Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/12/1998 (ΚΥΠΕ) Τα σενάρια γύρω από τους πυραύλους S300 μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τη σύσκεψη Αθηνών, οι έρευνες της Αστυνομίας σχετικά με το φόνο των δύο Κινέζων φοιτητών και η δίκη του Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως και Υδάτων, Λάκη Χριστοδούλου σήμερα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Το Εθνικό στην Αθήνα" γράφει ότι τη μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα για συζήτηση του θέματος των ρωσικών πυραύλων S300 με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ληφθεί οριστική απόφαση για το μέλλον τους, εκτιμούν ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση αρκετοί πολιτικοί. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, συναντήθηκε χθες με τους Υπουργούς Αμυνας και Οικονομικών, Γιαννάκη Ομήρου και Χριστόδουλο Χριστοδούλου, καθώς και με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημήτριο Δήμου, με τους οποίους συζήτησε θέματα ασφάλειας.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Κύπριοι οι φονιάδες εκτιμά η Αστυνομία" γράφει ότι ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η άγρια δολοφονία των δύο Κινέζων φοιτητών διαπράχθηκε από Κύπριους κατέχουν οι ανακριτικές αρχές, ενώ άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα ελατήρια των δολοφόνων. Αλλού γράφει ότι προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα καταχωρήσουν εντός των ημερών, ενάντια στην Τουρκία, μέλη και στελέχη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινίματος (ΠΑΚ), καθώς και η ομάδα του συνεργείου που επιχείρησε στις 30 Νοεμβρίου να μεταβεί στα κατεχόμενα για να επιδιορθώσει το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Μέτρα για την ασφάλεια στόχος της Χέρκους" γράφει πως η κ. Χέρκους ευελπιστεί ότι το πακέτο που θα προτείνει, εάν τελικά γίνει αποδεκτό από τις δύο πλευρές, θα είναι τέτοιο που θα ικανοποιεί κάποιους από τους όρους της κυπριακής κυβέρνησης ώστε να αναβάλει την έλευση των S300 στο νησί. Αλλού γράφει ότι ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, είναι ορισμένη σήμερα η δίκη του Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Λάκη Χριστοδούλου, ο οποίος αντιμετωπίζει 29 κατηγορίες που αφορούν κατάχρηση εξουσίας, δόλο από δημόσιο λειτουργό και παρεμπόδιση αστυνομικής έρευνας.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Αναζητούν τρόπους στρατιωτικού διαλόγου" γράφει ότι οι Αμερικανοί εργάζονται για τη διαμόρφωση φόρμουλας η οποία θα αποτρέπει την εγκατάσταση στην Κύπρο των S300. Αλλού γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος προχώρησε και έθεσε την παραίτησή του από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ στη διάθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, η οποία δεν την έκανε αποδεχτή ενώ ξεκαθαρίστηκε από την πλευρά του Σπύρου Κυπριανού ότι ο Τ. Παπαδόπουλος θα είναι ο δεύτερος εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Οπουδήποτε εκτός Κύπρου" αναφέρεται σε δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη Κένεθ Μπρίλ σχετικά με το θέμα των S300. Σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν την εγκατάσταση των πυραύλων, αλλά παράλληλα με αυτό τον τρόπο έχουν "επιτρέψει" στην Τουρκία να εκτοξεύει απειλές. Αλλού αναφέρει ότι "και θέμα πολιτικών ευθυνών" του Προέδρου Κληρίδη, αναφορικά με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση καταγγελιών Πουργουρίδη εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" έχει ως πρώτη είδηση νέες πληροφορίες που αφορούν τη στυγερή δολοφονία των δύο Κινέζων φοιτητών, στην Τροοδίτισσα. Αλλού αναφέρεται σε σχετική δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρίστου Στυλιανίδη, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης ζήτησε πολυήμερη άδεια απουσίας στο εξωτερικό, για προσωπικούς λόγους.

Η "Cyprus Weekly" σε πρώτη είδηση σημειώνει την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτείων να αποτρέψουν την έλευση των πυραύλων S300 στην Κύπρο και προβάλλει δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη Κένεθ Μπριλ ότι "ενόσω δεν έρχονται στην Κύπρο, είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε σχεδόν οτιδήποτε άλλο". Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη σύλληψη του ιερέα Παπαδημητρίου Νεοφύτου Ταλιαδώρου, από το συνοικισμό Βρυσούλλων, σε σχέση με την κατοχή πιστολιού που εμπλέκεται σε εγκληματικές ενέργειες.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΕΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 4 December 1998 - 8:24:09 UTC