Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-10-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1998 (ΚΥΠΕ) Το θέμα που δημιουργήθηκε από τους ισχυρισμούς Ελλαδίτη επιχειρηματία αναφορικά με την τιμή που αγόρασε η Κυπριακή Δημοκρατία το αντιπυραυλικό σύστημα S - 300, η εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για δημιουργία ειδικής ομάδας διερεύνησης σοβαρών εγκλημάτων, ο διορισμός ποινικών ανακριτών για να ερευνήσουν το θέμα της αστυνομικής βίας κατά των λαθρομεταναστών στη Λάρνακα, ο θάνατος της μικρής Βεργίνας Νικολαϊδου και η δωρεά οργάνων της σε πάσχοντες, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριό της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Στην καλύτερη τιμή", αναφέρεται στο θέμα αγοράς των S - 300 και γράφει ότι αυτοί αγοράστηκαν στην καλύτερη τιμή και μάλιστα για να γίνει αυτό, χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, προς τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας. Αλλού γράφει ότι ο δρόμος της Κύπρου προς την ΕΕ δεν θα είναι μόνο ακανθώδης αλλά ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ πιο δύσβατος αν ο προγραμματισμός που γίνει δεν είναι λεπτομερώς ορθός.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Χωρίς προμήθειες η συμφωνία για τους S - 300", γράφει σε περίεργα εσωτερικά τους προβλήματα και στον πόλεμο για τον έλεγχο της εταιρείας όπλων "Ροζβαρουζένιε" ενέπλεξαν την Κύπρο κάποιοι Ρώσοι και μέσω του επιχειρηματία Βρανά, προσπάθησαν να ενσπείρουν φήμες για αγορά των πυραύλων σε ψηλότερη τιμή, κάτι που διαψεύσθηκε από τον Ρώσο Πρέσβη στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης εισηγείται τη δημιουργία ειδικής ομάδας διερεύνησης σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων καταδολίευσης.

"Η Σημερινή", στο κύριό της θέμα, που στεγάζει υπό τον τίτλο, "Στη Βουλή οι καταγγελίες για τις προμήθειες", αναφέρεται στο θέμα των ισχυρισμών του Ελλαδίτη επιχειρηματία Βασίλη Βρανά ότι ήταν σε θέση να προμηθεύσει τους S - 300 σε τιμές κατά 25% χαμηλότερες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η μικρή Βεργίνα Νικολαϊδου, τριών χρόνων, που είχε τραυματιστεί στη διάρκεια εκδήλωσης στο Λήδρα Πάλας, έχασε τη μάχη για τη ζωή. Διάφορα όργανα του σώματός της θα μεταμοσχευτούν σε πάσχοντες, δίνοντας έτσι με το θάνατό της ζωή σε συνανθρώπους της.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Αρχίζουν ανακρίσεις για τις κακοποιήσεις" ότι θύελλα αντιδράσεων σε πολιτικό επίπεδο έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό μετά τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, όταν ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας στην προσπάθειά τους να καταστείλουν εξέγερση λαθρομεταναστών στη Λάρνακα, τους κτυπούσαν ανελέητα και τους κλωτσοκοπούσαν. Ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν το θέμα. Αλλού γράφει ότι στα σκαλοπάτια εμπορικού κέντρου στη Λάρνακα βρέθηκε το πτώμα του Νίκου Ρούσου, που διέμενε στο συνοικισμό Καμάρες, ο οποίος φαίνεται να είχε σκηνοθετήσει προηγουμένως απαγωγή του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Μαζική καταδίκη της βαρβαρότητας" αναφέρει ότι γενική κατακραυγή και πρωτοφανή για τα δεδομένα της Κύπρου αντίδραση και ευαισθητοποίηση, προκάλεσε ο άγριος ξυλοδαρμός από την αστυνομία, και συγκεκριμένα από ειδική ομάδα της ΜΜΑΔ, των άοπλων ναυαγών, σε αστυνομικά κρατητήρια στη Λάρνακα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι "τα μένεα έπνεαν" χθες βουλευτές του ΔΗΣΥ για το θέμα των ρωσικών πυραύλων για την πιθανότητα εξοικονομήσεων, "την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εν χορώ προσπαθούσε να πείσει την κοινή γνώμη" ότι οι πύραυλοι αγοράστηκαν με απευθείας διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων Κύπρου - Ρωσίας και ότι η τιμή που εξασφαλίστηκε ήταν η πιο χαμηλή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης διόρισε χθες δυο ποινικούς ανακριτές οι οποίοι θα διερευνήσουν τους ισχυρισμούς για άσκηση υπέρμετρης βίας από την αστυνομία ενάντια σε μια ομάδα παράνομων μεταναστών που κρατούνται σε αστυνομικά κρατητήρια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανακοίνωσε χθες την αντικατάταση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι από την Σάρα Ράσελ, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της στο τέλος Δεκεμβρίου.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΚ/ΓΠ)
(Ρ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 27 October 1998 - 19:24:14 UTC