Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-10-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/10/1998 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να μην προχωρήσει στην παύση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), η αγωγή εκατοντάδων χιλιάδων λιρών που θα καταθέσει η κυβέρνηση για τον Αμίαντο, και η έναρξη της νέας προσπάθειας του ΟΗΕ για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Η "Αλήθεια", στο βασικό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων λιρών για τον Αμίαντο", γράφει ότι με αγωγές εναντίον της εταιρείας Αμιάντου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, ανοίγει ξανά το φάκελο της υπόθεσης του αμιάντου. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι λόγω νομικού κωλύματος, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχώρησε χθες στην παύση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, όμως εξέφρασε ομόφωνη απόφαση δυσαρέσκειας προς τους χειρισμούς του, για την αγορά κτήματος στη Μέσα Γειτονιά.

"Η Μάχη", στο κύριο της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Ο αμίαντος 'καίει' τον Χρύσανθο", αναφέρεται στη καταχώρηση αγωγής για οφειλή προς το δημόσιο εναντίον του μεταλλείου αμιάντου, από το Γενικό Εισαγγελέα. Αλλού υποστηρίζει ότι έντονες διαφωνίες επικρατούν ανάμεσα στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ σε ότι αφορά στο άτομο, που θα επιλεγεί για να διορισθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

"Η Σημερινή", στο κύριό της δημοσίευμα, υπό τον τίτλο, "Το Υπουργικό αδυνατεί να παύσει το Δ.Σ. της ΑΗΚ", γράφει με τη σειρά της για τη σχετική χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για μη παύση του Δ.Σ. της ΑΗΚ. Αλλού γράφει ότι οι γιατροί απειλούν να βάλουν λουκέτο στα νοσοκομεία, ενώ από την πλευρά της, η κυβέρνηση εξακολουθεί ν' αποφεύγει συνάντηση με την επίσημη συντεχνία τους. Οπως γράφει, το μέλλον στο ζωτικό χώρο της υγείας προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Απεγνωσμένη κίνηση με πλήρη συσκότηση", αναφέρεται στη σημερινή έναρξη της προσπάθειας της αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους η οποία θα ζητήσει από τις δύο πλευρές να απέχουν από δηλώσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα στο νησί. Σε άλλο σημείο, ο "Φ" αναφέρεται στη τελετή διαβεβαίωσης που έδωσε χθες ο Νίκος Χαραλάμπους ως νέος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, σε αντικατάσταση του Λουκή Λουκαϊδη, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι θα δώσει προτεραιότητα στο διορισμό γυναίκας στη θέση του Επίτροπου Διοικήσεως.

Η "Χαραυγή", προβάλλει το κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Υπουργικό - Ναι μεν, αλλά για την ΑΗΚ..." Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχώρησε στην παύση του Δ.Σ. της ΑΗΚ, όπως ζήτησε ο Υπουργός Εμπορίου, Νίκος Ρολάνδης με αφορμή την αγορά κτήματος της Μητρόπολης Λεμεσού από την Αρχή. Ωστόσο ζητείται η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τους ημικρατικούς οργανισμούς. Σε άλλη είδηση, η "Χ" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης στέρησε από το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου το δικαίωμα ψήφου στις πρυτανικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Σερβικά στρατεύματα παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο, αναφέρει το ΝΑΤΟ" και γράφει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Βορειο - Ατλαντικής Συμμαχίας μετέβησαν χθες στο Βελιγράδι για να πείσουν τον Πρόεδρο, Σλόμποταν Μιλόσεβιτς να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Κοσσυφοπέδιο. Αλλού, η "CM" αναφέρεται στα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών για μείωση των εξόδων στο δημόσιο τομέα.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στις χθεσινές δηλώσεις της Αν Χέρκους μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού, ότι αρχίζει τη σημερινή διαδικασία όχι μόνο με τις ικανότητες ενός πολιτικού ή πρώην διπλωμάτη αλλά με ένα χαρακτηριστικό από τη χώρα της, τη Νέα Ζηλανδία, ότι είναι πρακτική και έχει ένα δημιουργικό ρεαλισμό. Σε άλλη είδηση, η "CW" γράφει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού, ενώ επιμένει ότι είναι αθώος, παραδέχθηκε ότι διέπραξε λάθος γιατί δεν πληροφόρησε την Ιερά Σύνοδο για τις πράξεις του.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 16 October 1998 - 6:24:07 UTC