Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-11-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Λευκωσία,Κύπρος,04/11/1998 (ΚΥΠΕ) Ο σημερινός Κυπριακός Τύπος αναφέρεται κυρίως στην τουρκική στάση απέναντι στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη φύση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σύμφωνα με δηλώσεις του Ισραηλινού Προέδρου, Εζερ Βάισμαν, καθώς και στην αποτυχία του να πείσει την κυπριακή πολιτική ηγεσία να μην ανησυχεί για τη στρατιωτική συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας, στο παράπονο Ρώσου για οικειοποίηση χρημάτων από το Μητροπολίτη Λεμεσού, στο θέμα των προεκλογικών εισφορών στο ΔΗΚΟ και στο ΑΚΕΛ, στα δικαιώματα των λαθρομεταναστών καθώς και στο θέμα εξεύρεσης πεδίου βολής για τις ανάγκες των στρατευμάτων των Βρετανικών Βάσεων.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Τουρκικά αντίποινα στην έναρξη των ενταξιακών" γράφει ότι η Τ/κ πλευρά θα λάβει μέτρα όταν θα αρχίσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης τα οποία θα ανακοινωθούν στις 10 Νοεμβρίου. Αλλού αναφέρεται στην αρνητική απάντηση του Προέδρου του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν, σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ καθώς και στη δήλωση του ότι δεν έπεισε την πολιτική ηγεσία της Κύπρου ότι η στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ - Τουρκίας δεν επηρεάζει την Κύπρο και το Κυπριακό.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Χρύσανθε, δώσε μου πίσω τα λεφτά μου" αναφέρεται στο παράπονο που υπέβαλε στην αστυνομία ο Ρώσος Σάτο Βαλέρι για "οικειοποίηση" από το Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο ποσού χρημάτων ύψους 719 χιλιάδων δολαρίων, που έδωσε για ανέγερση ρωσικής εκκλησίας στην περιοχή Πολεμιδιών. Γράφει ακόμη πως "αρκετές χιλιάδες λίρες" πήραν το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ από τον Γιάγκο Παπαδόπουλο, σύμφωνα με επιταγή και αποδείξεις που κατέχει η εφημερίδα, ενώ "σάλος" προκλήθηκε στο ΔΗΚΟ αφού στελέχη δεν ενημερώθηκαν για τις εισφορές που έγιναν στο κόμμα κατά την προεκλογική περίοδο.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Ο Βάισμαν δεν έπεισε τελικά τους Κυπρίους" γράφει ότι διπλωματική, εμπορική και γενικότερα οικονομική μπορεί να είναι, κατά τον Πρόεδρο του Ισραήλ Εζερ Βάισμαν, η συνεργασία της χώρας του με την Κύπρο αφού το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να υπογράψει μαζί με την Κύπρο μια στρατιωτική συνεργασία, παρόμοια με αυτήν που έχει συνάψει με την Τουρκία. Σε άλλο σημείο γράφει ότι στα ύψη τίναξαν χθες το Χρηματιστήριο οι εξελίξεις γύρω από τις τρεις εταιρίες του Ομίλου Σιακόλα, αφού ο όγκος συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 2,8 εκατομμύρια λίρες από 1,8 εκατομμύρια προχθές.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο " Απειλεί με 'μέτρα' μόλις αρχίσουν οι ενταξιακές" αναφέρεται σε μια "δοκιμασμένη" και "άνευ επιτυχιών μέχρι στιγμής τακτική των τουρκικών απειλών και εκβιασμών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να τερματίσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου" η οποία, όπως γράφει επαναλήφθηκε χθες από την τουρκική πλευρά ενόψει της έναρξης, την ερχόμενη εβδομάδα, της ουσιαστικής φάσης των ενταξιακών συνομιλιών. Αναφέρεται ακόμη στο αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η προσπάθεια εξεύρεσης πεδίου βολής που να ικανοποιεί τις ανάγκες των στρατευμάτων των Βρετανικών Βάσεων, προκειμένου να εγκαταλειφθεί η περιοχή του Ακάμα.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Δεν έπεισε ο Βάισμαν" γράφει ότι το Ισραήλ δεν έχει πείσει ότι η στρατιωτική συνεργασία του με την Τουρκία δεν επηρεάζει την Κύπρο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της γειτονιής χώρας επανέλαβε χθες ότι η Τουρκία είναι σημαντική για το Ισραήλ, ενώ η στάση που θα τηρήσει η χώρα του σε περίπτωση διαμάχης μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου θα αποφασισθεί από την κυβέρνησή του. Αλλού γράφει ότι η Οργάνωση της Διεθνούς Αμνηστίας είναι πλήρως ενήμερη για την κακοποίηση των ναυαγών στα κρατητήρια της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, από μέλη της ΜΜΑΔ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "Λαθρομετανάστες: Η Κύπρος 'παραβιάζει το διεθνές δίκαιο'" αναφέρεται σε ιασχυρισμό δικηγόρου της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ότι η Κύπρος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με το να αρνείται εκπαίδευση και ψυχαγωγία στα παιδιά των λαθρομεταναστών που βρίσκονται υπό αστυνομική κράτηση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων της Ελλάδας, σε τρεις μήνες θα μπορούσε να αρχίσει η μεταφορά νερού με δεξαμενόπλοια από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" με κύριο τίτλο "Εφικτός ο στόχος των 4.50 λιρών για τη μετοχή μας" γράφει ότι η πρόβλεψη που έκανε στις αρχές του χρόνου η Salomon Smith Barney, ότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου θα φτάσει τις 4.50 λίρες, είναι εφικτή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος της Τράπεζας, Σόλωνα Τριανταφυλλίδη. Αλλού γράφει ότι η τεράστια επιτυχία που σημειώνει κάθε χρόνο παγκόσμια το Ράλλυ Κύπρος έδωσε οντότητα στον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα ο λόγος της μικρής Κύπρου να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA).

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΝΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 4 November 1998 - 8:24:07 UTC