδης δώσει τα στοιχεία που έχει για αθέμιτο πλουτισμό υπουργών, και η επιστροφή της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της γράφει "Ακατάλληλο το ΔΣ της ΑΗΚ να χειρισθεί τις υποθέσεις του οργανισμού στο μέλλον". Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΔΣ να περάσει στην αντεπίθεση ζητώντας ουσιαστικά και τα "ρέστα" είναι η αιτία που οδηγεί τον Υπουργό Εμπορίου Νίκο Ρολάνδη, να ζητήσει την παύση του, ενημερώνοντας αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού, η "Α" γράφει ότι ενώ η Ε/κ ηγεσία ετοιμάζεται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη το τέλος της βδομάδας, ο αμερικανικός παράγοντας θα καταβάλει προσπάθειες για τη διάσπαση του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Η "Μάχη", κάτω από τον τίτλο, "Γλύτωσε ο τουρισμός", γράφει ότι στο παρά - πέντε τα βρήκαν ξενοδόχοι και συντεχνίες και μετά από ολοήμερες διαβουλεύσεις επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων και των συντεχνιών και διασώθηκε η εργατική ειρήνη στον ευαίσθητο τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Η "Μ" αναφέρεται στις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη ότι οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται την πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για δημιουργία συνομοσπονδίας δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της γράφει "Φάρμακο η διαφάνεια υποδεικνύει ο Γενικός Εισαγγελέας για τερματισμό των σκανδάλων". Ο Αλέκος Μαρκίδης, μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ, Νίκο Μεσαρίτη, τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης ειδικού σώματος που θα αποφασίζει δημοσίως επί αιτήσεων για χαλαρώσεις και αλλαγή πολεοδομικών ζωνών. Αλλού, η "Σ" προβάλλει την επιστροφή της εικόνας της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας που είχε κλαπεί από τους Τούρκους. Την εικόνα μετέφεραν ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του, "Τούρκοι: Τελεσιγραφικοί για τη συνομοσπονδία - δεν αφήνουν κανένα περιθώριο λογικής υπερβάσεως και διαλόγου". Επικαλείται τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ είναι ανοιχτοί για συζήτηση ενώ η Λευκωσία εμμέσως αναγνωρίζει ύφεση στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ. Σε άλλη είδηση, ο "Φ" γράφει ότι ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης ζήτησε μέχρι την Παρασκευή όπως ο βουλευτής, Χρίστος Πουργουρίδης καταθέσει τα στοιχεία που έχει για ανάμιξη πολιτικών προσώπων και άλλων δημοσίων λειτουργών σε μεγάλα σκάνδαλα.

Η "Χαραυγή" γράφει στο πρωτοσέλιδό της "Ομαλότητα και πάλι στα ξενοδοχεία". Συγκεκριμένα αναφέρει ότι την υστάτη αποσοβήθηκε η γενίκευση της κρίσης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μετά την επίτευξη συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία, τετραετούς διάρκειας. Αλλού, η "Χ" γράφει ότι ο Χρίστος Πουργουρίδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι κατέχει στοιχεία που δικαιολογούν παραίτηση συγκεκριμένου Υπουργού της κυβέρνησης Κληρίδη. Τονίζει δε ότι δεν έχει λόγο να μην δώσει τα στοιχεία που έχει στον Πρόεδρο Κληρίδη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο θέμα της ότι το "Ιράν κρούει τα τύμπανα πολέμου" στην περιοχή λόγω των ενεργειών του Πακιστάν και του Αφγανικού Κινήματος Ταλεπάν. Σε άλλη είδηση, η CM αναφέρεται σε χθεσινή δήλωση εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η απόφαση του δικαστηρίου όπως η Τουρκία πληρώσει αποζημιώσεις στην Τιτίνα Λοϊζίδου είναι τελεσίδικη, παρά τις διαμαρτυρίες της Αγκυρας.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 15 September 1998 - 6:24:08 UTC