Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-11-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/11/1998 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή σύσκεψη στην Αθήνα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, στην παρουσία των ηγεσιών των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, είναι το κύριο θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται, επίσης, η ένοπλη ληστεία στη Λάρνακα, η αναγνώριση της συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών, δήλωση του Αρχιεπισκόπου για τις εκλογές Μητροπολίτη Λεμεσού, και άλλα εσωτερικά θέματα.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Μετάθεση των αποφάσεων για τους πυραύλους", γράφει ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της χθεσινής κρίσιμης σύσκεψης της Αθήνας, μετά την οποία ο κ. Σημίτης άφησε να νοηθεί ότι η ελληνική πλευρά αναμένει κάποια ανταλλάγματα στο θέμα της αποστρατικοποίησης της Κύπρου, προκειμένου να συναινέσει στη μη εγκατάσταση των πυραύλων S300. Αναφέρεται, επίσης, στη χθεσινή ένοπλη ληστεία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Κύπρου στις Καμάρες, από την οποία οι δύο κουκουλοφόροι δράστες πήραν δεκατέσσερις χιλιάδες λίρες.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Στην Κρήση εξαπαντός θα πάνε οι πύραυλοι", γράφει ότι ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε χθες ότι διαφωνεί με την εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο και κατέστησε υπεύθυνη τη Λευκωσία για την απόφαση, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η άποψη της Αθήνας, η οποία εμπλέκεται στο όλο θέμα. Δημοσιεύει, επίσης, δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον κατά την γνώμη τους ικανότερο για τη θέση του Μητροπολίτη Λεμεσού.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Σφράγισαν τη διαφωνία τους Αθήνα και Λευκωσία" κι επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες, γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Σημίτης διαφώνησαν επί του θέματος των πυραύλων και άνοιξαν άλλα δύο μέτωπα σε συναφή θέματα, που αφορούν τους χειρισμούς στο Κυπριακό και τον τρόπο λήψης αποφάσεων και συντονισμού. Γράφει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση έριξε "νερό στο κρασί της", αποφασίζοντας να αναγνωρίσει τη νέα συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών, οι οποίοι αναμένονται τώρα να αναστείλουν την επ' αόριστον απεργία που εξήγγειλαν για την 1ην Δεκεμβρίου.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Υστατη προσπάθεια αποφυγής κρίσεως", γράφει ότι Λευκωσία και Αθήνα επαναβεβαίωσαν χθες τον άξονα των κινήσεών τους σε μιαν ύστατη προσπάθεια να εκμαιεύσουν από τα ισχυρά κέντρα αποφάσεων πρωτοβουλίες που να οδηγούν στην αποστρατικοποίηση και τον αφοπλισμό, με αντάλλαγμα τη μη εγκατάσταση των πυραύλων στο νησί, ενώ παράλληλα η σύσκεψη ήταν μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής κρίσεως στις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας και κρίσης υπό τη μορφή θερμού επεισοδίου στην περιοχή. Γράφει, επίσης, ότι κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά παιγνίδια με τοξικές ουσίες.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Αλλα ο Σημίτης, άλλα ο Κληρίδης", γράφει ότι η χθεσινή σύσκεψη στην Αθήνα έληξε χωρίς αποφάσεις και με διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα των πυραύλων, με τον κ. Σημίτη να δηλώνει ευθέως ότι η Κύπρος αποφασίζει και χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τα σενάρια που θέλουν τους S300 να μεταφέρονται στην Κρήτη, και τον Πρόεδρο Κληρίδη να εισηγείται όπως οι πύραυλοι αποθηκευτούν στην Κύπρο, χωρίς να ενεργοποιηθούν. Αναφέρεται, επίσης, σε ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία άφησε αιχμές για προώθηση πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων με "ριζοσπαστικά μέτρα".

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ούτε η Λευκωσία ούτε η Ελλάδα απέρριψαν την πιθανότητα εγκατάστασης των πυραύλων S300 στην Κρήτη και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Σημίτης, σε δηλώσεις τους μετά τη χθεσινή σύσκεψη στην Αθήνα, είπαν ότι η ανάγκη της εγκατάστασης των πυραύλων πηγάζει από τις τουρκικές απειλές και την τουρκική αδιαλλαξία. Αναφέρεται, επίσης, σε στατιστικές που δείχνουν ότι άνκαι λιγότερος κόσμος κτίζει το δικό του σπίτι, αυτοί που το κάνουν κτίζουν μεγαλύτερα σπίτια από ποτέ.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 28 November 1998 - 7:24:08 UTC