Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/01/1999 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και οι εξελίξεις που αναμένονται μετά την αποχώρηση του κόμματος προβάλλονται από το σημερινό Τύπο, ο οποίος ασχολείται επίσης και με το Κυπριακό ενόψει της απόφασης για μη έλευση των πυραύλων στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Εξαργύρωση για τους S300" μετά τις τουρκικές εκλογές αναμένει τώρα η Λευκωσία γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης θα αποστείλει σχετική επιστολή στους ομολόγους του των 15 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προγραμματίζει επισκέψεις στη Γερμανία το Φεβρουάριο και πιθανότατα στην Ολλανδία αργότερα. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην "Α" ότι το θέμα δεν ήταν οι πύραυλοι να έφθαναν στην Κύπρο αλλά να εξυπηρετούσαν την Κύπρο και ότι δεν είχαμε την πολυτέλεια να οδηγήσουμε είτε την Κύπρο στην καταστροφή, είτε την Ελλάδα στον όλεθρο.

Η "Μάχη" με τίτλο "Κομματικοί Υπουργοί" γράφει ότι στελέχη του ΔΗΣΥ ζητούν υπέρβαση του όρου για το ασυμβίβαστο υπουργού - κομματικού στελέχους, θέση η οποία τέθηκε στον Πρόεδρο Κληρίδη. Αναφέρει ότι η ιδέα της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου στοχεύει στην ανάπτυξη νατοϊκών και αμερικανικών δυνάμεων στο νησί. Η επίσημη Αθήνα, προσθέτει η "Μ", παρουσιάζεται συνεργός στα σχέδια της Ουάσιγκτον ενώ συντονιστές είναι οι Χόλμπρουκ και Μίλερ. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα αναλάβουν το ρόλο του εγγυητή μετά την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και τη διάλυση της Εθνικής Φρουράς.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Η Ελλάδα προετοίμασε" την ιδέα για ματαίωση των ρωσικών πυραύλων γράφει ότι η Γαλλία είχε δηλώσει ότι και οι 15 εταίροι της ΕΕ ήταν εναντίον της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο ενώ η Ελλάδα καλλιεργούσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ιδέα για ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων. Γράφει ότι ο Γιώργος Χαραλαμπίδης και ο Ουράνιος Ιωαννίδης είναι τα νέα πρόσωπα που θα υπουργοποιηθούν μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από τη συγκυβέρνηση στα Υπουργεία Αμυνας και Παιδείας αντίστοιχα.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Τέλη Φεβρουαρίου η σαρωτική αλλαγή" γράφει ότι υπάρχει νομικό κώλυμα για την αναπλήρωση των Υπουργών Αμυνας και Παιδείας αφού η ανάθεση καθηκόντων Υπουργών γίνεται μόνο στην απουσία Υπουργών από την Κύπρο. Τη Δευτέρα το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ενώ σαρωτικός ανασχηματισμός τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Η Βόννη, που ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 1999, παρουσιάζεται έτοιμη να προχωρήσει σε κινήσεις προς την πλευρά της Τουρκίας που θα αφορούν κυρίως το Κυπριακό.

Η "Χαραυγή" με πηχυαίο τίτλο "Αποχώρηση με κριτική" γράφει ότι η ΕΔΕΚ αποφάσισε την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση Κληρίδη με καταπληκτική πλειοψηφία ενώ διατυπώθηκαν και έντονες διαφωνίες κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Γράφει ότι οι προσπάθειες Κληρίδη να σχηματίσει κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής οδηγούνται σε πλήρη αποτυχία εφόσον κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα, πλην των Ενωμένων Δημοκρατών, δεν έχει πρόθεση να συμμετάσχει σε αυτή.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με τίτλο "Η ΕΔΕΚ αποχωρεί" προβάλλει την αποχώρηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος από την κυβέρνηση Κληρίδη, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε χθες ότι το θέμα των ρωσικών πυραύλων μετεβλήθη σε πολιτικό θέμα, τονίζοντας ότι η αλλαγή της απόφασης για τους πυραύλους δεν μπορεί να βασιστεί στην ύπαρξη μιας νέας κατάστασης. Αναφέρεται σε έγγραφα από τα αρχεία του βρετανικού ΥΠΕΞ που σημειώνουν ότι η ελληνική χούντα επεδίωξε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα με αντάλλαγμα την παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων στο νησί.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 3 January 1999 - 9:24:17 UTC