Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-11-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1998 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις σε ότι αφορά στην έλευση των S - 300 στην Κύπρο, η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι έρευνες της Αστυνομίας αναφορικά με τη σύλληψη δύο Ισραηλινών για κατασκοπεία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο πρωτοσέλιδό της θέμα με τίτλο, "Παραίνεση Αθήνας προς ΕΔΕΚ", γράφει ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, είχε, σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο, διερευνητικές επαφές με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη και το ΑΚΕΛ, για να μετριάσουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, "εάν αθετηθεί η συμφωνία για τους πυραύλους S - 300". Αλλού γράφει ότι οι δύο Ισραηλινοί που συνελήφθηκαν για κατασκοπεία στην Κύπρο είναι πράκτορες της Μοσσάντ με πλαστά διαβατήρια, σύμφωνα με ισραηλινή εφημερίδα.

"Η Μάχη", στο κύριό της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Ωρα μηδέν για το Ιράκ το βράδυ της Τρίτης", γράφει ότι την προσεχή Τρίτη προς Τετάρτη, οι Αγγλοαμερικανικές Αεροναυτικές Δυνάμεις θα κτυπήσουν στρατιωτικά το Ιράκ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι από χθες έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο, ο οποίος κατηγορείται από την τριμελή ομάδα των συνοδικών, που μελέτησαν σε βάθος τις σοβαρές καταγγελίες εναντίον του.

"Η Σημερινή", στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο, "Υπεκλάπη συνομιλία του Χρ. Πουργουρίδη", γράφει ότι θέμα υποκλοπής προσωπικής συνομιλίας του βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη με το γιο του Βαγγέλη, μέσα στο δικηγορικό τους γραφείο στη Λεμεσό ηγέρθη χθες κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Αλλού, γράφει ότι από το Εθνικό Συμβούλιο εξαρτάται η εγκατάσταση ή όχι των S - 300 στην Κύπρο και ότι το ΥΠΕΞ και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει σε επίπεδο κυβέρνησης και Εθνικού Συμβουλίου και η Αθήνα στηρίζει τις αποφάσεις αυτές.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριό του θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Αναζητούν εναλλακτικές διεξόδους για τους S - 300", γράφει ότι η διπλωματική προσπάθεια Λευκωσίας και Αθήνας αποσκοπεί σε αξιοποίηση του ψηφίσματος 1178, που αναφέρεται σε αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, στη μείωση των εξοπλισμών, στην απαγκίστρωση και στην αποστρατικοποίηση, με άσκηση πιέσεων προς Τουρκία και ψευδοκράτος. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μιχαλάκης Κυπριανού μελετά το ενδεχόμενο υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Φυσιολογική η παρανομία του Υπουργού", γράφει ότι "εντυπωσιοθηρικά, αλαζονικά, ειρωνικά και κάπου ζητώντας επιείκια και οίκτο για τη 'χαρά και ευτυχία' της οικογένειάς του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, προσπάθησε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής να 'απολογηθεί' για τις εις βάρος του κατηγορίες για αθέμιτο πλουτισμό". Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινές αιχμές που άφησε με δηλώσεις του ο βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε με το γιο του.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται πλήρως η θανατική ποινή στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προβεί σε ακόμα μια κίνηση προς την ισότητα των δυο φίλων, που είναι η ρύθμιση ότι αλλοδαποί άνδρες νυμφευμένοι με Κυπρίες, θα παίρνουν την κυπριακή ιθαγένεια ύστερα από δυο χρόνια, όπως συμβαίνει και με τις ξένες που είναι νυμφευμένες με Κυπρίους. Η εφημερίδα προσθέτει ότι σήμερα οι αλλοδαποί άνδρες πρέπει να περιμένουν πέντε χρόνια για να ζητήσουν την κυπριακή ιθαγένεια.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Οι S300 απορρίπτονται" γράφει ότι σύμφωνα με την τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας αποφάσισαν να ακυρώσουν την παραγγελία για τους πυραύλους S300, παρά τις δηλώσεις τους περί του αντιθέτου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκη Χριστόπουλου στην εφημερίδα, περίποι 1000 Ε/Κ θα επισκεφθούν στις 30 Νοεμβρίου το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 13 November 1998 - 7:24:12 UTC