Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/01/1999 (ΚΥΠΕ) Οι αποκαλύψεις στις οποίες προέβη χθες ο βουλευτής Αντώνης Καράς κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, αναφορικά με οπλισμό που έχει αποστείλει η Ελλάδα στην Κύπρο, οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, οι κινητοποιήσεις των Οικολόγων για παρεμπόδιση των στρατιωτικών ασκήσεων των Βρετανών στον Ακάμα, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριό της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Οπλα κι αξιωματικοί από την Ελλάδα", αναφέρεται σε αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Αντώνης Καράς σχετικά με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που έχει αποστείλει η Ελλάδα στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στην αποχώρηση του πρώην Υπουργού Αμυνας Κώστα Ηλιάδη από το ΔΗΚΟ, που όπως γράφει η εφημερίδα, "δεν άντεξε τον Σπύρο Κυπριανού, τον περίγυρό του και τη νοοτροπία τους".

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα κάτω από τον τίτλο, "Ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο", αναφέρεται στις αποκαλύψεις του βουλευτή Αντώνη Καρά στην Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, σε μια περίοδο, όπως γράφει, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν έντονα το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Αλλού γράφει για τις κινητοποιήσεις των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στον Ακάμα με σκοπό να παρεμποδίσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανών.

"Η Σημερινή", στο πρωτοσέλιδό της θέμα γράφει ότι το ποσό της αγοράς των S300 ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 240 περίπου εκατομμύρια δολάρια και σ'αυτό το ποσό περιλαμβάνονται τα επτά εκατομμύρια λίρες που στοίχισαν οι τρεις βάσεις των πυραύλων, όμως δεν περιλαμβάνονται τα φύλακτρα αποθήκευσής τους στη Ρωσία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι εμπορικές τράπεζες υποχρεώνονται να παραχωρήσουν λιγότερα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα κατά το 1999.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριό του θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Τριμερείς συνεννοήσεις για την τύχη των S300", γράφει ότι στη Μόσχα θα μεταφερθούν οι συζητήσεις για την αλλαγή του συμβολαίου για τους S300 για τη μεταφορά τους στην Κρήτη αντί στην Κύπρο, που αρχίζουν εντός Ιανουαρίου. Αλλού γράφει ότι μετ' εμποδίων προχωρεί η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Διαπραγματεύσεις για τους S300", προβάλλει τη χθεσινή δήλωση του Ρώσου Πρέσβη Γκεόργκι Μουράτοφ ότι η απόφαση για εγκατάσταση των πυραύλων σε τρίτη χώρα πλην της Κρήτης (Ελλάδα), είναι αποκλειστικά θέμα της ρωσικής κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι "εν γνώσει του και με τη συγκατάθεσή του ο κ. Γ. Χρυσοστομής ανέλαβε το Υπουργείο Αμυνας στο οποίο θα παραμείνει για 50 ημέρες μέχρι τον ευρύτερο ανασχηματισμό..."

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη βομβιστική επίθεση κατά του αυτοκινήτου του φωτορεπόρτερ του συγκροτήματος "ΔΙΑΣ" Στέλιου Παπαστυλιανού και γράφει ότι ο ίδιος ανέφερε πως δεχόταν απειλές εξαιτίας της εργασίας του στους χώρους των δικαστηρίων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο λογιστής Χρίστος Ρότσας πήρε τη θέση του Ουράνιου Ιωαννίδη, που υπουργοποιήθηκε, στη Βουλή και προσθέτει ότι σε δηλώσεις του ο νέος βουλευτής κάλεσε για περισσότερη υποστήριξη προς την κυβέρνηση Κληρίδη.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει ότι παρά τις ανακοινώσεις των βρετανικών βάσεων περί του αντιθέτου, οι περιβαλλοντιστές κατάφεραν να ματαιώσουν χθες τα στρατιωτικά γυμνάσια των Βρετανών. Σε άλλο σημείο προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΚΕΒΕ, Βασίλη Ρολόγη, ότι η Κύπρος μετά την απόφαση για μη έλευση των πυραύλων πρέπει να ζητήσει υποσχέσεις για ταχεία ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 8 January 1999 - 7:24:17 UTC