Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-10-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/10/1998 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να προχωρήσουν ουσιαστικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, περιλαμβάνοντας την Κύπρο παρά τις αντιδράσεις της Ολλανδίας, Γαλλίας και Ιταλίας, η ανεύρεση των εικόνων που είχαν κλαπεί από εκκλησία της Περιστερώνας, και η παράδοση σήμερα της έκθεσης για την υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Γαλλικός σκόπελος στις ενταξιακές της Κύπρου απεφεύχθη για άλλη μια φορά". Οπως γράφει με ομόφωνη απόφασή τους οι "15", οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις έξι υποψήφιες χώρες θα ξεκινήσουν, όπως ήταν αναμενόμενο, στις 10 Νοεμβρίου. Αλλού, η "Α" γράφει ότι η ερευνητική επιτροπή που διόρισε η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τις καταγγελίες γύρω από το θέμα του Μητροπολίτη Χρύσανθου, παραδίδει σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο την έκθεσή της. Σύμφωνα με την "Α" η διερεύνηση απέδειξε περιπτώσεις που συνιστούν "εκκλησιαστικό παράπτωμα που μπορεί να τιμωρηθεί με καθαίρεση".

Η "Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Πισώπλατη Μαχαιριά ΑΚΕΛ κατά Κυπριανού". Οπως υποστηρίζει μέσω του Ανδρέα Χρήστου, το ΑΚΕΛ ζήτησε να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τις καταγγελίες κατά του Προέδρου της Βουλής, όπως και στην περίπτωση του Ντίνου Μιχαηλίδη. Η "Μ" αναφέρει επίσης ότι ύστερα από εντατικές έρευνες και αξιολόγηση πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Κόση, η αστυνομία εντόπισε τις εικόνες που είχαν κλαπεί από την εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Ιλαρίωνα στην Περιστερώνα τον περασμένο μήνα.

Η "Σημερινή" προβάλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Νίκη της Κύπρου στο Λουξεμβούργο". Οπως γράφει, το πράσινο φως για την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου δόθηκε χθες από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, παραβλέποντας τις έντονες επιφυλάξεις ομάδας χωρών που προσπάθησαν να προβάλουν εμπόδια στην ομαλή πορεία τους. Η "Σ" γράφει ότι ανεξαρτήτως της έκβασης των σχετικών ερευνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να αντιμετωπίσει με "εύσχημο ανασχηματισμό" του Υπουργικού Συμβουλίου το θέμα του ΥΠΕΣ, Ντίνου Μιχαηλίδη.

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί την πρωτοσέλιδη είδησή του "Λουξεμβούργο: Μήνυμα για δυσκολότερες μέρες". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χθεσινές έντονες τοποθετήσεις της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας που ήγειραν θέμα λύσης του Κυπριακού ως προϋπόθεση για την ένταξη, αποτελεί προμήνυμα των δύσκολων ημερών που θα αντιμετωπίσουν Λευκωσία και Αθήνα σε μελλοντικές φάσεις της ενταξιακής πορείας. Ο "Φ" αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου ότι δεν θα υπάρξει ουδεμία έκπτωση στο θέμα των S300. Σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του στην Αθήνα.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ελληνικό σωσίβιο" γράφει ότι με τη σταθερή και αποφασιστική υποστήριξη της Ελλάδας, η Κύπρος ξεπέρασε και αυτή τη φορά τους σκοπέλους που έθεσαν στην ενταξιακή της πορεία η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιταλία και οι ενταξιακές αρχίζουν στις 10 Νοεμβρίου. Η "Χ" αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Ευγένιου Ρωσσίδη, ο οποίος επέκρινε τις ΗΠΑ ότι ποτέ δεν έκαναν τίποτα για το Κυπριακό, ούτε πριν από τα σκάνδαλα του Λευκού Οίκου, ούτε μετά.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Η Κύπρος βρίσκεται στη σωστή πορεία για την ΕΕ". Σύμφωνα με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, Γούλφγκανγ Σιούσελ, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα διευκολύνει την επίλυση του Κυπριακού. Η "CM" γράφει επίσης ότι οι τρεις Βρετανοί στρατιώτες που καταδικάστηκαν για το φόνο της Δανέζας Λουϊζας Τζένσεν, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε έφεση ζητώντας ακύρωση της ποινής αλλά να ζητήσουν όπως μειωθεί η καταδίκη τους.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 6 October 1998 - 7:24:06 UTC