Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/12/1998 (ΚΥΠΕ) Η σημερινή κρίσιμη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό το φως των χθεσινών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για μελέτη των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό καθώς και τα ίδια τα ψηφίσματα και οι αντιδράσεις σε αυτά, οι έρευνες της Αστυνομίας σχετικά με το έγκλημα, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", έχει τίτλο, "Το μέλλον των S300" και γράφει ότι το πολυσυζητημένο μέλλον των ρωσικών πυραύλων αναμένεται να διαγραφεί οριστικά σε σημερινή καθοριστική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται υπό το φως των δύο χθεσινών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των δημοσίων δηλώσεων του Προέδρου των ΗΠΑ, του Βρετανού Πρωθυπουργού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Αθήνας. Αλλού γράφει ότι Κύπρος και Ελλάδα εξέφρασαν ικανοποίηση για τα ψηφίσαμτα 1217 και 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας και προβάλλει δηλώσεις των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Ιωάννη Κασουλίδη και Θεόδωρου Πάγκαλου.

"Η Μάχη", αναφέρεται επίσης, στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κάτω από τον τίτλο, "Συνέρχεται το Εθνικό για 'πακετάρισμα' των πυραύλων" και γράφει ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας διχάζουν και πάλι την πολιτική ηγεσία του τόπου. Σε άλλο σημείο αναφέρται στην υπόθεση δολοφονία του Χαμπή Αεροπόρου σημειώνοντας ότι η Αστυνομία εξασφάλισε μαρτυρία που κατονομάζει τον Σωτήρη Αθηνή ως ηθικό αυτουργό και σχεδιαστή της δολοφονίας και προσθέτει ότι ο Ανδρέας Ξιούρουππας αναγνώρισε τον Σάββα Ιωάννου άλλως Κινέζο ως τον επίδοξο δολοφόνο του.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Διάτρητο άλλοθι - έντονες διαφωνίες" γράφει ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας εκδόθηκαν μετά από έντονες και επίπονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κι επικαλούμενη πολιτικούς και νομικούς παρατηρητές τα χαρακτηρίζει "διάτρητο άλλοθι" για την αναβολή ή ματαίωση της εγκατάστασης των S300 στην Κύπρο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τόσο η Αγκυρα όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς απορίπτουν απερίφραστα τα δύο ψηφίσματα εμμένοντας στις χωριστικές θέσεις τους.

"Ο Φιλελεύθερος", αναφέρεται επίσης στους ρωσικούς πυραύλους με τίλτο, "Ψήφισμα και αντιδράσεις εξοστρακίζουν τους S300" και σημειώνει ότι υπό το φως των δύο ψηφισμάτων του Συμβουλλίου Ασφαλείας, τις παρεμβάσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και ΕΕ και τη θετική ανταπόκριση Αθήνας και Λευκωσίας στις εξελίξεις, στο Εθνικό Συμβούλιο θα τεθεί σήμερα ενώπιον ποριστικών διλημάτων για τους S300. Αλλού γράφει ότι άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που αν τελικά καταστεί αναγκαίος θα εκδηλωθεί τέλη Φρεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

Η "Χαραυγή", στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Διχάζουν τα ψηφίσματα", γράφει ότι η κυβέρνηση και οι ΕΔΗ βλέπουν ότι τα ψηφίσματα του Σ.Α. για το Κυπριακό δημιουργούν ευκαιρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε, ενώ η ΕΔΕΚ το ΔΗΚΟ και οι ΝΕ.Ο. δεν βλέπουν νέα στοιχεία ούτε αλλαγή των δεδομένων. Σε άλλο δημοσίευμα, γράφει ότι η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν ματαιωθεί η έλευση του αντιπυραλικού συστήματος S300.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", έχει τίτλο "Καλείται το Εθνικό Συμβούλιο για επίγουσες συνομιλίες για τους πυραύλους" και αναφέρεται με τη σειρά της στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και γράφει ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως οι προϋποθέσεις, που έχει θέσει για τη μη έλευση των S300, έχουν τώρα ικανοποιηθεί. Αλλού γράφει ότι ομάδα διερεύνησης των καταγγελιών του Μητροπολίτη Πάφου εναντίον Ελλαδίτη Μοναχού, έχει υποτηρίξει τις καταγγελίες αυτές.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly", προβάλλει τη χθεσινή δημοσιογρφική διάσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη αναφορικά με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για το Κυπριακό. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην υπόθεση απόπειρας φόνου του Ανδρέα Ξιούρουππα και γράφει ότι το θύμα της απόπειρας έχει αναγνωρίσει τον επίδοξο δολοφόνο του, σε αναγνωριστική παράταξη στην Αστυνομία.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 24 December 1998 - 8:24:21 UTC