Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-09-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/09/1998 (ΚΥΠΕ) Οι παράλογες προτάσεις Ντενκτάς για σύσταση "επιτροπής" που θα εξετάσει το δήθεν, "θέμα ανταλλαγής περουσιών", οι καταγγελίες του Χρήστου Πουργουρίδη και η διαδικασία έρευνας από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, οι δηλώσεις Τζέμ για την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία καθώς και οι κλοπές εικόνων από εκκλησίες της Λεμεσού, είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ο Ντίνος απαντά σήμερα" γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Σπύρος Χρίστου, παίρνει σήμερα την προεδρική εντολή να αρχίσει τη διερεύνηση των καταγγελιών του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χρήστου Πουργουρίδη εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η πρόταση Ντενκτάς για συγκρότηση "ανεξάρτητης επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα της ανταλλαγής περιουσιών", ερμηνεύεται σαν προσπάθεια να βγει η Τουρκία από το αδιέξοδο που οδηγήσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Λίστα Εξόντωσης" γράφει ότι κατάλογο πολιτικών προσώπων τα οποία εργάστηκαν για την επανεκλογή Κληρίδη "κατάρτισαν οι πολιτικοί συνωμότες σε σύσκεψη που είχαν με πρώτο όνομα που θα εδιώκετο η πολιτική του εξόντωση, τον Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαλίδη". Αλλού αναφέρει ότι παρά τις διεθνείς αντιδράσεις η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να τηρεί πλήρως αρνητικές θέσεις όσον αφορά την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας για το Κυπριακό και ότι ήδη έχουν διαμηνύσει στους αμερικανούς με τρόπο εκβιαστικό ότι για να αρχίσει οποιαδήποτε διαδικασία πρέπει να αποφασιστεί η ματαίωση της μεταφοράς και εγκατάστασης των S300.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Προτεκτοράτα της μαφίας Τουρκία και ψευδοκράτος" γράφει ότι βυθισμένη στην παρανομία είναι η οικονομία της Τουρκίας και αρκετοί εκ των πολιτικών της χώρας είναι παγιδευμένοι στα πλοκάμια της Μαφίας ενώ τα κατεχόμενα έχουν μετατραπεί σε οικονομικό προτεκτοράτο της που εμπορεύεται τη διακίνηση ναρκωτικών, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το λαθρεμπόριο όπλων". Αλλού γράφει ότι 10.000 νομοσχέδια, κανονισμούς και αποφάσεις θα πρέπει να ετοιμάσει η Βουλή, για σκοπούς εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Ο Γιλμάζ απέκλεισε κάθε δίοδο λύσεως" γράφει ότι σε δηλώσεις του προς τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ είπε ότι και αυτός προσωπικά δεν πιστεύει πως η συνομοσπονδία μπορεί να είναι λύση του Κυπριακού ή ότι μπορεί να αποβεί οριστική ρύθμιση του προβλήματος. Αλλού γράφει ότι πολύ περισσότερα πρόσωπα από τα ήδη συλληφθέντα φαίνεται να εμπλέκονται στις υποθέσεις κλοπών εικόνων από εκκλησίες της Λεμεσού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας και με βάση νέα στοιχεία που προκύπτουν.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Πανικοβλήθηκαν" και γράφει ότι "πανικός έχει καταλάβει τους κυβερνώντες από την τροπή που λαμβάνουν οι καταγγελίες για "αθέμιτο πλουτισμό" εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη". Η "σύγχυση των κυβερνώντων διαφαίνεται από την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να τροχιοδρομηθούν σωστές και νομικές διαδιακασίες για σύντομη πλήρη και αμερόληπτη διαλεύκανση των καταγγελιών Πουργουρίδη", γράφει η "Χ". Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν ότι η χώρα του είναι αντίθετη με την πρόταση Ντενκτάς για τη δημιουργία "συνομοσπονδίας δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Χρήστος Πουργουρίδης εξέφρασε χθες φόβους ότι "με την παραμονή του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Ντίνος Μιχαηλίδης μπορεί να προσπαθήσει να καταστρέψει ενοχοποιητικά στοιχεία τα οποία αφορούν κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του". Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης είπε ότι η Κύπρος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ελπίζει να αυξήσει κατά τέσσερις φορές τον αριθμό των αμερικανών τουριστών που έρχονται στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι το τυπογραφείο Κασουλίδη αναμένεται να προχωρήσει πολύ σύντομα στην προσφορά 4,2 εκ. μετοχών του προς το κοινό ονομαστικής αξίας 25 σεντ προς 50 σεντ τη μία. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι εξετάζεται η ελευθεροποίηση δραστηριοτήτων των ημικρατικών οργανισμών μέσα σε ένα πλαίσιο γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 24 September 1998 - 9:32:23 UTC